Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kurs kwalifikacji substancje kontrolowane

7 Odpowiedzi, 8333 Wyświetleń

owca90

2011-08-19, 08:52:54
Nowy użytkownik
Witam,
interesuje mnie kurs na świadectwo kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych, który kończy się egzaminem.

Posiadam już uprawnienia elektryczne sep kat E do 1kV i wiem na co one mi pozwalają, jednak nie moge znaleźć co mi daje świadectwo na substancje kontrolne.

W czym się to przydaje w klimatyzacji/wentylacji? Pytam, ponieważ zauważyłem, że monterzy tego nie posiadają a pracują przy czynniku R410a i innych.

Jakie jeszcze ew. kursy mogą się mi przydać w tej branży?

Po skończeniu technikum elektrycznego spec. klimatyzacje i chłodnictwo i przepracowaniu paru miesięcy jako elektromonter postanowiłem porzucić ten zawód na rzecz klimatyzacji.
Chcę się rozwijać w tej dziedzinie ale nie bardzo wiem jak. Nie ma studiów niestacjonarnych o kierunku i specjalizacji, które by mnie insteresowały, dlatego postanowiłem postawić na kursy.

Chcę pójśc na kurs organizowany przez COCH pt. montaż, obsługa, eksploatacja klimatyzacji typu split oraz własnie myslałem nad substanacjami kontrolowanymi lub na f-gazy, jednak te drugie nie mają jeszcze możliwośći certyfikowania w Polsce.

Uprzedze rady pt; żebym poszedł lepiej do pracy.
Pracuję aktualnie jako specjalista ds. klimatyzacji, wcześniej pracowałem jako pracownik techniczno-handlowy ds. klimatyzacji.
Jako taką wiedzę i doświadczenie w tym mam, jednak ciągle mi mało. Mało interesują mnie sprawy obliczeniowe jak bilanse cieplne, bardziej sfera praktyczna, serwis.

Jeśli ktos zna to proszę o doradzenie w kwestii kursów i ew. literatury fachowej, jednak bez tych typowo do szkół z masą niepotrzebnych informacji nt. co to jest spręż, w jakich warunkach gazy traktujemy jako doskonałe etc.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

2011-08-19, 09:26:56
Top użytkownik
owca90 napisał(a):Witam,
interesuje mnie kurs na świadectwo kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych, który kończy się egzaminem.

Posiadam już uprawnienia elektryczne sep kat E do 1kV i wiem na co one mi pozwalają, jednak nie moge znaleźć co mi daje świadectwo na substancje kontrolne.

W czym się to przydaje w klimatyzacji/wentylacji? Pytam, ponieważ zauważyłem, że monterzy tego nie posiadają a pracują przy czynniku R410a i innych.

Jakie jeszcze ew. kursy mogą się mi przydać w tej branży?

Po skończeniu technikum elektrycznego spec. klimatyzacje i chłodnictwo i przepracowaniu paru miesięcy jako elektromonter postanowiłem porzucić ten zawód na rzecz klimatyzacji.
Chcę się rozwijać w tej dziedzinie ale nie bardzo wiem jak. Nie ma studiów niestacjonarnych o kierunku i specjalizacji, które by mnie insteresowały, dlatego postanowiłem postawić na kursy.

Chcę pójśc na kurs organizowany przez COCH pt. montaż, obsługa, eksploatacja klimatyzacji typu split oraz własnie myslałem nad substanacjami kontrolowanymi lub na f-gazy, jednak te drugie nie mają jeszcze możliwośći certyfikowania w Polsce.

Uprzedze rady pt; żebym poszedł lepiej do pracy.
Pracuję aktualnie jako specjalista ds. klimatyzacji, wcześniej pracowałem jako pracownik techniczno-handlowy ds. klimatyzacji.
Jako taką wiedzę i doświadczenie w tym mam, jednak ciągle mi mało. Mało interesują mnie sprawy obliczeniowe jak bilanse cieplne, bardziej sfera praktyczna, serwis.

Jeśli ktos zna to proszę o doradzenie w kwestii kursów i ew. literatury fachowej, jednak bez tych typowo do szkół z masą niepotrzebnych informacji nt. co to jest spręż, w jakich warunkach gazy traktujemy jako doskonałe etc.

Pozdrawiam

Witam, wyobraź sobie sytuację, gdzie podjeżdżasz do urządzenia które notorycznie nie działa... kombinujesz jak koń pod górę a przyczyną jest zły dobór agregatu. Ale ciężko to stwierdzić bez zrobienia prostego bilansu Smile.

Inna sprawa jak stwierdzić brak sprężu wentylatora nie wiedząc co to spręż...

A tak poważnie, są szkoły, uczelnie wyższe. Z reguły Inżynieria środowiska ma specjalizacje które pytasz.
Jeżeli te "bzdety" Cię nie interesują to pozostaje praktyka, dobra i wieloletnia. O dobrą jest ciężko, bo duża większość ludzi ma taką wiedzę jak ty tylko większą praktykę (i nie chcę tu nikogo urazić) a o wieloletnią też ciężko bo trzeba mieć dużo samozaparcia.

Moim skromnym zdaniem na samych klimach nie wyżyjesz a wchodząc w wentylację mimowolnie wchodzisz w chłodnictwo. I serwis takich urządzeń jest trudniejszy niż projekt. W projekcie wiesz co robisz, sam to wymyślasz. W serisie nie raz trzeba mocno się nagłowić by dojść do tego "co autor miał na myśli"

Pochwała za szkolenia, ale to 1% wiedzy którą powinienieś posiąść.

Też nie wiem jakie masz ambicje... ale polecam poświęcić trochę czasu na naukę, zaoszczędzi ci to czas w pracy. Najlepiej tą wiedzę nabyć w własnym zakresie w czasie praktyk/stażów. Od razu możesz dopytać się kogoś z większym bagażem doświadczeń i masz jednocześnie teorię i praktykę.
.
  • Odpowiedz

forfiter

2011-08-19, 09:45:35
Nowy użytkownik
może ten link coś pomoże w wyborze szkolenia...
http://www.klimatyzacja.pl/klimatyzacja/.../szkolenia
Pozdrawiam i wielu sukcesów w zdobywaniu wiedzy i doświadczenia
  • Odpowiedz

owca90

2011-08-22, 08:32:53
Nowy użytkownik
Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedzi, jednak nie wyczerpują one tematu.

Głównym pytaniem jest-na co pozwalają kwalifikacje na substancje kontrolowane.
Czy tylko pracę przy czynnikach? Z tego co widzę wielu monterów/serwisantów pracuje przy czynnikach jednak takich kwalifikacji nie posiadają.

Jeśli chodzi o szkołę...bardzo długo nad tym myślałem, politechnika śląska realizuje specjalizację klimatyzacje i wentylacje jedynie w trybie dziennym, poza tym inzynieria środowiska nastawiona jest na projektowanie.

Mechanika i budowa maszyn ze spec. klimatyzacje i chłodnictwo też realizowane są na dziennych.

Pracuję i chciałbym we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę, niechcę iść na energetyke lub mechanike i budowe maszyn z inna specjalizacją, ponieważ szkoda mi czasu mojego i teraz tego zapału do klimatyzacji/wentylacji żeby go 'marnować'' na rok matematyki, fizyki i chemii.

Codziennie w pracy dowiaduję się czegoś nowego, cały czas pracuję w dziale klimatyzacji i wentylacji. Jednak chciałbym się dowiedzieć czegoś na własną rękę, żeby nie być skazanym na ciągłe opieranie się na kimś.

Dlatego główym teraz moim kierunkiem ma być nauka w domu, kursy+ew.książki
w pracy mam dostęp do 4 tomowego zbioru wentylacja, klimatyzacja, ogrzewanie praca zbiorowa (taki w segregatorach) a także do tzw. Recknagel, który podobno też jest dobrą literaturą.

Proszę o pomoc w kursach, co dają w rzeczywistości.

Montaż, eksploatacja klimatyzatorów split-da mi podstawy praktyczne, które znam, jednak w zakresie są także ćwiczenia z wykonywania próżni i odciągania czynnika, których to jeszcze nie potrafię

Substancje kontrolowane-da mi certyfikat i trochę wiedzy teoretycznej, jednak nie wiem na co pozwala mi certyfikat

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2011-08-22, 12:26:49
Top użytkownik
Witam
W Polsce nie ma jeszcze certyfikatów na substancje kontrolowane poza poza substancjami zubożającymi warstwę ozonową.Do kontrolowanych doszły kolejne jednak ww.świadectwo w stosunku do nich nie ma od 4 lipca b.r. zastosowania.
Trzeba poczekać na przepisy określające jakie certyfikaty i przez kogo wydawane staną się obowiązujące,ale to chyba po wyborach.
  • Odpowiedz

owca90

2011-08-30, 06:16:14
Nowy użytkownik
witam,

więc jakie kursy/szkolenia warto zrobic?
  • Odpowiedz

awax

2011-08-30, 19:20:14
Top użytkownik
owca90 napisał(a):witam,

więc jakie kursy/szkolenia warto zrobic?

Jak to jakie?te które czegoś nauczą i pozwolą na wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa