Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wymiana wyminennika płaszowo-rurowego w Chillerze 125kW

28 Odpowiedzi, 26655 Wyświetleń
Wstecz 1 2

freegass

2014-04-15, 04:13:26
Użytkownik
Mechanik napisał(a):KVC daje gorący gaz w sprężarkę zaś CPCE podaje za zawór rozprężny w parownik.
Nie ma żadnych ograniczeń, aby gorący gaz z KVC wpiąć za element rozprężny.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-04-15, 20:13:09
Top użytkownik
Freegass kolega zapewnie uzasadni brak różnicy pomiędzy dwoma elementami automatyki w porozumieniu z jej producentem?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-04-27, 17:35:15
Użytkownik
Witam!
JAK w temacie w jednym z urządzeń uszkodzeniu uległ wymiennik płaszczowo - rurowy w skutek czego zalana została jedna ze sprężarek, moje pytanie jest następujące jak pozbywacie się wody z takiego urządzenia. Wiadomo wymiennik będzie nowy, sprężarka też, chiller jest na 407C układ 2 sprężarkowy niezależny, korzystający ze wspólnego wyminnika płaszcz.-rurowego. Jedna ze spręzarek padała dawno temu ale klient nie chciał zdecydować się na wymianę i układ 2 lata funkcjonował tylko na jednej spr. która została zalana cieczą w układzie zrobiła się szara maź.
Pozdr.

Kolego miałem podobny przypadek na chillerze z dużą sprężarką Maneurop"a. Ruzszczelniła się chłodnica (wężownica wykonana z rur aluminiowych ciągnionych ) Zadziałało wszystko(presostat Lp który jest zabezpieczeniem przed zaciągnięciem medium do sprężarki).Tylko że chłopaki uruchamiali na krótko sprężarkę za pomocą stycznika .Sprężarka hermetyczna ,zlałem olej z wodą ,wcześniej odkręciłem oczko poziomu oleju.zalałem sprężarkę benzyną ekstrakcyjną i znowu opróżniłem po delikatnym wymiieszaniu .i tak trzy razy .Potem pompa próżniowa i podgrzewanie sprężarki do 50st . przez 12godz. .
Wężownicę wykonałęm z miedzi . na wzór i podobięństwo tej z aluminium. trochę ich to kosztowało ,ale teraz mają zakaz dotykania się do urządzeń chłodniczych w tej samej firmie układ tandem jedna sprężarka odcita bo ma nieszczelność , (od trzech lat)Jak naprawiłem im zalaną spręzarkę pokazali mi tą nieszczelną ..Okazało się że przeciek był na rurce Burdona manometru HP. Działa i obsługują 11 wtryskarek z tym że nie zawsze wszystkie pracują razem.Na innej hali gdzie wtryskarki podłączone śą pod chillery indywidualnie wykonujemy instalację zbiorczą rzn, duży chiller połączony z drycoolerem ,instalacja ćiśnieniowa z izolowanym zbiornikiem hydroforowyn. Przed wtryskarką zawór ekektromagnryjny do zbiornika .
Inne doświadczenia z chillerami uszkodzony wymiennik plasdzczowo rurowy,.Presostat LP wyłączył urządzenie. Ściągneliśmy czynnik po obu stronach do 0.5 bar .Demontujemy wymiennik określamy nieszczelność zaślepiamy krućce , próba szczelności i montaż..
Wymiennik obojętnie chłodniczy czy grzewczy zamulony ważne by był przynajmniej śladowy przepływ.Zbiornik pompa,podłączenie pod wymiennik chemia i powrót do zbiornika. potem tylko cierpliwość.Nie powiem jakiej chemii używam ,i co po chemi.Ale jeden środek do kotła C.O.bojlera C.O.wymiennika płaszczowo rurowego,czy skraplacz natryskowo-wyparny nie jesty to HCl.
Miałem przypadek gdzie w firmie o mocy chłodniczej ok 3,5 MW mają starą chłodnię małą 0k 300kW. Notorycznie uzupełniali amoniak najpierw raz na dwa miesiące poytem częściej potem co dwa tygodnie . Twierdzili że skraplacz nieszczelny. Tak ich to wkurzyło że zlecili mi ustalenie miejsca wycieku ,by w ostateczności wymienić go. (o ich problemie wiedziałem wcześniej)
Wystarczyło wejść na szczyt skraplacza by stwierdzić że skraplacz z natryskiem czy bez nie jest przyczyną ., Okazalo się że przyczyną byl gorący gaz do odtajania chłodnic,Wymieniłem kawałek rurociągu,przysżedl ich szef duńczyk i spytał o kamień na skraplaczu .powiedziałem mu że podejmę się tematu .Zaśmiał się oni również (maszyniści ). Kilka miesięcy wcześniej przyjechał gość ze środkami ,pracował przez tydzień ,zniknął,tylko pojemniki zostały.Wykorzystałem ich ukad recylkulacji wody .Wogóle mieli 6-7 mm kamienia na węzownicy czegoś takiego nie widziałem.1,5 -2 mm to już jest katastrofa .Po paru godzinach telefon przyjeżdżaj piana w maszynowni. Nic tak nie cieszy trzy dni wężownice czyste a rury nie zgubiły ocynku Teraz jak mają jakiś problem duńczyk mówi Ask Tomek.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa