Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana wyminennika płaszowo-rurowego w Chillerze 125kW

28 Odpowiedzi, 26645 Wyświetleń
1 2 Dalej

Bock

2013-02-18, 20:43:01
Zaawansowany użytkownik
Witam!

JAK w temacie w jednym z urządzeń uszkodzeniu uległ wymiennik płaszczowo - rurowy w skutek czego zalana została jedna ze sprężarek, moje pytanie jest następujące jak pozbywacie się wody z takiego urządzenia. Wiadomo wymiennik będzie nowy, sprężarka też, chiller jest na 407C układ 2 sprężarkowy niezależny, korzystający ze wspólnego wyminnika płaszcz.-rurowego. Jedna ze spręzarek padała dawno temu ale klient nie chciał zdecydować się na wymianę i układ 2 lata funkcjonował tylko na jednej spr. która została zalana cieczą w układzie zrobiła się szara maź.

Pozdr.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-18, 20:51:17
Top użytkownik
Zanim naprawisz poszukaj przyczyny.Co do płukania każdy element osobno.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-02-18, 20:58:19
Top użytkownik
Bock napisał(a):Witam!

JAK w temacie w jednym z urządzeń uszkodzeniu uległ wymiennik płaszczowo - rurowy w skutek czego zalana została jedna ze sprężarek, moje pytanie jest następujące jak pozbywacie się wody z takiego urządzenia. Wiadomo wymiennik będzie nowy, sprężarka też, chiller jest na 407C układ 2 sprężarkowy niezależny, korzystający ze wspólnego wyminnika płaszcz.-rurowego. Jedna ze spręzarek padała dawno temu ale klient nie chciał zdecydować się na wymianę i układ 2 lata funkcjonował tylko na jednej spr. która została zalana cieczą w układzie zrobiła się szara maź.

Pozdr.

Jeżeli skraplacz jest powietrzny to nie zazdroszczę.Chyba warto zastanowić się nad płukaniem ciekłym czynnikiem.Trochę będzie kosztowało
  • Odpowiedz

Bock

2013-02-18, 21:15:11
Zaawansowany użytkownik
Skraplacz niestety powietrzny, filtr w układzie jest tylko na linii cieczowej zwykł 165 SAE myśle żeby wlutiować w jego miejsce korpus z wymiennymi wkładami, płukanie czynnikiem też wydaje się najbardziej rozsądne na układ wchodzi 11kg, co do przyczyny to nie mam pojęcia tym bardziej że urzadzenie nie było bardzo stare bo chyba 2003rok i nie było jakoś bardzo przeciążane, fakt że zawsze pracowało tylko na jednej sprężarce, chłodziwem była woda( bez uzdatniania) którą z tego co wiem często dopuszczali może to kamień narósł w wymienniku i spowodował jego uszkodzenie
  • Odpowiedz

awax

2013-02-18, 21:32:15
Top użytkownik
Na pewno warto wlutować ten filtr i dodatkowo zawory.
Tak czy inaczej wypłukanie tego zajmie sporo czasu .
Co do przyczyny to szukałbym problemów z zabezpieczeniem przeciwzamrożeniowym.Zresztą kamień mógł zatkać część wymiennika i woda po prostu w tym miejscu zamarzła.To zależy jaki to rodzaj wymiennika,czy woda płynie w rurach czy w płaszczu.
Najważniejsza rada to ustalić dobrą cenę bo można się przejechać.
  • Odpowiedz

Bock

2013-02-18, 22:31:16
Zaawansowany użytkownik
Jest tam zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe (Flow Control), woda płynie w płaszczu, tak naprawdę to jeden z tych układów jest zalany wodą 2 jest szczelny więc i suchy, wyminnik miałby być nowy + 1 nowa sprężarka na początek jak znam życie to pewnie by już na tej jednej zostało
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-02-19, 18:04:37
Zaawansowany użytkownik
Odnośnie suszenia agregatu : http://sntchik.pl/index.php?option=com_c...&Itemid=95
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

awax

2013-02-19, 20:37:26
Top użytkownik
Jednym słowem warto zastanowić się nad opłacalnością takiego remontu.Może się okazać,że niewiele drożej wyjdzie wymiana na nowe całego urządzenia.
Przy okazji mam pytanie.Jaki to agregat z dwoma oddzielnymi układami?dwa skraplacze?parowniki?itd?
Jak wobec tego pracował na jednej sprężarce?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-19, 20:40:26 przez awax.)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-19, 21:27:04
Zaawansowany użytkownik
Mam podobny przypadek tylko z czterema sprężarkami i na dodatek w jednym woda poszła do skraplacza i mróz rozsadził skraplacz dwa następne zalane sprężarki jedna z lekkim zawilgoceniem na razie wymieniłem wymiennik osuszyłem skraplacze i instalacje i sprężarki resztę spróbuję zrobić na wiosnę jak temperatura wzrośnie bo urządzenie stoi pod gołym niebem jeszcze nie zdążyłem zobaczyć dla czego woda przedostała się do układu wymiennik oczywiście płaszczowo-rurowy jak będę miał więcej iformacji na ten temat mogę się podzielić Rolleyes
  • Odpowiedz

Bock

2013-02-19, 22:36:45
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):Jednym słowem warto zastanowić się nad opłacalnością takiego remontu.Może się okazać,że niewiele drożej wyjdzie wymiana na nowe całego urządzenia.
Przy okazji mam pytanie.Jaki to agregat z dwoma oddzielnymi układami?dwa skraplacze?parowniki?itd?
Jak wobec tego pracował na jednej sprężarce?

Chiller to Industrial Frigo:

2 sprężarki Copelanda ZR19M3E tworzą dwa niezależne układy (nadzoruje to Micro Chiller Carel-a) wymiennik płaszczowo rurowy jest jeden ale podzielony na 2 układy zasilany dwoma osobnymi TZR, skraplacz powietrzny też jeden podzielony pomiędzy 2 układy sprężarkowe, chłodzony 3 wentylatorami (regulacja skraplania przez falownik) i to tyle. Do Układu 2 przedotała się woda, sprężarka miała 100stopni, zaraz walił termik i szły metaliczne odgłosy z głowicy, a manometry zamarzał dosłownie zawieszały się wskazówki. Po upuszczeniu oleju leciał szary szlam. W ukłądzie 1 natomiast spręzarka jest uszkodzona od ponad 2 lat i tak sobie hulał na jednej sztuce aż do uszkodzenia wymiennika.

Do kolegi p.obelix dzięki za fajną stronkę o płukaniu

Do kolegi frost-ch - to masz ładnie przesrane nie zazdroszczę moje urządzenia stoją na hali gdzie jest zawsze temp. + więc pewnie i uszkodzenia są mniejsze, daj znać jak Ci poszło ja czekam na zgodę i zaczynam
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-29, 16:46:25
Zaawansowany użytkownik
Uruchomiłem dwa z czterech układów chillera chodzą już ponad tydzień na razie jest wszystko OK po majówce spróbuje uruchomić trzeci jest przy tym dużo roboty, najgorzej że sprężarki to Copland scroll ZR 310 i do końca nie wiem jakie spustoszenia poczyniła woda no i osuszenie i wypłukanie to jedna wielka niewiadoma czwarty układ niestety będzie wymagał wymiany skraplacza i zostawiam go na deser.Nie miałem czasu rozebrać wymiennika więc nie wiem co spowodowało przeciek.
  • Odpowiedz

Bock

2013-05-07, 19:31:05
Zaawansowany użytkownik
To fajnie że udaje się przywrócić to do życia, moje urządzenie niestety poszło na złom ( tak zadecydował zarząd), a jego miejsce zastąpi nowy Chiller wraz z linią produkcyjną from China. Jakiej mocy jest Chiller który reaktywujesz?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-05-08, 19:02:00
Zaawansowany użytkownik
Bock napisał(a):To fajnie że udaje się przywrócić to do życia, moje urządzenie niestety poszło na złom ( tak zadecydował zarząd), a jego miejsce zastąpi nowy Chiller wraz z linią produkcyjną from China. Jakiej mocy jest Chiller który reaktywujesz?
To cztery układy na sprężarkach ZR 310 jeden układ to około 60 kw
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-08, 20:32:52
Top użytkownik
Czasami warto zabezpieczyć takie układy dotryskiem gorących par czynnika.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-05-09, 14:37:38
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Czasami warto zabezpieczyć takie układy dotryskiem gorących par czynnika.
problem polegał na tym że oryginalnie wentylatory sterowane były przez falownik jeden falownik trzy wentylatory, i te wentylatory zaczęły padać więc serwis pominął falowniki i połączył wentylatory na stałe, no i w chłodne dnie ciśnienia spadły niestety za bardzo tak że pozamarzały.
  • Odpowiedz

serwisman

2014-04-10, 21:40:13
Nowy użytkownik
WITAM
Czy może ktoś jest w temacie czy wymienniki płaszczowe rurowe da się zregenerować naprawić????
Może ktoś ma namiar na takiego magika!!!
  • Odpowiedz

klimanovum

2014-04-11, 13:08:34
Nowy użytkownik
po co chcesz go naprawiać i kto ma w tym większy interes? nowy przy tej mocy to około 100 tys zł ( zalezy jakie stare urządzenie np. do Carrier 30 HW okolo 80 tys zł) .zazwyczaj po takiej zabawie pojawia się kolejna dziura. Pytanie kto wtedy zaplaci za inną spręzarkę i plukanie układu.
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-04-11, 20:45:32
Zaawansowany użytkownik
Naprawa wymiennika graniczy z cudem. Wymiennik zabija się mułem i należy go wymienić poza tym jak pisałem wcześniej naprawiłem trzy z czterech układów ale wymiennik do wymiany czwarty z braku czasu jeszcze czeka na naprawę bo niestety mróz rozwalił skraplacz , co do suszenia jest sposób nie Zadrogi i dość skuteczny ja suszyłem cały układ i na dodatek sprężarki są spiralne układ pracuje poprawnie już rok to chyba naprawa się powiodła ? Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-12, 16:09:05
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):
klimatolog napisał(a):Czasami warto zabezpieczyć takie układy dotryskiem gorących par czynnika) .
problem polegał na tym że oryginalnie wentylatory sterowane były przez falownik jeden falownik trzy wentylatory, i te wentylatory zaczęły padać więc serwis pominął falowniki i połączył wentylatory na stałe, no i w chłodne dnie ciśnienia spadły niestety za bardzo tak że pozamarzały.
Problem nie polegał tylko nadal polega.Napisałem(Czasami warto zabezpieczyć takie układy dotryskiem gorących par czynnika)Mam pytanie do Ciebie kolego frost-ch .Dlaczego nie zadziałały presostaty?Hp przy nie działających wentylatorach skraplacza?I Lp przy działających na stałe?I kolejna uwaga.Twoim zdaniem jest możliwe uszkodzenie parownika płaszczowo-rurowego z powodu obniżenia ciśnienia i temperatury skraplania czynnika?Moim zdaniem nie.Powodem było brak przepływu medium a raczej brak czujnika przepływu który powoduje zatrzymanie układu chłodniczego.(awaria pompy obiegowej-filtr zabrudzony)Zafajdany i zamulony wymiennik nie powoduje pęknięcia wymiennika tylko pogorszenie wymiany ciepła.Wymiennik w 99-ciu procentach pęka po stronie wodnej.Zazwyczaj z powodu braku przepływu i blokady temperatury minimalnej na sterowniku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-12, 16:11:24 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Mechanik

2014-04-14, 16:36:07
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Czasami warto zabezpieczyć takie układy dotryskiem gorących par czynnika.

Masz na myśli Danfossa CPCE ? : http://www.danfoss.com/Poland/Products/C...2d589.html
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-14, 17:39:58
Top użytkownik
Tak
  • Odpowiedz

freegass

2014-04-14, 19:56:16
Użytkownik
Szkoda kasy, wystarczy KVC.
  • Odpowiedz

Mechanik

2014-04-14, 20:04:32
Nowy użytkownik
KVC daje gorący gaz w sprężarkę zaś CPCE podaje za zawór rozprężny w parownik. To drugie rozwiązanie dla chillera (przeciw zamarzaniu) bardziej efektywne.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-14, 20:11:35
Top użytkownik
freegass napisał(a):Szkoda kasy, wystarczy KVC.
Pewnie że szkoda.wystarczy presostat i zawór elektromagnetyczny.A jak padnie cewka?Komu będzie szkoda?Wymiennika?Użytkownikowi czy wykonawcy instalacji?
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-04-14, 20:18:01
Zaawansowany użytkownik
A może grzałki włożyć do wymiennika albo ognisko rozpalić?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa