Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Waga

17 Odpowiedzi, 16632 Wyświetleń

MarioO

2016-07-19, 14:48:20
Zaawansowany użytkownik
Na moją starą wagę do freonu przyszedł koniec.Czy kupując nową pod ustaw F-GAZ musi być legalizowana?Bo znalazłem fajną za fajne pieniądze ale piszą że nie podlega legalizacji.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2016-07-19, 16:39:55
Top użytkownik
MariOo napisał(a):Na moją starą wagę do freonu przyszedł koniec.Czy kupując nową pod ustaw F-GAZ musi być legalizowana?Bo znalazłem fajną za fajne pieniądze ale piszą że nie podlega legalizacji.
Witam

Nie wiem jak jest z legalizacja ale jeżeli masz okazje kupić nowa wagę weź pod rozwagę wagę z dozownikiem czynnika i bezprzewodowym sterowanie wagi. Bardzo przydatne funkcje, szczegolnie przy malych urzadzeniach.

[Obrazek: m1y42t4UPZ7C9J7Q_4Yopt9yBpSDMAdJ8Hm8qrfD...83-h947-no]

Znam dwie firmy które mają takowe w ofercie, ja mam Mastercoola, a drugiej mam stacje do odzysku.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

MarioO

2016-07-19, 17:09:39
Zaawansowany użytkownik
Fajne rzeczy teraz produkują ale mi potrzebna jest waga walizkowa ze sterownikiem na kabelku i to wszystko.Taka mi w zupełności wystarcza.Tylko nie wiem jak to jest z tymi wymogami pod ustawę.Czy musi być legalizowana Dzwoniłem do faceta który handluje wagami i twierdzi że jeśli handluję jakimś towarem który ważę to musi.Przecież sprzedajemy czynniki chłodnicze więc nie wiem.Czy kupując wagę w hurtowni chłodniczej np.VALUE ma ona legalizację?
  • Odpowiedz

mg

2016-07-19, 17:19:14
Top użytkownik
Wagi której nie można legalizować zawsze można wzorcować. Jakie mamy wyjście. Dostajesz kwit wzorcowania i to tyle co można zrobić. Fakt... rozliczamy się w/g wagi więc tak na zdrowy rozsądek skoro sprzedajesz coś na wagę?...
Kłopot w tym, że niema wag z legalizacją dla chłodnictwa Smile
  • Odpowiedz

MarioO

2016-07-19, 17:27:19
Zaawansowany użytkownik
Tak tylko co na to UDT ? Jaki jest koszt wzorcowania? Pytam bo jak już kupuje a kupić muszę to nie chcę wydać pieniędzy na coś co nie spełnia norm a i też chcę mieć spokojną głowę w razie kontroli.
  • Odpowiedz

mg

2016-07-19, 17:36:21
Top użytkownik
Wzorcowałem starego CPS- a za 80netto. Nie wiem czy to wystarczy w przypadku kontroli ale nie widzę innej możliwości uwiarygodnienia naszych wag.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-19, 17:37:21 przez mg.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-07-20, 13:37:19
Zaawansowany użytkownik
ok czyli kupuję zwykłą przeznaczoną do czynników chłodniczych.dzięki
  • Odpowiedz

gadget

2016-07-20, 22:52:36
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):Tak tylko co na to UDT ? Jaki jest koszt wzorcowania? Pytam bo jak już kupuje a kupić muszę to nie chcę wydać pieniędzy na coś co nie spełnia norm a i też chcę mieć spokojną głowę w razie kontroli.

Zapytaj UDT chciałbym zobaczyć minę urzędnika ... jeśli już to GUM !
  • Odpowiedz

Alpak

2016-07-25, 18:51:15
Użytkownik
Wagi VALUE odradzam (chociaż sama firma jest ok), posiadam wage tej firmy i wystarczyło by spadło troche kropel deszczu na wyświetlacz i waga przestała reagować na przyciski, rozebrałem panel i śladów wody nie widać....
  • Odpowiedz

DF

2016-07-25, 19:38:58
Użytkownik
Na kontroli sprzętu przez UDT inspektor mi powiedział że żadne z wag proponowanych na rynku do chłodnictwa to nie są wagi które są wzorcowane i na żadną z tych wag certyfikatu wzorcowania nikt nie dostanie, można jedynie dać wagę do sprawdzenia tak jak się daję wszystkie wagi sklepowe, kosztuje to niewiele a głowa spokojniejsza jak klient zapyta.
Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby klient zapytał o kwit sprawdzenia wagi. Używałem wagi Value i jest taka sobie w ogromnej walizce, głównie używam rohenbergera - jest dużo mniejsza oraz wagę ze stacją Roclima4F - ta jest bardzo dobra bo ma oczko do poziomowania i regulowane nóżki krótki wniosek im droższy sprzęt tym lepszy. A i jeszcze jedno w wadze value wydawało mi się często trzeba wymieniać baterię, nie ma autowyłączenia, w wadze rothenbergera wyświetlacz będzie słabo świecił na słabej baterii a waga będzie chodzić prawidłowo.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-25, 22:39:00
Zaawansowany użytkownik
Ja mam Value z zaworem odcinającym i nie narzekam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-25, 22:44:16 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-07-29, 08:09:08
Zaawansowany użytkownik
Witam Czy ustawa mówi coś o zakresie w jakim ma pracować reduktor do azotu bo mam też do wymiany prawo serii Smile
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-29, 14:10:38
Moderator
Na szkoleniu z F-gaz nie było mowy o legalizacji wagi, ma po prostu byc na wyposazeniu serwisanta
  • Odpowiedz

MarioO

2016-07-30, 07:50:14
Zaawansowany użytkownik
MariOo napisał(a):Witam Czy ustawa mówi coś o zakresie w jakim ma pracować reduktor do azotu bo mam też do wymiany prawo serii Smile

Jest jakiś zakres czy po prostu ma być zestaw butla z azotem - reduktor na wyposażeniu
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-30, 22:05:11
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Na szkoleniu z F-gaz nie było mowy o legalizacji wagi, ma po prostu byc na wyposazeniu serwisanta

Tak ale osobny przepis mówi że każda waga wg której zostaje sprzedany towar musi mieć homologację i przegląd/wzorcowanie tak jak wagi w sklepie. Nie pamiętam który to przepis ale jeżeli dowie się o tym jakiś inny urzędas to będzie drążył temat bo może się wykazać przed szefem że można wpierdolić mandacik - czyli coś wykryć a co za tym idzie być potrzebnym PAŃSTU kolejnym z 800tys urzędasów na których musimy i tak wykładać nieziemskie pieniądze.
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-08-01, 01:34:56
Moderator
To mówisz, że sprzedajesz usługę a nie freon. A jak złapią cię za rękę, to mówisz że to nie twoja ręka... Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-08-01, 08:35:20
Zaawansowany użytkownik
albo nie twój freon Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa