Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Carrier][EURO-PHOENIX][Ogolnie]

10 Odpowiedzi, 12567 Wyświetleń

Robert81r

2011-09-15, 21:37:21
Zaawansowany użytkownik
Witam

Jest sobie oto taki agregat CT Euro Phoenix Plus z 90r. Oczywiscie na R22.

Moze ktos mial z nim wiecej do czynienia i mi odpowie:

1) Do czego sluzy przyslona na parowniku, ktora jest sterowana cewka elektromagnetyczna ? Jaka jest logika sterowania ta cewka ? Nie przychodzi mi do glowy nic innego jak odtajanie ?

2)Potrzebuje nr Carriera przetwornika cisnienia na ssaniu sprezarki. Obecny pokazuje jakies dziwne wartosci tj jezeli by dzielic wartosc przez 100 to wychodzi jakies tam realne cisnienie w [bar] jakie moze(*) panowac na ssaniu. W opisie na panelu jest ze maja tam byc [psig]. Dla przykladu na postoju agregatu wskazanie 400-500 [x], podczas pracy wskazania np 130-140[x] ?

Skraplanie w granicach 20bar. Czynnik w ukladzie - wielka niewiadoma w ilosci niewiadomej, ale jakos chlodzi. Przy wylaczonym agregacie i ustabilizowaniu sie cisnien okolo 4-5bar (temp otoczenia 20-22stC). Temperatura sprezarki podczas pracy znosna, choc troche wysoka CDT~110stC. Na oko widac ze zbyt duze przegrzanie. Na wzierniku za filtrem cieczowym, a przed zaworem rozpreznym sama ciecz, no ale zbiornik cieczy jest konkret Smile . W uklad wchodzi 12,5 kg R22.

(*) - moze oznacza brak mozliwosci wpiecia manometru pod zdewastowany i skorodowany zawor serwisowy.

Temat ogolnie luzny ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-15, 22:48:03 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-16, 08:38:57
Moderator
Ad1. Chyba właśnie do odtajania. A jest tam też presostat przepływu powietrza przez parownik czy może czujnik/termostat na parowniku?

Żeby zmierzyć ssanie, to masz chyba kilka przyłączy, nawet na karterze. A nie możesz (ewentualnie) wymienić całego zaworu rotalock?

Przegrzanie (jeśli mierzysz przy sprężarce a nie przy parowniku) może się wydawać wysokie (i jest faktycznie) gdyż w układzie jest tzw ekonomizer czy inny wymiennik ciepła (rura w bańce).

Jutro może będę miał okazję przypomnieć sobie Phoenixa, ale raczej z roku 95.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-16, 08:39:51 przez Shitashii.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-16, 21:10:07
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Ad1. Chyba właśnie do odtajania. A jest tam też presostat przepływu powietrza przez parownik czy może czujnik/termostat na parowniku?

jest jedno i drugie. Po przesledzeniu schematu el. mam 100% pewnosc ze to wlasnie od defrostu jest.

Cytat:Żeby zmierzyć ssanie, to masz chyba kilka przyłączy, nawet na karterze. A nie możesz (ewentualnie) wymienić całego zaworu rotalock?

no trzeba by to wymienic. Na karterze mozna by na szybko wykrecic przetwornik ale nie ma pewnosci czy pod nim jest szreder.

Cytat:Przegrzanie (jeśli mierzysz przy sprężarce a nie przy parowniku) może się wydawać wysokie (i jest faktycznie) gdyż w układzie jest tzw ekonomizer czy inny wymiennik ciepła (rura w bańce).

wymiennik oczywiscie jest, ale mimo to na oko widac ze przegrzanie jest za duze - w porownaniu z innymi agragatami o podobnej budowie. Przy -10stC na zabudowie powinno byc juz dosyc "zimno" na ssaniu (przepraszam za niefachowosc). Dlatego ta sprezarka sie troche za mocno grzeje przy niezbyt wysokim skraplaniu, dosyc niskiej temp otoczenia i pustej zabudowie. Podejrzewam ze przy +30stC - bedzie juz naprawde ciezko. Oczywiscie ze przegrzania / reg zaworu rozpr. nie wykonuje sie na "oko", ale jezeli przez rece przejdzie kilka agregatow to mniej wiecej widac co na pierwszy rzut oka "kuleje".

Generalnie wlasciciel zaczyna swoja "carriere" z tym agregatem i narazie chce go przetestowac z jak najmniejszym wkladem wlasnym tzn nawet stare, spekane paski zostaly Rolleyes
Jestem ciekaw jaki bedzie tego final. Jak uslyszalem co ma tym przewozic i na jakich trasach to az przysiadlem Smile Ja bym co najwyzej tym cebule wozil.

Shitashii - jakby co to pisz w temacie o swoich przypadkach rowniez z tym modelem. Ten Twoj to moze byc juz Ultra. Zobacz czy do napedu wentylatora skraplacza jest przekladnia katowa czy tez tylko "pokrecony pasek" (nie ma przekladni katowej, a pasek pracuje na kolach w plasazczyznach przestawionych o 90st)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-16, 21:29:11
Moderator
Zobaczyłem stare zdjęcie i faktycznie to Ultra. Nie mam takiej pamięci, żeby wszystko spamiętać no i za mało tego robię. A jak robię, to często właśnie ponad dziesięcioletnie .... No ale i takie jakoś udaje się nieraz sklecić.
Jutro dam znać jakiego mam do roboty.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-16, 21:34:46
Zaawansowany użytkownik
Szkoda ze nie zrobilem foto panelu sterujacego.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-30, 20:01:09
Moderator
Phoenix Ultra, rok'96 (przynajmniej na tabliczce sprężarki) i taka oto przekładnia.
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-09-30, 20:06:20
Moderator
A tu takie małe cudo na zdjęciu - urwana kapilara od bańki (bańka zalutowana). Bańka przy rurze tłocznej. Jedna strona tego zaworu idzie w ssanie, a druga rurka gdzieś do góry (pewnie na ciecz - nie sprawdzałem, bo nie to robiłem).
Cool
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-09-30, 22:19:41
Zaawansowany użytkownik
to jest, a moze raczej byl zawor wtrysku cieczy dzialajacy przy dochlodzaniu sprezarki.
Uklad na R22 ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-10-01, 05:54:57
Moderator
Robert81r napisał(a):to jest, a moze raczej byl zawor wtrysku cieczy dzialajacy przy dochlodzaniu sprezarki.
Uklad na R22 ?
Tak, to było dochłodzenie. Ale i tak ssanie jest dość zimne, a sprężarka nie grzeje się ponad normę. Tyle, że po części może to być też wynik niskiego stanu czynnika R22. Niemniej jednak na schładzanie towaru nie narzekał.
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-11-08, 22:06:32
Zaawansowany użytkownik
mam jeszcze jednego Euro Phoenixa do roboty. Troszke Rolleyes stal nieuzywany: zawory ssace w silniku spalinowym zastaly sie w prowadnicach i kompresja szla w kolektor ssacy - ale to juz sie rozruszalo i silnik pali normalnie.
Poza tym uklad sie rozszczelnil przy zaworze CPR - nie wiem czy ktos widzial na oczy jak to tam jest zrobione ale ubytek jest na laczeniu zaworu z rura (uszczelka).
Teraz tak sie zastanawiam w razie uszczelnienia ukladu, gdy sie gosc zdecyduje co mu tam za czynnk zaaplikowac ?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa