Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zagadka

14 Odpowiedzi, 11664 Wyświetleń

mg

2015-02-12, 17:25:27
Top użytkownik
Czy można utrzymać w miarę stabilne parametry układu chłodniczego czyli: ciśnienia skraplania i parowania za pomocą jednego termostatu?

Elementem dławiącym jest kapilara, skraplacz chłodzony powietrzem, parownik ogrzewany powietrzem Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-12, 17:34:16 przez mg.)
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-12, 20:43:27
Zaawansowany użytkownik
Czy to jakaś lekka podpucha?
Trochę mało danych. Nawet nie wiadomo jakie masz kryteria stabilności układu i poprawności odpowiedzi.
Przecież drzewiej tak było jak w Twoim przykładzie i ludzie byli zadowoleni.
  • Odpowiedz

mg

2015-02-12, 21:02:41
Top użytkownik
Jakich danych brakuje?
Stabilność rzędu 4-5K
  • Odpowiedz

mg

2015-02-12, 21:05:44
Top użytkownik
Najgorsze, że nie ustaliłem nagrody Smile

Spotkałem się z takim rozwiązaniem w osuszaczu sprężonego powietrza technologicznego.
Maszyna działa już 10lat 24/24.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-12, 21:21:37 przez mg.)
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-13, 06:58:25
Zaawansowany użytkownik
Myślę, że wystarczającą nagrodą będzie Twoje stwierdzenie: "XXX masz rację" . Z Twoich ust. Big Grin
Tylko zauważ:
mg napisał(a):utrzymać w miarę stabilne parametry układu chłodniczego czyli: ciśnienia skraplania i parowania
A w drugim poście:
mg napisał(a):Stabilność rzędu 4-5K
Tylko nie byłeś łaskaw napisać czego ta temp. dotyczy? Parownika, skraplacza, czy może chłodzonego medium?
Dla ciśnień też nie postawiłeś żadnych warunków.

mg napisał(a):Maszyna działa już 10lat 24/24.
Też mam takie na podorędziu. Gdyby nie silnik wentylatora skraplacza w jednym, to bym prawie nie wiedział , że istnieją.
A 24/7 to one są włączone do zasilania. Sprężarka nie chodzi cały czas. Po to właśnie jest termostat.
"Zwykłe", bo teraz zdziwiają, lodówki też mają tylko termostat parownikowy i działały niektóre i 40 lat. Co prawda "to se ne wrati" a ich temp. i ciśnienia trudno uznać za stabilne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-02-13, 07:00:21 przez jack63.)
  • Odpowiedz

mg

2015-02-13, 08:27:12
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Tylko nie byłeś łaskaw napisać czego ta temp. dotyczy? Parownika, skraplacza, czy może chłodzonego medium?

Gdybym napisał to byłoby jasne w którym miejscu jest czujka termostatu i byłoby po zagadce Rolleyes

O dziwo ,,w miarę'' stabilne są parametry skraplacza, parownika jak i obrabianego medium.
Sprężarka pracuje non stop.
Układ dostosowuje się zarówno do obciążenia jak i do temperatury otoczenia(środowisko skraplacza cłodzonego powietrzem)
I to wszystko dzięki chytrze przemyślanym sposobie regulacji jednym termostatem.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-02-13, 09:17:45
Top użytkownik
mg napisał(a):Czy można utrzymać w miarę stabilne parametry układu chłodniczego czyli: ciśnienia skraplania i parowania za pomocą jednego termostatu?
Tak przecież widziałeś że pracuje :lol:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-13, 09:58:42
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Sprężarka pracuje non stop.
Czyli jest jedna sprężarka powietrza(!) zbiornik(i) ciśnieniowy i ciągły(!) pobór sprężonego powietrza ???
Dodatkowo wszystko w pomieszczeniu o prawidłowo zorganizowanej wentylacji i zrobionym super odbiorze ciepła ze sprężarki powietrza. To już na 100%.
Czyżby w tych warunkach wentylator skraplacza wytrzymał 10 lat pracy???

W zasadzie sam spaliłeś zagadkę. Big Grin
mg napisał(a):
jack63 napisał(a):Tylko nie byłeś łaskaw napisać czego ta temp. dotyczy? Parownika, skraplacza, czy może chłodzonego medium?

Gdybym napisał to byłoby jasne w którym miejscu jest czujka termostatu i byłoby po zagadce Rolleyes

O dziwo ,,w miarę'' stabilne są parametry skraplacza, parownika jak i obrabianego medium.
Sprężarka pracuje non stop.
Układ dostosowuje się zarówno do obciążenia jak i do temperatury otoczenia(środowisko skraplacza cłodzonego powietrzem)
I to wszystko dzięki chytrze przemyślanym sposobie regulacji jednym termostatem.
Układ z kapilarą równoważy się w pewnym(!) zakresie sam, więc chyba nie o to ci chodzi.
Termostat pewnie (???) jest prosty, mechaniczny więc regulacja ON/OFF i NIGDY nie zadziałała wnioskując z tego co napisałeś wyżej.
Z tego co pamiętam układ pomiarowy (duże słowo) mierzy temp przepływającego powietrza.
Jednak dla mnie była trochę w stylu:
Jechały dwa tramwaje. Jeden skręcił w lewo. Dlaczego? Odpowiedź prawidłowa: bo był czerwony. Big Grin
  • Odpowiedz

freegass

2015-02-13, 15:40:30
Użytkownik
Do autora: taki układ nie istnieje. To co widziałeś na przykładzie tego osuszacza to wymysł dyletanta i teoretyka.
Czujnik termostatu jest na początku obiegu parownika i steruje pracą wentylatora skraplacza. Jeśli jest małe obciążenie parownika (mały lub żaden przepływ powietrza) termostat wyłącza wentylator aby podnieść skraplanie i zmniejszyć wydajność sprężarki i na odwrót. Ponieważ sprężarki w osuszaczach ziębniczych pracują non stop (tak, również wtedy kiedy kompresor powietrza nie pracuje) w rzeczywistości prowadzi to okresów pracy sprężarki poza kopertą. Trudno to nazwać " w miarę stabilnymi warunkami. Oczywiście dotyczy to tylko małych urządzeń, większe mają upustowe regulatory parowania. Osuszacze OMI mają płynną regulację prędkości wentylatora na podstawie pomiaru temperatury parowania, ale to również nie rozwiązuje problemu przy skrajnych przepływach powietrza.
  • Odpowiedz

mg

2015-02-13, 16:52:49
Top użytkownik
To jest dobra odpowiedź freegass, szacun Smile
Przecierałem oczy ze zdumienia... zastanawiałem się nad przeróbką ale klient mnie przystopował Smile
,,Panie tyle lat to działa, a dzisiaj pan twierdzi że wszystko jest źle"!!!
  • Odpowiedz

joker

2015-02-13, 21:10:43
Zaawansowany użytkownik
Nie rozumię.Lodówki pracują stabilnie na jednym termostacie. Smile Wink Osuszacz jakiego powietrza? Rolleyes Sprężonego?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mg

2015-02-13, 21:31:12
Top użytkownik
Sprężonego.
  • Odpowiedz

Qba

2015-02-14, 20:23:39
Zaawansowany użytkownik
freegass napisał(a):Do autora: taki układ nie istnieje. To co widziałeś na przykładzie tego osuszacza to wymysł dyletanta i teoretyka.
Czujnik termostatu jest na początku obiegu parownika i steruje pracą wentylatora skraplacza. Jeśli jest małe obciążenie parownika (mały lub żaden przepływ powietrza) termostat wyłącza wentylator aby podnieść skraplanie i zmniejszyć wydajność sprężarki i na odwrót. Ponieważ sprężarki w osuszaczach ziębniczych pracują non stop (tak, również wtedy kiedy kompresor powietrza nie pracuje) w rzeczywistości prowadzi to okresów pracy sprężarki poza kopertą. Trudno to nazwać " w miarę stabilnymi warunkami. Oczywiście dotyczy to tylko małych urządzeń, większe mają upustowe regulatory parowania. Osuszacze OMI mają płynną regulację prędkości wentylatora na podstawie pomiaru temperatury parowania, ale to również nie rozwiązuje problemu przy skrajnych przepływach powietrza.

Witam i chcę podłączyć się do tematu bo ostatnio miałem podobny problem co autor posta.
- wzywany byłem dwukrotnie do awari małego osuszacza ziębniczego ,,Donaldson Buran ok.400m*/h - okazało się że wymiennik zamarzł na max. po kilku godz. rozruch, pomiary i wszystko o.k ! Posiedziałem jeszcze trochę i do domu. Nazajutrz o 7 to samo. Okazało się że zamarza na zmianie nocnej o zmiejszonym zapotrzebowaniu na medium - ale dlaczego? Od kontrolera wyprowadzona jest tylko jedna czujka w pobliżu wejścia czynnika. Wentylator skraplacza załączany jest poprzez presostat za skraplaczem. Brak reg. ciśnienia parowania. W dokumentacji żeczywiście mowa jest o sterowaniu i regulowaniu wydajnością poprzez "mikroprocesorowy kontroler"- w jaki sposób nic nie piszą. A SZKODA BO DZIWNE TO
- Zdecydowałem się wymienić najpierw czujkę i wprowadzić od nowa fabryczne nastawy - od miesiąca nie dzwonią .( mierzyłem wartości czujek i były identyczne ?! ) Co wy na to

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

joker

2015-02-16, 20:01:06
Zaawansowany użytkownik
Zniesiono zmianę nocną i podwyższyły się ciśnienia skraplania Smile Smile
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa