Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamrażarka do rur ridgid

1 Odpowiedzi, 6024 Wyświetleń

DF

2017-10-29, 07:13:40
Użytkownik
Witam
Mam taką zamrażarkę do rur ridgid, podchodziłem już dwa razy do naprawy i nie mogę dać rady, może ktoś coś podpowie lub potwierdzi moje podejrzenia.

Historia maszyny nieznana, kupiona jako uszkodzona, na obiegu widać że był wymieniany filtr i został wspawany zawór na ssaniu.

Pierwsze podejście: krótki test ciśnieniem (układ szczelny), próżnia, czynnik, sprężarka hula, na ssaniu -1 bar, zostawiłem narazie to dziadostwo Smile

Drugie podejście: wylutowałem filtr okazało się że poprzednik co wymieniał filtr zalał lutem wylot z filtra i był zapchany, przedmuchałem azotem za sprężarką układ drożny do filtra, przedmuchałem przed sprężarką kapilary drożne, poskładałem do kupy, próżnia, czynnik, odpaliłem układ, na ssaniu -0,8 bar, na tłoczeniu 11 bar, nic nie chłodzi wygląda jakby było coś jeszcze przypchane.

Moje podejrzenia: kapilary są dwie, kto rozbierał taką zamrażarkę wie że kapilary przechodzą wężem elastycznym do końcówek którymi zamraża się rury, wygląda mi na to że kapilary są nowsze od całego obiegu i były wymieniane (bynajmniej tak wyglądają), poza długością w wężu są jeszcze zwinięte po ok 1,5 metra za filtrem (łącznie tej kapilary jest ok 3 metrów), nie wiem jakiej średnicy dokładnie są te kapilary ale na pewno >0,5 mm.
Podejrzewam że poprzednik mógł wymienić kapilary na węższe.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa