Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamiennik za R22

6 Odpowiedzi, 9071 Wyświetleń

aras

2016-07-21, 21:07:10
Użytkownik
Witam
Czy zdarzyło się komuś przyjechać na awarię do nieznanej klimy, i okazało się że brak czynnika, spojrzenie na tabliczkę znamionową i zonk.....R22, co koledzy zaproponowali , załadowali w zamian . Mi się zdarzyło że był to to R419A Big Grin oczywiście po zalutowaniu dziurki. Co ciekawe urządzenie działa po 4 latach do dziś.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie, co dajecie w zamian , czy zdecydowanie proponujecie nową klimę ? czasem się nie da , bo wie Pan ...koszty Big Grin
  • Odpowiedz

munio152

2016-07-22, 04:03:56
Nowy użytkownik
miałem podobną sytuację ale w witrynie na ciasta. Mała instalacja ale R22 :/ Ze względu, że urządzenie ma ponad 20 lat i "wpasowuje się w lokal" doszło do płukania instalacji i wymiany sprężarki na R404. Jak na razie chodzi bez problemów.
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2016-07-22, 06:14:20
Użytkownik
Z 22-kę, najlepiej R422.
Autoryzowany Partner CARRIER
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-23, 14:12:12
Moderator
Ja wymieniam olej, filtr i pakuje 407C, 404a się nie nadaje że względu na większą wydajność chlodnicza co za tym idzie należałoby zamienić skraplacz na większy
  • Odpowiedz

DF

2016-07-23, 20:24:52
Użytkownik
ja zalałem kilka małych układów czynnikiem R417a i chodzą do tej pory, przy remoncie układów najlepiej na R407C wraz z wymianą oleju najlepiej dwukrotną. R422 chodzi tylko na olejach poliestrowych, wymiana samego czynnika R22 na R422 to początek końca sprężarki. Ostatnio wydziałem dwa układy a w agregacie wody lodowej trane takie po 70 kg czynnika gdzie ktoś zrobił retrofit z R22 na r404 (czyste szaleństwo) użytkownik przymierza się do kolejnego retrofitu na r407C bo nie mogą dać sobie rady z tym układem.
  • Odpowiedz

poniedzialkowski

2016-07-23, 22:31:13
Nowy użytkownik
419 odradzam. Chyba, że -20 to jeszcze daje radę. Jak dla mnie to najlepszym zamiennikiem R22 jest 422 (wyłączając układy na kapilarze). Długo pompa musi pracować. 407 to kibel, (bo tak, no nie lubię dziada, chociaż 30 kg i rok działa).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa