Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepla z agregatow z klimatyzacji

4 Odpowiedzi, 10357 Wyświetleń

safelock

2013-01-05, 18:15:14
Użytkownik
Jako ze bede mieć kilka szt klimatyzacji na czynniku R410A (z demontażu) myślałem aby przerobić je na pompę ciepła dla domu (wymiennik powietrzny do ogrzewania domu gdy na dworze >0st C ). Czy taki projekt ma szanse działać sprawnie??

[Obrazek: IMG_20130105_190232.jpg]

Działać to ma na zasadzie że jak 3,5kW za mało wtedy włącza sie druga/trzecia pompa i wspomaga układ.
Jakiego COP można się spodziewać? Oryginalnie urządzenie ma w granicach ~3,60
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-05, 20:49:41
Top użytkownik
Projekt nazwałbym pomysłem. Tak po prostu nie będzie to działać a główny problem leży w wydajności i kontroli wydajności skraplacza. Powiem tak, zawsze można chałupniczo coś wyrzeźbić i jak będzie to z głową zrobione to czemu nie jeżeli urządzenia masz za darmo... natomiast wymaga to pewnych przemyśleń i wiedzy.
Co do COP to zależy właśnie od rozwiązania powyższej kwesti oraz parametrów pracy.

Powodzenia.
.
  • Odpowiedz

safelock

2013-01-06, 11:08:35
Użytkownik
To lepiej zrobic niezależne wymienniki ciepła?? Kwestia sterowania to nie problem wykonać oczujnikowanie. Wymiennik planowałem wykozystac płytowy lub wykonać własnorecznie (wężownica z rury miedzianej i do niej dolutowane blaszki jako radiator, to wlozone w zbiornik z wymuszonym obiegiem wody).

Agregaty mam za darmo wiec można sie pobawic bo koszt wybudowania bedzie niewielki tylko chce to zrobić w miare z głową dlatego tu pytam.
  • Odpowiedz

egon1

2013-07-19, 08:18:56
Nowy użytkownik
safelock napisał(a):Jako ze bede mieć kilka szt klimatyzacji na czynniku R410A (z demontażu) myślałem aby przerobić je na pompę ciepła dla domu (wymiennik powietrzny do ogrzewania domu gdy na dworze >0st C ). Czy taki projekt ma szanse działać sprawnie??

[Obrazek: IMG_20130105_190232.jpg]
i co udało się zrobić pompe ciepła bo też jestem zainteresowany takim wynalazkiem może jakieś fotki rzucisz
Działać to ma na zasadzie że jak 3,5kW za mało wtedy włącza sie druga/trzecia pompa i wspomaga układ.
Jakiego COP można się spodziewać? Oryginalnie urządzenie ma w granicach ~3,60
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa