Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Grzanie klimatyzatorem dla początkującego

8 Odpowiedzi, 11441 Wyświetleń

Daniel16lp

2016-10-11, 08:10:58
Nowy użytkownik
Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, ze w temacie klimatyzatorów jestem totalnym laikiem i zwracam sie do Was z prośba o pomoc. Także proszę o wyrozumiałość i juz zaczynam...

Wraz z narzeczoną zdecydowaliśmy sie na mieszkanie w kamienicy, 74m2. Mieszkanie to ma dwa 20m2 pokoje, trochę mniejsza kuchnie, malutka łazienkę i oczywiście przedpokój. Mieszkanie jest do generalnego remontu, łącznie z wymiana okien i drzwi. Nie ma także żadnego ogrzewania poza dwoma piecami kaflowymi, które są w bardzo dobrym stanie i stoją w obu pokojach. Nie wiedziałem, ze w ogóle istnieje cos takiego jak grzanie klimatyzatorem. Dowiedziałem sie o tym na innym forum, ale tam temat padł, a ja w sumie nie dowiedziałem sie nic więcej.

Chciałbym wiedzieć, jak to działa, jak wyglada montaż, ile takich urządzeń trzeba zamontować w przypadku wyżej opisanego mieszkania, jak z głośnością pracy takiego urządzenia? No i oczywiście, ile takie urządzenia kosztują i ile kosztuje montaż? Oczywiście orientacyjnie, zdaje sobie sprawę ze ceny są różne. I przede wszystkim, czy w przypadku takiego mieszkania takie ogrzewanie ma sens?

Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 09:37:32
Zaawansowany użytkownik
Masz trzy wyjścia albo montujesz w mieszkaniu knałówkę gdzie powietrze ciepłe jak i zimne jest rozprowadzane kanałami ukrytymi pod sufitem, SPLITA lub Multi SPLITA gdzie jedn wewnętrzna jest na ścianie w każdym pokoju osobno. Oczywiście na srogie zimy dobrze zaopatrzyć się w jakiś grzejnik elektryczny gdyby klima ci nie starczyła mowa tu o temperaturach poniżej -20'C ale tak jak piszesz masz jeszcze do dyspozycji piece kaflowe. Do każdego z urządzeń będziesz potrzebował pozwolenia na montaż jedn.zewnętrzej na elewacji od administratora budynku chyba że można ją założyć na balkonie. Koszt takiej instalacji to wg mnie min 5tys w górę. Czy ma sens? Wszystko zależy od zapotrzebowania lokalu na ciepło ale tego ci nikt nie wywróży.
  • Odpowiedz

barbie

2016-10-11, 10:54:16
Top użytkownik
wstaw do pieców kaflowych grzałki elektryczne i załatw nocną taryfę .
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 11:05:29
Zaawansowany użytkownik
I przy okazji większe zasilanie na przyłączu.
  • Odpowiedz

Daniel16lp

2016-10-11, 11:27:46
Nowy użytkownik
Zainteresowałem sie tematem, ponieważ na tamtym forum, bodajże muratora, powiedziano mi ze na moje warunki to najtańsze i najlepsze rozwiązanie, dodając nagrzewnice od sporych mrozów i kable grzejne w łazience. Pierwotnie zastanawiałem sie nad gazem, ale tego cholerstwa używam teraz i na 27m2 przy temperaturze max. 21stopni w mieszkaniu płace po 250-300 zł.

Myślałem tez o tych gralkach elektrycznych ale każdy co rusz powtarza mi, ze nawet ma nocnej taryfie rachunki mnie zjedzą, tak samo jak i z gazem.

Powiedzcie mi jeszcze jak z hałasem? I jakie są koszty eksploatacji takich urządzeń? "Nabija" sie je co jakiś czas jak tradycyjne klimatyzatory?

Przepraszam za łopatologiczne pytania, ale jak mówiłem, nie mam o tym zielonego pojęcia, właściwie teraz uczę sie tematu.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-10-11, 13:20:54
Top użytkownik
A kamienica jest pod konserwatorem?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-10-11, 21:24:00
Zaawansowany użytkownik
Jeżeli z instalacją nic ci się nie stanie to nic nie nabijasz tylko przeglądy min 1 w roku. Co do korzyści to takie że latem potrafią schłodzić czego grzałki w kafloku ci nie dadzą. Sprawność czy tez zużycia nikt ci nie wywróży bo zależy ona od wielu czynników spośród których temp. zewnętrzna to najistotniejszy punkt.
  • Odpowiedz

colvic

2016-11-06, 22:06:11
Nowy użytkownik
o opłacalności znajdziesz w tym wątku http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/9...a-do-gazu/. A z praktyki ogrzewam lokal firmowy klimatyzatorem. Koszty w praktyce 50% ceny ogrzewania prądem. Powinno być niby taniej ale nikt jak ma taniej nie oszczędza i w efekcie temperatura jest wyższa niż jak było grzane prądem. Stąd wynika tylko taki spadek kosztów w ogrzewaniu. Pierwszy sezon ogrzewaliśmy grzejnikami elektrycznymi a kolejne tylko klima. W domu mamy piec na miał. Jako, że wracam z pracy w nieustalonych godzinach a piec potrafi zgasnąć o różnej porze awaryjnie zainstalowałem klimę 6kW. Początkowo służyła tylko do dogrzewania. z powodzeniem obsługiwała parter sporego domku. Po jakimś czasie dokupiłem pompę powietrze woda i podłączyłem do starej instalacji pieca miałowego. Jedyna zmiana polegała na zmianie z układu otwartego na zamknięty. Montowałem u klientów kilka klimatyzatorów tylko w celach grzewczych. Nigdy nie były to topowe modele specjalne do grzania tylko lepsze marki ale podstawowe urządzenia. Nie spotkałem się z narzekaniami. Jeśli tylko moc grzewcza jest odpowiednio dobrana powinno wszystko zadziałać. Niestety w twoim przypadku widzę sporo problemów. Mam z tym praktykę gdy z właśnie montuję taki system ogrzewania na multisplicie (jeden agregat zewnętrzny plus trzy jednostki wewnętrzne). Mieszkanie jest w starej kamienicy. Po kolei najpierw musiałem uzyskać zgodę wspólnoty mieszkaniowej na konkretne urządzenie w konkretnej lokalizacji na konkretnej ścianie. Oczywiście z kartami katalogowymi ile to wydziale hałasu itp. Następnie po uzyskaniu zgody wspólnoty i dokonaniu opłaty za zgodę musiałem uzyskać zgodę konserwatora zabytków. Budynek nie jest zabytkowy ale stoi w pobliżu zabytków i zgoda konserwatora musi być. Okazało się, że klima ma wisieć na ścianie która przylega do obcej działki. W zasadzie klimatyzator sięgałby kilka centymetrów na obcą działkę. Oczywiście niezbędna była zgoda tego właściciela. Itp przygody. Osobiście zdecydowałem się na wariant z klimą z powodu jak myślałem miej upierdliwej procedury zezwoleń uzgodnień itd jakie mają miejsce przy ogrzewaniu gazowym. Zapewnieniu jednym urządzeniem kwestii ogrzewania jak i klimatyzacji latem. Najbardziej istotna była jednak cena jak wyliczyłem koszt instalacji klimatyzatorów nawet osobnych do każdego pokoju byłby niższy nawet o 50% od kompletnej instalacji z kotłem gazowym. Mieszkanie na parterze konieczność wykonania kanałów z kwasiaka i oczywiście kompletna instalacja co. Proponuję zacząć od wstępnych uzgodnień z sąsiadami i z konserwatorem. Jak nie będzie zgody to polecam albo przejść na gaz jak jest lub wywalić piece kaflowe i wstawić małe piecyki samoobsługowe na pellet.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa