Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaka klimatyzacja - prośba o pomoc w wyborze

37 Odpowiedzi, 41176 Wyświetleń
1 2 Dalej

herik74

2015-09-22, 16:49:04
Nowy użytkownik
Witam wszystkich serdecznie!

Mam bardzo gorącą prośbę, a mianowicie chciałbym prosić o pomoc w wyborze klimatyzacji do mieszkania.

Mieszkanie ma 65 m2 powierzchni (salon + 2 pokoje i kuchnia).

Samą klimatyzację chciałbym zamontować w przedpokoju i nawiew będzie skierowany na pokoje.

Zastanawiam się nad tym jakiej marki klimatyzację wybrać, mam parę faworytów ale może ktoś z Was podpowie która jest najmniej awaryjna.
1. LG D18CM DELUXE SIRIUS
2.Gree U-CROWN PREMIUM GWH18UB-K3
3.Gree COZY SILVER GWH18MC-K3DNE3G
4Gree VIOLA PERFECT GWH18RC LCLH.
Czy jest sens dopłacać do LG? czy lepiej zamontować którąś GREE....

Pozdrawiam,
Krzysiek
  • Odpowiedz

MarioO

2015-09-22, 17:36:15
Zaawansowany użytkownik
2.Gree U-CROWN PREMIUM GWH18UB-K3 bardzo ładna jednostka wewnętrzna tyle że cena jak dla mnie zaporowa .Przynajmniej na dziś.Gree to " bezawaryjny "chińczyk ma bdb opinie . Po wnikliwym przeglądzie tego forum można stwierdzić że na 10 problemów z LG przypada 1 Gree ale może to też wynikać z tego że zapewne LG jest bardziej rozpoznawalną marką i więcej się ich sprzedaje.Zobacz jeszcze Sinclair Jest produkowany w fabryce Gree
  • Odpowiedz

herik74

2015-09-22, 18:31:07
Nowy użytkownik
MariOo, dzięki za opinie ja chyba będę się decydował na któryś z modeli Gree które wymieniłem bo nie wiem czy jest sens dopłacać do LG skoro są na podobnym poziomie.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-09-22, 19:10:37
Zaawansowany użytkownik
Zacznij od wyszukania firmy która dostarczy ci to urządzenie wraz z montażem.Zobacz co Ci zaproponują.Wtedy masz gwarancję u nich i serwis.Jak kupisz sam na własną rękę to już nie bardzoTemat rzeka.Przejrzyj forum
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-09-22, 19:24:33
Zaawansowany użytkownik
LG od nie dawna to 10 lat gwarancji na sprężarkę warto się zainteresować tematem. Bo to najdroższy element przy awarii.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

herik74

2015-09-22, 19:39:23
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):Zacznij od wyszukania firmy która dostarczy ci to urządzenie wraz z montażem.Zobacz co Ci zaproponują.Wtedy masz gwarancję u nich i serwis.Jak kupisz sam na własną rękę to już nie bardzoTemat rzeka.Przejrzyj forum
Firmę chyba już mam wybraną teraz zostaje podjęcie decyzji czy montować ja teraz czy może się wstrzymać i zamontować w lutym lub w marcu może będzie trochę taniej bo firmy montujące klimy za dużo nie mają wtedy roboty....
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-23, 08:04:18
Top użytkownik
herik74 napisał(a):Firmę chyba już mam wybraną teraz zostaje podjęcie decyzji czy montować ja teraz czy może się wstrzymać i zamontować w lutym lub w marcu może będzie trochę taniej bo firmy montujące klimy za dużo nie mają wtedy roboty....
W zimę jest drożej - taki mamy klimat - chyba że będzie cię obsługiwała firma sezonowa leśne runo lub krzaki-las spółka wirusa i bociana.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2015-09-23, 15:21:51
Top użytkownik
Jak jest sezon,to masz wszystko popakowane,jedziesz montujesz i po krzyku.Po sezonie zajmie Ci to 2 razy tyle czasu,jak się zmobilizujesz,powyciągasz z magazynu sprzęty wszelakie,potem je spowrotem poukładasz,więc nie widzę różnicy w cenie montażu,a i montaż nie taki jak latem,weź rób kielichy,instalację na mrozie,zobaczysz jak fajnie,ubrany grubo,drabina lodowata.Ja za mniejszą kasę bym nie montował.Kiedyś jeszcze były znaczne zniżki posezonowe urządzeń,a teraz to tylko technicznei jak np. importer chce wycofać jakiś model z oferty na 2016,a parę sztuk ma w magazynie.Nie sugeruj się porą roku,a teraz właśnie klima zarabia na podgrzewaniu sobie delikatnie pomieszczeń.Dziś teżmontuję następną u siebie i liczę,że w piecu rozpalę dopiero w listopadzie,bo ten ekogroszek rozpalić to nie taka prościutka sprawa.A na tańszej taryfie nadmucha mi w domu od 13-15,ewentualnie trochę wieczorkiem i jest cacy,o wiele taniej od węgla i czysssciutka robota,zegary sterujące same włączą i wyłączą.
  • Odpowiedz

herik74

2015-09-23, 15:34:45
Nowy użytkownik
OK dla mnie nie ma problemu żeby teraz mi zamontowali klimatyzację tylko powiedzcie mi czy ma to sens jak teraz nie będę z niej korzystał tylko jak będzie ciepło np. w maju 2016 i może gdzieś w tym okresie zamówić....
  • Odpowiedz

MarioO

2015-09-23, 16:24:55
Zaawansowany użytkownik
Koniec marca a początek kwietnia ostatni dzwonek żeby to zrobić na spokojnie.Później zaczyna się młyn
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-24, 06:55:31
Top użytkownik
herik74 napisał(a):OK dla mnie nie ma problemu żeby teraz mi zamontowali klimatyzację tylko powiedzcie mi czy ma to sens jak teraz nie będę z niej korzystał tylko jak będzie ciepło np. w maju 2016 i może gdzieś w tym okresie zamówić....
... ty nie chcesz klimatyzacji tylko sobie pogadać. Słyszałeś że się opał kupuje przed sezonem ? Raczej nie :lol:

MariOo napisał(a):Koniec marca a początek kwietnia ostatni dzwonek żeby to zrobić na spokojnie.Później zaczyna się młyn
Dobry termin na montaż to taki który pasuje firmie montującej i klientowi.
  • Odpowiedz

obser

2015-09-24, 10:59:21
Top użytkownik
Ale klima też grzeje i wielu Klientów bardzo chwali tą funkcję,tym bardziej,że ciepło jest jedno z najtańszych i można to wykorzystać tam gdzie potrzebujemy je szybko (przychodzimy z pracy,w piecu nie napalone,klima klik i za 15 minut miłe ciepełko),a kalafiory zanim się nagrzeją,zanim konwekcja rozprowadzi ciepo,to już trza iść spać,a wtedy lepiej zimniej Smile
  • Odpowiedz

herik74

2015-09-24, 17:15:43
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
herik74 napisał(a):OK dla mnie nie ma problemu żeby teraz mi zamontowali klimatyzację tylko powiedzcie mi czy ma to sens jak teraz nie będę z niej korzystał tylko jak będzie ciepło np. w maju 2016 i może gdzieś w tym okresie zamówić....
... ty nie chcesz klimatyzacji tylko sobie pogadać. Słyszałeś że się opał kupuje przed sezonem ? Raczej nie :lol:

MariOo napisał(a):Koniec marca a początek kwietnia ostatni dzwonek żeby to zrobić na spokojnie.Później zaczyna się młyn
Dobry termin na montaż to taki który pasuje firmie montującej i klientowi.

Po pierwsze klimatyzację będę zamawiał nie do grzania tylko do chłodzenia mieszkania w bloku i nie gadaj mi o jakimś groszku ok co do terminu to spokojnie zawsze idzie się dogadać a nie na hura
ale i tak dzięki za podpowiedzi Smile
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-09-28, 07:38:02
Top użytkownik
herik74 po pierwsze naucz się odpowiadać cytując w sposób właściwy bo nie wiadomo komu odpowiadasz.
Tak się tylko zapytam bo widzę że już wszystko wiesz, a nawet jak nie wiesz to znasz się na wszystkim lepiej niż wszyscy razem i każdy z osobna ... czy masz zgodę na montaż klimatyzacji od SM lub WM ?
  • Odpowiedz

herik74

2015-09-28, 19:00:26
Nowy użytkownik
DBKlima myślałem, że wiadomo komu odpowiadam ale skoro miałeś jakieś trudności to sorry - oczywiście Tobie.
Chciałbym zauważyć, że nigdzie nie napisałem że znam się na wszystkim a tym bardziej na klimatyzacji i montażu, ale uwierz wystarczy trochę poczytać i poprosić innych o poradę i człowiek zaczyna rozumieć pomału o co chodzi i czym się kierować przy wyborze klimatyzacji ale nigdy nie powiem że jestem ekspertem w tej dziedzinie dlatego instalację zlecę firmie która mam nadzieję zna się na robocie.
Co do SM jestem spokojny po rozmowie z nimi.
Ale widzę, że Ty jesteś tu ostrym fachowcem od wszystkiego to może podaj mi namiar do siebie to może będziesz miał możliwość przedstawić mi swoją ofertę Wink
p.s szkoda kłótni a innym dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-10-01, 07:43:32
Top użytkownik
herik74 napisał(a):Co do SM jestem spokojny po rozmowie z nimi.
herik74 nie masz być spokojny tylko masz od nich dostać zgodę na montaż ponieważ będziesz musiał spełnić warunki w niej zawarte. Nie masz zgody nie wiesz co masz zrobić, a przez co nie wiesz co masz kupić i jak ma wyglądać montaż. Być może SM/WM jest ugodowa ale wystarczy jeden wkur... lokator by ta ugodowa SM kazał ci dodatkowo spełniać więcej niż zdajesz z tego sprawę. Więc najpierw zgoda później rozmowa o tym co kupić.

Przestań obrażać innych przez pogardliwe określenia typu "ostrym fachowcem" bo szukasz pomocy na forum które tak naprawdę nie jest dla ciebie.
  • Odpowiedz

herik74

2015-10-01, 16:07:18
Nowy użytkownik
DBKlima nie licytujmy się kto kogo obraża bo to chyba nie jest od tego to forum, może masz rację odnośnie SM postaram się dostać pozwolenie na piśmie żeby nie było później problemu ale ciekawi mnie gdybym chciał umieścić na balkonie przy ziemi jednostkę zewnętrzną czy też wtedy potrzebne jest pozwolenie na taki montaż, ale postaram się wszystkiego dowiedzieć.

A odnośnie tego forum to nie wiedziałem, że jest ono zarezerwowane tylko dla osób które zajmują się instalacją (rozumiem jak ty) tylko dla wszystkich którzy mają problemy czy z doborem instalacji a później problemami z użytkowaniem klimy.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-10-02, 07:23:10
Top użytkownik
herik74 napisał(a):[...] ale ciekawi mnie gdybym chciał umieścić na balkonie przy ziemi jednostkę zewnętrzną czy też wtedy potrzebne jest pozwolenie na taki montaż, ale postaram się wszystkiego dowiedzieć..[...]
... a mnie czy będziesz robił przebicie ze środka mieszkania na zewnątrz budynku (balkonu) . Jeśli tak to czy jest termoizolacja budynku . Jeśli tak to czy przypadkowo nie jest na gwarancji . Nie wspomnę już o tak prostej sprawie czy masz przygotowany obwód oddzielny pod klimatyzator wraz z zabezpieczeniem.
Czy monter ma uprawnienia SEP i czy sporządzi pomiary dla SM jeśli poproszą o nie za parę miesięcy.
Zastanów się również jakich masz sąsiadów bo sanepid może wykonać pomiar czy urządzenie zewnętrzne nie przekracza normy poziomu hałasu.

Teraz zastanów się czy warto pytać co kupić przed uzyskaniem zgody na montaż lub zgody warunkowej.
  • Odpowiedz

herik74

2015-10-02, 08:41:44
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):
herik74 napisał(a):[...] ale ciekawi mnie gdybym chciał umieścić na balkonie przy ziemi jednostkę zewnętrzną czy też wtedy potrzebne jest pozwolenie na taki montaż, ale postaram się wszystkiego dowiedzieć..[...]
... a mnie czy będziesz robił przebicie ze środka mieszkania na zewnątrz budynku (balkonu) . Jeśli tak to czy jest termoizolacja budynku . Jeśli tak to czy przypadkowo nie jest na gwarancji . Nie wspomnę już o tak prostej sprawie czy masz przygotowany obwód oddzielny pod klimatyzator wraz z zabezpieczeniem.
Czy monter ma uprawnienia SEP i czy sporządzi pomiary dla SM jeśli poproszą o nie za parę miesięcy.
Zastanów się również jakich masz sąsiadów bo sanepid może wykonać pomiar czy urządzenie zewnętrzne nie przekracza normy poziomu hałasu.

Teraz zastanów się czy warto pytać co kupić przed uzyskaniem zgody na montaż lub zgody warunkowej.

DBKlima dzięki za wskazówki o które muszę się jeszcze dopytać bo powiem Ci, że były dwie firmy ( są na rynku średnio od 5 lat) z wyceną u mnie w domu i nikt nie pytał się mnie o te rzeczy...
byłem właśnie w SM i nie widzą żadnego problemu z zainstalowaniem klimy na balkonie tylko potrzebują projekt w którym miejscu będzie jednostka zewnętrzna.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-02, 11:56:01 przez herik74.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-10-05, 06:27:29
Top użytkownik
Nie potrzebujesz projektu ale wizualizacji tj bierzesz kartkę A4 i rysujesz balkon/ścianę elewacyjną i na niej wszystko nanosisz.
  • Odpowiedz

herik74

2015-10-05, 12:28:56
Nowy użytkownik
Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

herik74

2015-11-06, 17:18:20
Nowy użytkownik
Panowie, można powiedzieć że firmę która zamontuje mi sprzęt mam już wybraną razem z wyceną tylko pozostaje wybór urządzenia.
I moja prośba czy moglibyście mi podpowiedzieć który zestaw wybrać bo macie na pewno duże doświadczenie i każda uwaga będzie mile widziana.
Zastanawiam się nad:
Gree U-CROWN PREMIUM GWH18UB-K3
Inverter V LG A18RL Mirror ARTCOOL

Wiem, że LG ma bardzo dobrą opinie ale podobno Gree też nie jest najgorsze, zależy mi na tym aby zestaw był w miarę jak najdłużej bezawaryjny, uruchamiać przez wifi, no i wygląd jednostki wewnętrznej też jest ważny.
Za porady będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tbarudzki

2015-11-09, 12:50:39
Nowy użytkownik
Mimo wszystko za kilka lat dużo łatwiej powinno być dostać części zamienne do LG niż do GREE.
Niezawodność będzie ta sama ale różnice poczujesz jak się zepsuje.

Pozdrawiam

------------------------------------------------
[REKLAMA]
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-11-10, 09:02:57
Top użytkownik
herik74 napisał(a):[...].
Zastanawiam się nad:
Gree U-CROWN PREMIUM GWH18UB-K3
Inverter V LG A18RL Mirror ARTCOOL
[...]
... tylko po co ci WiFi się tak zastanawiam ?
Jedziesz do domu i na 15 minut przed przyjazdem odpalasz 5kW by mieć chłodniej ?
Wchodzisz do domu uruchamiasz klimatyzację idziesz się odświeżyć w międzyczasie masz już chłód .

Latem ja ustawiam sobie 24C i mam dzień i noc 24 C bez względu czy mam WiFi czy go nie mam.

Dla mnie WiFi w klimatyzacji jest kompletnie nie przydatne dojdzie do tego że w lodówkach pralkach i kuchniach też będą montować i ale po co ? Bo modne ?

Pomyśl bo dopłacisz 200 pln za moduł WiFi dodatkowo router (od 150 ) i internet nonstop uruchomiony (abonament) .
Nie licząc już klimatyzacji która jest taka sama jak ta za 3000/3500 tysiące tylko lekko inny panel /pilot i 2000 tysiące w d...ę poszło.

Kup taki jaki i z funkcjami jaki się podoba to nie moja kasa ...
Dziwię się że ktoś chce Chińszczyznę na wynos za cenę x2 brać .

Ceny - nie z tej bajki skoro w tej samej można już kupić Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fuji, dostać które są jednak lepszymi urządzeniami.
  • Odpowiedz

herik74

2015-11-10, 17:18:17
Nowy użytkownik
DBKlima, trochę z tym wifi masz rację taki bajer ale nie musi być, ale mam do Ciebie prośbę skoro piszesz, że szkoda tyle kasy wydać na chińczyka to poleć mi jak możesz dwa dobre i sprawdzone modele tak do 5000zł brutto bez montażu, może faktycznie lepiej wybrać coś bardziej znanego, tylko mam problem z żoną która powiedziała, że wygląd jednostki wew jest dla niej bardzo ważny i tego się muszę trzymać Smile
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-11-10, 17:27:27 przez herik74.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa