Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka odległość zaworu od chłodnicy?

35 Odpowiedzi, 33799 Wyświetleń
1 2 Dalej

Mechanik

2013-12-08, 12:15:38
Nowy użytkownik
Czy ktoś ma linka do opracowania jakie są reguły przy prowadzeniu rury z wtryskiem od zaworu rozprężnego do rozdzielacza chłodnicy?
Mam obiekt gdzie chłodnice będą miały zawory rozprężne w pewnej odległości od chłodnicy(rozdzielacza). Chciałbym się upewnić że nie dam ciała przy prowadzeniu rury z wtryskiem. Jakie dopuszczalne odległości, kierunki, zakręty itp.
Jeśli ktoś ma wiedzę to proszę się podzielić.
  • Odpowiedz

barbie

2013-12-08, 18:03:53
Top użytkownik
obejrzyj pudełko od zaworu .
  • Odpowiedz

Mechanik

2013-12-08, 18:43:50
Nowy użytkownik
Dasz wiarę że już obejrzałem? Smile
Na pudełku od Carel EEV nic inspirującego nie znalazłem. Przejrzałem pdf Carela dla EEV ale nie odnalazłem tego co mnie interesuje. Reguły są pewnie takie same dla zaworów termostatycznych i elektronicznych, ale chciałbym coś więcej niż rysunek na pudełku. Jeśli ktoś ma link do pdf lub opracowania odnośnie długości rury(i jej orientacji) od zaworu do rozdzielacza to będę wdzięczny.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-08, 19:48:00
Top użytkownik
Minimum osiem średnic za zaworem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Mechanik

2013-12-08, 20:10:36
Nowy użytkownik
Czy jest ograniczenie długości? Dopuszczalna liczba zakrętów 90 stopni? Tego typu sprawy.
  • Odpowiedz

Klim

2013-12-08, 20:14:42
Użytkownik
7 cm producent przewiduje, ale mogę powiedzieć że jak było czasami mało miejsca to ten odcinek wynosił 3 cm i też było wszystko ok.
  • Odpowiedz

Mechanik

2013-12-08, 20:19:05
Nowy użytkownik
Mi chodzi o maksymalną dopuszczalną długość i zakręty po drodze do rozdzielacza.
  • Odpowiedz

Klim

2013-12-08, 20:19:18
Użytkownik
ja najdłuższy odcinek między zaworem a rozdzielaczem robiłem - 120 cm
  • Odpowiedz

Mechanik

2013-12-08, 20:26:22
Nowy użytkownik
Tam może być około 2m z dwoma zakrętami 90 stopni.
  • Odpowiedz

Klim

2013-12-08, 20:42:49
Użytkownik
zakrętami się nie przejmuj, możesz spróbować dać te 2 metry. wydaje mi się że nie będzie problemu żadnego.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-12-08, 21:44:44
Moderator
http://www.danfoss.pl/katalog_chlodnictw....00.en.pdf
albo całość http://www.danfoss.pl/katalog_chlodnictw...tm?lin=10#
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2013-12-09, 08:18:45
Top użytkownik
2m -spoko.
dopilnuj tylko, żeby była odpowiednia średnica -i aby ostatni odcinek przed rozdzielaczem cieczy był pionowy i odpowiednio długi -około 10 średnic.

no i ta rura od rozprężnego do rozdzielacza będzie chłodzić -wiec ewentualna izolacja żeby nie kropliło..
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-09, 20:04:25
Top użytkownik
klim napisał(a):ja najdłuższy odcinek między zaworem a rozdzielaczem robiłem - 120 cm
Nic w tym złego skoro się odcinek ten zaizoluje.Poza komorą jestem nawet zwolennikiem instalowania zaworów na zewnątrz komory minusowej.Dla usczypliwych odcinkiem nazywam element ekspansyjny.Gorszym problemem objawia się zamontowanie elementu ekspansycajnego zbyt blisko rozdzielacza.Zjawisko to porównał bym do kilku samochodów zbliżających się do ronda z nadmierną prędkością.Który w jakim kierunku ma jechać?Należy pamiętać aby izolować wyrównanie ciśnień wraz z ssaniem poza komorą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-12-09, 20:21:02 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-12-09, 20:48:54
Top użytkownik
wit napisał(a):2m -spoko.
dopilnuj tylko, żeby była odpowiednia średnica -i aby ostatni odcinek przed rozdzielaczem cieczy był pionowy i odpowiednio długi -około 10 średnic.

no i ta rura od rozprężnego do rozdzielacza będzie chłodzić -wiec ewentualna izolacja żeby nie kropliło..
wit szacun.Bo nie każdy wie że ten odcinek to taka kula u nogi układu chłodniczego która powinna być izolowana bo i tak nie bierze udziału w wymianie tylko przyczynia się do zaladzania zaworów aco za tym idzie spadkiem ich wydajności przepływu.Wit pełen szacunek za zwrócenie uwagi na kawałek instalacji chłodniczej której nawet w poradnikach nie ma mowy.
  • Odpowiedz

Freezer

2014-02-02, 19:14:53
Nowy użytkownik
spróbuj kiedyś z chłodncicami GEA Kuba a nie bedziesz miał problemów z za krótkimi "odcinakami" czy takimi które nie będą pionowe... - mają specjalne opatentowane rozdzielacze o niebo lepsze od reszty świata.
mozesz dać i trzy metry albo i węcej byle byś miałą odpowiednio przechłodziny czynnik.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-02, 19:39:32
Top użytkownik
15Freezer ile masz lat i jakie doświadczenie w branży?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-03, 20:48:44
Moderator
A jak dam zawor elektroniczny 8 metrow od rozdzielacza to co sie stanie, oczywiscie rura odpowiedniej srednicy i zaizolowana termicznie?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-04, 20:51:05
Top użytkownik
Radekklimat nieznam izolacji doskonałej.Zapewne to nie tylko kwestia izolacji .Prowadzenie rurociągu ma na straty duży wpływ.Zapewne w doświadczeniu miałeś do czynienia z przemarzniętą izolacją napitą wodą.Nic się nie stanie w takim przypadku poza tym że wzrasta żużycie energii na chłodzenie Nie tylko nie doskonałej izolacji bo taka nie istnieje.A związku z zaworem elektronicznym nie widzę.Dlaczego piszę o prowadzeniu prawidłowym rurociągu?Bo ssawny zawsze ze spadkiem.Ale niestety często spotykam się z sytuacją gdzie odcinek za elementem dławiącym idzie pod górkę do momentu wejścia w chłodnicę.I podczas cyklu rozmrażania dochodzi do zalewania otuliny.A póżniej do chłodzenia jej zawartości niepożądanej.Nie znając średnicy tych ośmiu metrów możemy się domyślać tylko strat na schłodzenie tego odcinka Faktycznie nie biorącego udziału w schładzaniu np. komory mrożniczej.Ciekawe Czy takie zależności bierze się pod uwagę podczas oceny energetycznej systemu chłodniczego?Radekklimat wypowiedż nie złośliwa tylko wynosząca się z doświadczenia.Jeżeli jesteś innego zdania to przepraszam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-04, 21:06:06 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-04, 20:55:38
Top użytkownik
Leszek nie znasz izolacji doskonałej bo nigdy nie lewitowałeś w kosmicznej próżni .
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-04, 21:14:15
Top użytkownik
starzy fachowcy stosują mielony korek ze smołą , albo szklaną watę .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-04, 21:19:57
Top użytkownik
barbie napisał(a):Leszek nie znasz izolacji doskonałej bo nigdy nie lewitowałeś w kosmicznej próżni .
To podobnie jak ja nie znasz izolacji doskonałej bo nie lewitowałeś w kosmicznej próżni.Ciekawe jaką izolacją elektryczną jest próżnia barbie w sprężarce chłodniczej?Skoro producenci zakazują pomiarów elektrycznych jeśli takowa występuje w niej.Izolacja doskonała?barbie?Doskonałym jesteś moncicielem tematów na tym forum.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-04, 21:36:55
Moderator
Rura 22mm w izolacji kauczukowej, odległosc od zaworu do chlodnicy 8,7mb, zawor jest w maszynowni a chłodnica komoze na wysokosci 6m, odległosc wynika z dwoch załaman pod katem 90 stopni.
Układ pracuje prawidłowo bez zastrzezen z całymi tymi bajerami typu przegrzanie itp.
Izolacja i woda w niej nie jest tematem pytania ktore brzmi: co sie stanie jak bedzie taka odleglosc?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-05, 20:22:11
Top użytkownik
No tak Prawidłowo?Prawidłowo nie oznacza uzyskiwanie temperatur zamierzonych.Cały czas mówimy o sprawnościach systemów.Jak można podnieść sprawność energetyczną chłodnicy?Wystarczy zaizolować kolana w chłodnicy co usprawni jej wydajność chłodniczą.Ile potrzebuje system chłodniczy aby ochłodzić prawie 9 metrów niechcianego rurociągu średnicy fi 22mm wraz z otuliną oddającą ciepło ponieważ nie istnieje izolacja doskonała.Każda izolacja oddaje straty ciepła.Ja to nazywam mocą pozorną układu Chłodniczego.Mocą rzeczywstą chłodniczą jest ta ilość powierzchni chłodnicy przez którą przepływa powietrze napedzane wentylatorem parownika.9 metrów przed chłodnicą daje podwyzszony sztucznie wynik przegrzania czynnika chłodniczego.Łatwo to wychwicić mając do czynienia z małym układem gdzie odcinek 9 metrów wydajnością odpowiada małej chłodnicy.Czy pan Jezus był doskonały?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-06, 19:41:31
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):No tak Prawidłowo?Prawidłowo nie oznacza uzyskiwanie temperatur zamierzonych.Cały czas mówimy o sprawnościach systemów.Jak można podnieść sprawność energetyczną chłodnicy?Wystarczy zaizolować kolana w chłodnicy co usprawni jej wydajność chłodniczą.Ile potrzebuje system chłodniczy aby ochłodzić prawie 9 metrów niechcianego rurociągu średnicy fi 22mm wraz z otuliną oddającą ciepło ponieważ nie istnieje izolacja doskonała.Każda izolacja oddaje straty ciepła.Ja to nazywam mocą pozorną układu Chłodniczego.Mocą rzeczywstą chłodniczą jest ta ilość powierzchni chłodnicy przez którą przepływa powietrze napedzane wentylatorem parownika.9 metrów przed chłodnicą daje podwyzszony sztucznie wynik przegrzania czynnika chłodniczego.Łatwo to wychwicić mając do czynienia z małym układem gdzie odcinek 9 metrów wydajnością odpowiada małej chłodnicy.Czy pan Jezus był doskonały?

Klimatyzator Inverter 16kW model 2012.
Wszelkie normy, COPY itd. w/g wymagań, standardów itp.
Długość instalacji 15m.
Gdzie inżynierowie umiejscowili element dławiący?Chłodnica na Krymie zawór rozprężny w Rzymie.Mg widzisz straty czy nie?
Tak, klimatolog w jednostce zewnętrznej.
Ignoranci

Czy mógłbyś się odnieś do tego rozwiązania powszedniego, niejednokrotnie spotykanego.
  • Odpowiedz

Freezer

2014-02-07, 17:16:07
Nowy użytkownik
klima ma być prosta i tania w produkcji i poniekąd w zakupie, technika to sprawa drugorzędna
oszczędości szukajmy w systemach typu VRV czy w chłodnictwie gdzie użytkownik liczy kase za prąd
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa