Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba o doradzenie - chłodnia na owoce

19 Odpowiedzi, 16649 Wyświetleń

lewandzix2

2014-02-12, 18:16:15
Nowy użytkownik
Witam mam pomieszczenie z płyty warstwowej poliuretanu 10 cm o wymiarach 20/12/7 m potrzebuje zamontować tam urządzenia chłodnicze które pozwolą mi na swobodną pracę, zajmuję się handlem jabłkami. Prosiłbym o doradzenie aby sprzedający nie wykiwał mnie przy zakupie urządzeń.
Specyfika pracy polega na tym iż w ciągu 8-9 godzin pracy sukcesywnie przybywa towaru (o temp. ok 5-7 stopni C) w ilościach max 20-30 ton/9h w ekstremalnych warunkach ilość może sięgnąć 45 ton/9h , towar powinien być schłodzony w ok 2-3 doby do temp 4 st. maksymalna ilość towaru w chłodni to 100 ton (ale wsad nie jednorazowy).

Lokalizacja inwestycji woj. łódzkie pow. skierniewicki, można składać również oferty handlowe lub ewentualne pytania na adres:
tomasz_lewandowski@vp.pl

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-12, 18:21:21 przez lewandzix2.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-12, 19:02:25
Top użytkownik
Wykiwasz się sam nie korzystając z projektu chłodni próżniowej.Specyfika dla jabłek polega jak najdłużej mają przypominać jabłka świeże.To jest sukcesem Przechowalni.Nie odpowiednia atmosfera powoduje zbyt szybkie dojrzewanie tego owoca a co za tym idzie niedotrwanie wczesnej wiosny.Bo o to tu chodzi aby zarobić.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-12, 19:12:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-02-12, 19:30:44
Top użytkownik
ten człowiek zajmuje się handlem a nie przechowalnictwem .nietrafiona porada .
  • Odpowiedz

lewandzix2

2014-02-12, 19:35:41
Nowy użytkownik
Dokładnie towar po ok 3 - dobach opuszcza magazyn a w tym czasie wjeżdża nowa partia towaru. Drodzy forumowicze tak naprawdę interesuje mnie jakie najlepiej zamontować chłodnice, jakie agregaty, jakiej kwoty się spodziewać, może polecicie jakiegoś sprawdzonego uczciwego sprzedawcę owego sprzętu
  • Odpowiedz

wallygator

2014-02-12, 20:42:15
Użytkownik
lewandzix2 napisał(a):Dokładnie towar po ok 3 - dobach opuszcza magazyn a w tym czasie wjeżdża nowa partia towaru. Drodzy forumowicze tak naprawdę interesuje mnie jakie najlepiej zamontować chłodnice, jakie agregaty, jakiej kwoty się spodziewać, może polecicie jakiegoś sprawdzonego uczciwego sprzedawcę owego sprzętu

Tak na szybko to nikt ci nie poda mocy jaką potrzebujesz i ile to będzie kosztowało. Proponuje na dobry początek zlecić projekt, a później szukać urządzeń. Prawdopodobnie będziesz potrzebował kilkaset kW to już pewnie będą setki tysięcy złotych. Radził bym ci dać 2 mniejsze agregaty chłodnicze niż jeden duży (ale to tylko moja sugestia).
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-02-13, 08:15:31
Top użytkownik
Bez projektu to można sobie tylko pogdybać a jeśli masz znikomą wiedzę każdy może ci powiedzieć co chce .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

wit

2014-02-13, 10:44:05
Top użytkownik
projekt to może przesada (poza budowlanym -bo ten pewno już jest i być musi)
-jednak do doboru urządzeń trzeba wykonać kilka obliczeń...
-i trzeba znać troszkę więcej danych -w tym zapoznać się z projektem budowlanym -lub co najmniej obejrzeć i pomierzyć obiekt, poznać specyfikę przewidywanego użytkowania, możliwości co do zasilania, usytuowania urządzeń...
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-13, 15:48:04
Moderator
70kW
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

lewandzix2

2014-02-13, 17:01:17
Nowy użytkownik
Zaznaczę że nie chodzi mi o znalezienie dostawcy co zrobi mi instalacje za pół ceny, chodzi mi o to aby nie kupić sprzętu który będzie drogi (może nawet dobry) ale nie wykorzystany, chcę optymalnego rozwiązania i stąd moja obecność na tym forum.

Był u mnie pewien instalator i przedstawił mi ofertę zbudowana na dwóch osobnych obwodach marki bitzer na : agregatach po 33 KW
chłodnicach 6-cio wentyl. z wydajn. po 50200 W
odmrażanie elektryczne (moc grzałek 16800 W), zasięg strumienia powietrza 34 m.
Kwota dosyć słuszna

Czy to nie zbyt przesadzona instalacja, coś czego nie będę wykorzystywał i szczerze mówiąc spodziewałem się niższych kosztów co myślicie?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-13, 19:19:33
Top użytkownik
Facet jest konkretny.Instalacja i dobór nie przesadzony bo bierze poprawkę na twoje niezdecydowanie odnośnie wsadu.Jeśli chodzi o zasięg strumienia powietrza to jak najbardzej do przyjęcia do chwili osiągnięcia zamierzonej temperatury.Jak przypuszczam druga sprężarka nie pracuje po osiągnięciu zamierzonej temperatury.A wentylatory powinny zwolnić .Jeśli zasilane 230v za pomocą regulatora-regulatorów.Jeśli 400v za pomocą falownika bądż zamianą uzwojenia z trójkąta w gwiazdę.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-02-13, 19:25:27
Moderator
Do chłodni na jabłko nie stosuje sie regulacji obrotow w chłodnicy, widac ze nie robiles w tym temacie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-13, 19:39:11
Top użytkownik
Na jabłko to Adam z Ewą.Dla jabłek to podstawa.Uzasadnij swoje doświadczenie.Dlaczego jabłka się nie wysuszają?Tak szybko.
  • Odpowiedz

wit

2014-02-13, 21:13:39
Top użytkownik
o jakiej temp towar będzie wchodził do chłodni ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-02-13, 22:07:34
Moderator
lewandzix2 napisał(a):(...) przybywa towaru (o temp. ok 5-7 stopni C)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2014-02-13, 23:05:32
Top użytkownik
to czytałem -i zależy mi na potwierdzeniu pytajacego...

-jabłka niekoniecznie zbiera się w porze gdy mamy około 5-7 stopni -a ładowane prosto z pola w porze typowego zbioru mogą mieć i 24 stopnie...

a to znacząco zmienia zapotrzebowanie wydajności.
jeśli wsad naprawdę 5-7 *C to propozycje instalatora "deczko " przesadzone.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-02-14, 17:31:53
Top użytkownik
Deczko przesadzone gdy kontrabanda nie dotrze na czas.Póżniej zapas mocy chłodniczej.
  • Odpowiedz

lewandzix2

2014-02-14, 22:00:35
Nowy użytkownik
Tak towar dostarczany jest czesciowo schlodzony u producenta jego temp. Jak pisalem wczesniej 5-7 stopni, a co powiedzielibyscie na takie rozwiazanie zeby najpierw zamontowac polowe takiego zestawu do czasu az finansowo bede mial wieksze mozliwosci, czy polowa instalacji poradzi sobie przez powiedzmy rok a potem rozbudowac ja o jeszcze jeden uklad.
  • Odpowiedz

wit

2014-02-15, 08:39:45
Top użytkownik
ogólnie proponowany "zapas wydajności" przypomina wynajmowanie tira do przewozu teściowej... bo a nóż utyje?
  • Odpowiedz

jack63

2014-02-15, 10:45:22
Zaawansowany użytkownik
Nie zawsze im więcej tym lepiej. Szczególnie w chłodnictwie. Popieram Wita.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa