Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[carrier] xarios 200, wyłącza się

15 Odpowiedzi, 20336 Wyświetleń

godisadj

2013-06-19, 09:27:02
Nowy użytkownik
Witam forumowiczów!

Od wczoraj mam problem z agregatem xarios 200. Otóż agregat zamontowany jest na izotermie, (renault master II) wszystko było ok, do wczoraj. Moje temperatury przewozowe wynoszą 4-5st. Rano gdy na zewnątrz temperatura powietrza nie przekracza 20st wszystko jest okey, natomiast gdy robi się na prawdę gorąco, zostawię auto z ładunkiem na chwilę, po czym wracam na pace robi się ok. 19-20st, więc załączam agragat aby schładzał i jadę. Tu pojawia się problem, agregat pracuje około 2min, po czym czerwona lampka na sterowniku zamruga 3-4 razy i koniec, agregat się wyłącza i tak w kółko. Najśmieszniejsze jest to, że nie wyświetla przy tym żadnych błędów, pokazuję A00. Czy ktoś wie o co może chodzić? Dodam jeszcze, że agregat jest po nabiciu czynnika chłodzącego i wymianie skraplacza. Poprostu gdy temperatura na zewnątrz robi się wysoka agregat odmawia współpracy.. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje, pozdrawiam, Daniel.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-06-19, 19:49:38
Moderator
Xarios zapamietuje błedy w postaci litery P i na podstawie tego mozesz odczytac jakie były.
Jak ci zmienili skraplacz to kto?(serwis aso) czy przygodny chłodniarz.

Auto z ładunkiem i to tez zalezy od jego ilosci nie powinno łapac tak szybko temperatury a jezeli ladunek jest schłodzony to powinien agregat zbic te temperature w miare szybko.
  • Odpowiedz

Robert81r

2013-06-19, 20:39:55
Zaawansowany użytkownik
sprawdź błędy w momencie gdy zacznie migać czerwona lampka.
I tak jak napisał Radekklimat - agregat służy do utrzymywania temperatury ładunku, a nie do jego schładzania.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-19, 21:10:03
Moderator
Wentylator skraplacza nie działa. Zapomnieli podłączyć wtykę? Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

darep

2013-06-20, 19:46:52
Nowy użytkownik
Witam!
Mam ten sam problem z Xariosem 200. Nie działa wentylator skraplacza. Sterownik pokazuje bląd P02-presostst wysokiego ciśnienia. Pytanie -czy uszkodzony jest presostat czy może jest inny zawór sterujący wentylatorem.
  • Odpowiedz

Robert81r

2013-06-20, 20:10:19
Zaawansowany użytkownik
darep napisał(a):Witam!
Mam ten sam problem z Xariosem 200. Nie działa wentylator skraplacza. Sterownik pokazuje bląd P02-presostst wysokiego ciśnienia. Pytanie -czy uszkodzony jest presostat czy może jest inny zawór sterujący wentylatorem.

Nie wiadomo czy masz ten sam problem, bo założyciel tematu jeszcze nic sensownego nie napisał.
W Twoim przypadku nie załącza się wentylator przy odpowiednim ciśnieniu (nie wiemy jakie jest ciśnienie bo nie napisałeś ?) więc należy sprawdzić dlaczego się nie załącza. Z tego co pamiętam to wentylator jest elektryczny więc nie wiem o jaki zawór sterujący chodzi ?
Jak przez silnik wentylatora płynie prąd to się wentylator kręci - a u Ciebie się nie kręci. Trzeba sprawdzić dlaczego się nie kręci mimo prawdopodobnie wysokiego ciśnienia skraplania. Chyba układ nie jest jakoś kosmicznie skomplikowany ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-20, 21:30:08
Moderator
Obywatel darep jest skąd?
  • Odpowiedz

darep

2013-06-21, 17:22:16
Nowy użytkownik
Witam!
Dzisiaj zdjąłem obudowę skraplacza. Wewnątrz są dwa presoststy czarny i czerwony. Jak dokonac sprawdzenia czy w/w presostaty są dobre.
Jak na razie działam sam. jeżeli nie dam rady to pojade do chłodniarza aby podłaczyc zegary i dokonac pomiaru ciśnien.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-06-21, 17:55:33
Moderator
Czerwony wyłacza agregat jak cisnienie wzrosnie powyzej 26bar, czarny załacza wentylator przy 22bar a wyłacza przy 16bar.

Najczestrza przyczyna braku pracy wentylatora to zatarte lub zawieszone szczotki silnika, nalezy je wymontowac i lekko papierem sciernym potraktowac no chyba ze sa juz krótkie wtedy do wymiany.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-06-21, 20:56:28
Moderator
darep napisał(a):Witam!
Dzisiaj zdjąłem obudowę skraplacza. Wewnątrz są dwa presoststy czarny i czerwony. Jak dokonac sprawdzenia czy w/w presostaty są dobre.
Jak na razie działam sam. jeżeli nie dam rady to pojade do chłodniarza aby podłaczyc zegary i dokonac pomiaru ciśnien.
Bez manometrów nic nie rób! Jak coś źle skleisz, to Ci sprężarka zaraz padnie. Jedź na porządny serwis.
  • Odpowiedz

darep

2013-06-23, 06:05:09
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Czerwony wyłacza agregat jak cisnienie wzrosnie powyzej 26bar, czarny załacza wentylator przy 22bar a wyłacza przy 16bar.

Najczestrza przyczyna braku pracy wentylatora to zatarte lub zawieszone szczotki silnika, nalezy je wymontowac i lekko papierem sciernym potraktowac no chyba ze sa juz krótkie wtedy do wymiany.
Wczoraj zdemontowałem wentylator i podłączyłem go do akumulatora i działa. Więc chyba uszkodzony jest jeden z presostatów-czarny?????
  • Odpowiedz

darep

2013-06-26, 16:50:35
Nowy użytkownik
Witam!
Wczoraj kupiłem presostat wysokiego ciśnieni aczarny i dzisiaj go zamonotowałe. wentylator poszedł i pracuje. Odetchnąłem z ulga.
  • Odpowiedz

darep

2013-06-27, 19:18:56
Nowy użytkownik
Witam!
Zaraz po założeniu nowego presostatu wys. ciśnienia wyswietlacz pokazywał A00, a dzisiaj pokazuje P01 presostat niskiego ciśnienia LP. Czy to cos poważnego. Dodam, że agregat pracuje.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-06-28, 05:37:20
Moderator
P01 to byl blad LP zapisany w pamieci sterownika, bledy aktywne oznaczone sa literą A
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-28, 05:38:08 przez radekklimat.)
  • Odpowiedz

klimatordebica

2013-08-20, 23:05:11
Nowy użytkownik
Sprawdzanie presostatów:

- mostek na wtyke od strony instalacji
- miernik na kable presostatu
- agregat start
- jedna osoba kontroluje cisnienia na zegarach a druga daje pierwszej znac kiedy i czy presostat zwarl/rozwarl
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa