Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamrażarka Elektrolux EUT1106AW1 kupiona w sklepie internetowym-porada

7 Odpowiedzi, 6681 Wyświetleń

cooldman

2014-07-25, 21:00:49
Nowy użytkownik
Witam.W sobotę 19 lipca otrzymałem zakupiony towar tj zamrażarkę
marki Elektrolux EUT1106AW1.Urządzenie po transporcie odstało w pionie 3
godziny.Po włączeniu i załadowaniu żywnością zauważyłem na termometrze
który został włożony że zamrażarka słabo się spisuje(słabo mrozi)od godz
7 do godz 12 tej i późnej w ogóle się nie wyłączała temperatury w środku
komory były następujące 9 tej -5 o 10 tej -8 ,11 godz -10.Od godz 12
temperatury zaczęły iść w plus.Nie wiemy czy to od przegrzania z tyłu
chłodnicy czy też od nagrzanego kompresora.Aby być pewny pilnie test
powtórzyliśmy.Maksymalna temperatura jaką zamrażarka potrafi wytworzyć
to ok 9 stopni.A to dyskwalifikuje urządzenie jako sprawne.Urządzenie
w ogóle nie wyłącza termostat.Nadmienię że próbowaliśmy ustawić pokrętło
na"więcej"-bez pozytywnych efektów.
Z informacji sklepu wynika że do 10 dni możemy otrzymać cały zwrot
sumy za zamrażarkę.
Po prostu zauważyliśmy że te
zamrażarki są składane na chińskich podzespołach(kompresor HUANGUANG).A przy
zakupie zależało nam aby zamrażarka była wyłącznie na podzespołach
Elektrolux-a lub innej zachodniej marki.
Odnośnie nagrzewania się po tych 4 godzinach chłodnica/skraplacz nie grzeje się kompresor dalej pracuje i coraz bardziej się grzeje.Dla mnie jako powiedzmy laika wygląda na blokowanie się układu może przez filterek.Serwis odgórnie mówi o braku gazu...
Boję się że zamówiony serwis zniszczy ją"rozgrzebie".Tandetnym widać już na łapkach trzymających kompresor gdzie za blaszki zgięte łatwo łamliwe.Nie tzw zawleczki.
Co możecie poradzić czy oddawać sprzęt do producenta kurierem i jak mi określiła rzeczniczka praw konsumenta powinien zwrócić również za transport(przy reklamacji).Czy też zgodzić się na serwis gwarancyjny.Czy wart jest ten sprzęt sumy 750 zł?Co może według was być przyczyną awarii?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-07-25, 21:20:18 przez cooldman.)
  • Odpowiedz

Amfan

2014-07-27, 11:58:28
Top użytkownik
Jak to jest nowe, to się nie zastanawiaj co jest tylko reklamuj , niech dają nowy sprzęt .Po co sobie głowę tym zawracać ,nie lepiej pojeździć rowerem albo poleżeć w leżaku na słońcu.
  • Odpowiedz

cooldman

2014-07-27, 14:22:51
Nowy użytkownik
Witajcie.Zgodziłem się na serwis gwarancyjny.Nie wiem czy to dobrze.Jak by trzeba było to bonusowo 1 rok gwarancji na wymieniany kompresor. Nie wiem dlaczego mi się trafił najgorszy kompresor HUANGUANG a nie SECOP na przykład który montuje się w innych electrolux-ach.Poza tym jedna kwestia zakupiłem z hurtowni mięso i muszę jakiś sprzęt mieć.Ten electrolux podłączyłem pod programator czasowy aby się nie przegrzał kompresor itd.Piszcie co sądzicie o całej sprawie.
  • Odpowiedz

barbie

2014-07-27, 15:56:52
Top użytkownik
ustaw wentylatorek .
  • Odpowiedz

coolmaker1

2014-07-27, 16:23:09
Zaawansowany użytkownik
Witam. Wentylatorek to i owszem można na skraplacz, jak się gotuje ,szczególnie w te cieplejsze dni, lub jest zabudowany. Sprawdz jaką temperaturę ma skraplacz .Pisałeś ,że serwis stwierdził ubytek czynnika.I to chyba jest tylko powód niesprawności układu chłodniczego. Kolega Amfan dobrze podpowiedział aby wymienić na nowy sprzęt, ale jak mleko rozlane to pozostaje serwisowi "grzebanie" I tak mają nienajgorzej bo parownik i skraplacz sa do wymiany lub naprawy .
  • Odpowiedz

czesio26

2014-07-27, 17:34:44
Użytkownik
Szajs Ci się trafił i tyle... Wyglada,że masz nieszczelny układ i nie ma wydajności z powodu ubytku czynnika chłodniczego-przyjedzie serwis,napełni i jakiś czas będzie dobrze.Wstawianie nowych sprężarek nie ma tu sensu.... I tak będą się bawić:dobiją gazu,dobiją znów....aż gwarancja minie!! to nie zgadzaj się na żadne naprawy,tylko wymień sprzęt!!!
  • Odpowiedz

cooldman

2014-08-14, 19:01:38
Nowy użytkownik
Witajcie.Sprawa wygląda tak że prosiłem o wymianę na nowy sprzęt.Sklep z którego kupiłem wezwał serwisanta aby zrobił oględziny i doprowadził sprzęt do sprawności.Taka zasada,chociaż się kłóciłem z serwisantem że chce nowy sprzęt. Ale on miał swoje zasadyi podjoł decyzję o wymianie czynnika chłodniczego.Po wymianie okazało się że zamrażarka chłodzi tylko do minimum a nawet więcej.Chciałem wypróbować na ustawienie możliwie maksymalne i się okazuję że ta zamrażarka potrzebuje chyba 2 dni ciągłej pracy aby termostat odłączył kompresor.Nawet dokładnie nie wiem czy 2 dni a może więcej czasu.Tą zamrażarkę wybrałem bo ma dobrą zdolność zamrażania 12 kg/24 h.Pisałem do sklepu o całej sprawie ale chyba mnie bagatelizują a to znana sieć w całej Polsce.Serwisant miał dzwonić wczoraj i nie oddzwonił.Proszę o podpowiedz ile taka zamrażarka potrzebuje czasu pracy od włączenia do stanu maksymalnej temperatury,jaka jest dla niej maksymalna temperatura?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa