Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Xarios 350 MT] Problem z wypłukaniem układu

4 Odpowiedzi, 7480 Wyświetleń

zimnepiwo

2016-07-30, 20:40:52
Nowy użytkownik
Witam.
Po zatarciu sprężarki wypłukałem układ wymieniłem odolejacz, filtr, gumki oraz kompresory.
Układ działał prawidłowo ale po paru godzinach pracy pokusiłem się sprawdzić olej i tu niespodzianka bo kolorek szary.To znów płukanie (pod prąd z prądem+odolejacz) Nowy filterek próżnia 48h swieży olej po 4 godzinach pracy kontrola oleju i znów to samo.Do płukania użyłem Belnet (ciężki i ten lżejszy) jakies 10l razem. Urządzenie do płukania to takie małe niebieskie 1,5l oraz kompresor 200l 890l/min.Po drugim płukaniu wymieniłem króciutki kawałek przewodu i okazało się że w środku jest szlam na sciankach.Ciekawostka jeszcze taka że wymieniałem ostatnio w xariosie wąż i też był zaszlamiony ale olek w kompresorze czysty.Gdzie leży problem? :/
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-07-30, 22:06:00
Moderator
Problem polega na tym że musisz rozebrać cały agregat i płakać części pojedynczo i to najlepiej benzyną ekstrakcyjna, zauważ że w agregacie występują zawory zwrotne i maszynką do płukania nie dasz rady bez demontażu
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-03, 22:39:06
Nowy użytkownik
Przerabiałem ostatnio podobny problem. Trzeba też wymienić, bądź dobrze wypłukać odolejacz i sprawdzić czy jest drożny, dodatkowo rozkręcić zawory rozprężne i wyczyścić sitka i dysze. Później po kilku godzinach pracy wymienić olej, żeby to dobrze zrobić trzeba ponownie zdemontować sprężarkę i odolejacz.
  • Odpowiedz

Gmst

2018-10-09, 14:03:11
Nowy użytkownik
Belnet jest słaby i rzeczywiście benzyna lepiej się sprawdza, ja wyciągam kompresor, osuszacz , zawór, odolejacz i płucze każdy odcinek osobno i to 3krotnie. Może też być konieczność wymiany skraplacza, bo w 100% nigdy nie wyczyścisz Sad
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa