Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

DOMETIC FRESHLIGHT 2200 pytanie o 12V

3 Odpowiedzi, 6230 Wyświetleń

obser

2019-03-14, 18:21:52
Top użytkownik
Witam Kolegów. Jako, że nigdy nie miałem do czynienia z klimatyzacją stacjonarną samochodową mam pytanie, czy w kamperze można jakoś przerobić klimatyzator DOMETIC FRESHLIGHT 2200 na 12 V, i czy dobrym rozwiązaniem jest zakup przetwornicy Dometic 1000W/12 V. Instalacja 12V pięknie chodzi, solar bardzo ładnie ładuje, więc mój kolega chętnie by na parę godzin skorzystał z klimy bez 230V. Może ktoś coś doradzi.
  • Odpowiedz

jack63

2019-03-15, 07:11:50
Zaawansowany użytkownik
Wszystko zależy od tego jaki jest silnik sprężarki. Czy zwykły indukcyjny czy BLDC (tzw inverter). Na stronie DOMETIC skąpią informacji. Jest tylko bełkot marketingowy.
Najlepiej będzie ich po prostu zapytać i kupić tylko z gwarancją współdziałania urządzeń.
Z resztą to są monobloki, więc można sprawdzić współdziałanie u sprzedawcy.
Nie wiem jak pojemne akumulatory ma/planuje kolega, ale ciągły pobór mocy rzędu 700-800 W, czyli ponad 70A dla 12V i uwzględnieniu sprawności przetwornicy, wyssie aku dość szybko.
Wg. mnie moc tych klimatyzatorów jest za duża do zastosowań samochodowych.
  • Odpowiedz

obser

2019-03-15, 09:30:12
Top użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Poradziłem mu, aby dał sobie spokój z tym 12V, a najwyżej kupił jakiś dobrej marki agregat prądotwórczy. Aku ma żelowe 60Ah, po wyładowaniu za 2-3 godziny doładowują mu go solary, ale klima pochodziłaby z 20 minut. Tyłka dał dealer, który to zakładał,bo klima jest przewymiarowana (Dukato) i starczyłaby4 razy mniejsza.Dzięki jeszcze raz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa