Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Bdo

48 Odpowiedzi, 35654 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Whisky

2019-12-07, 14:21:57
Top użytkownik
Jeszcze dodatkowo dopytałem jak wygląda z KPO ponieważ jest tam pole dla firmy transportującej i normalnie mam się tam podpisać jako transportujący ale broń Boże brać po drodze od kolegi czy sąsiada Big Grin
  • Odpowiedz

mister

2019-12-12, 21:08:40
Zaawansowany użytkownik
czy ktoś ma jakieś konkretne informacje a nie tylko domysły ? jakie kategorie odpadów powinniśmy zgłosić ?
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-13, 07:47:29
Zaawansowany użytkownik
A Ty masz jakieś konkretne informacje, czy może czekasz aż będzie ci podane na tacy a inni maja biegać po Urzędzie Marszałkowskim i się dowiadywać?Może trochę osobistego zaangażowania w sprawę.....
  • Odpowiedz

obser

2019-12-13, 10:55:15
Top użytkownik
Mi firma wyszczególniła 21 różnych odpadów wiele na wyrost. też chcieli zaznaczyć transport, aby np. od Klienta wziąć kika kg metalu i to sprzedać, ale ja nie chciałem, bo może być to kontrologenne. no i wypisali 119 potencjalnych gmin, gdzie mogę działać.
  • Odpowiedz

Amfan

2019-12-18, 14:22:56
Top użytkownik
obser napisał(a):no i wypisali 119 potencjalnych gmin, gdzie mogę działać.
Po co te gminy? . Na dole są przykłady, we wniosku nic nie ma.
https://www.mazovia.pl/komunikaty--konsu...ngowa.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-12-18, 14:24:55 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

obser

2019-12-18, 16:39:43
Top użytkownik
Przy fryzjerze itp. stacjonarnym działalnością to ok. Ale przeczytaj przy budowlance, bo to nas interesuje:
"Należy wpisać nazwę województwa i gminy, na terenie których są wytwarzane odpady w związku z prowadzeniem działalności w zakresie tych obiektów liniowych lub ze świadczeniem tych usług."
Jak robisz robotę na wyjazdówce, bo taką robimy, to gdzie powstają odpady? W miejscu naszych działań, a nie w siedzibie firmy. Dla mnie to jasne, a zarazem głupie , ale wpisanie wszystkich ewentualnych gmin, gdzie możemy wykonywać usługi i produkować odpady wydaje się logiczne, jeśli ta ustawa ma coś związane z logiką. Bo podstawowe założenie tej bzdurnej ustawy jest rejestracja odpadów po ich wytworzenie, a nie przekazaniu dalej z kartą przekazania.
Zresztą zobaczymy, firma co mi doradzała twierdziła, że lepiej wpisać więcej niż mniej. Kodów odpadów też nasypali sporo, ale nie płacisz za to i nie potrzebujesz ich wytwarzać.
W Urzędzxie Marszałkowskim, jak chciałem dopytać, to w dziale BDO odpowiedziała mi kobitka, że ona nie wie, bo jest z działu kontroli Smile Smile I kazała mi dzwonić na infolinię ogólnopolską dla melomanów, cały dzień telefon grał jak zacięty gramofon.
  • Odpowiedz

Whisky

2019-12-18, 18:58:43
Top użytkownik
Też dzwoniłem na infolinie krajową Big Grin mają branie :p
  • Odpowiedz

Amfan

2019-12-18, 19:53:45
Top użytkownik
Ja od dziś mam zamiar jeździć po całej Polsce . 2500 gmin miejskich i 1500 wiejskich. Jutro jadę składać wniosek w wersji papierowej.
  • Odpowiedz

maryś

2019-12-19, 09:35:38
Nowy użytkownik
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Firmy-p...92133.html

Rozumiem ze pomimo wyłączeniu małych firm dalej podlegamy jako odpad niebezpieczny
oleje i czynniki chłodnicze
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-19, 10:49:27
Zaawansowany użytkownik
sklepikarz ma się zarejestrować bo ma torby foliowe a budowlaniec do 10 ton gruzu rocznie nie hehe Kiedys premier Tusk wygłosił publicznie w tv żeby nie płacić za abonament RTV bo będzie zniesiony no i ludzie nie płacili bo przecież premier powiedział Po paru latach dostali do zapłacenia za ten cały okres z nawiązką.
Pewnie teraz będzie kołomyja i różne wersje będą przedstawiane Tak naprawdę oni sami nie wiedzą co i jak do końca.Jak byłem tam załatwiać sprawę to słyszałem rozmowę przedsiębiorcy z urzędnikiem Urzednik twierdził że nie musi się rejestrować a na to ten przedsiębiorca mówi do niego żeby ten dał mu to na piśmie heh
Ja myślę że z uwagi na choćby wymiane sprężarek w których jest olej odzysk czynnika kwalifikujemy sie do rejestracji.A z tymi gminami i kodami to będzie pewnie możliwość dopisania w panelu bo nie sposób wpisać wszystkich i przewidzieć gdzie się będzie robiło
  • Odpowiedz

obser

2019-12-19, 12:19:38
Top użytkownik
Tylko nawet babka z kontroli bdo nie wiedziała dokładnie. Kolega z Gdańska udał się do Urzędu Marszałkowskiego, a tam mu powiedzieli wprost, że tak dokładnie nie wiedzą, ale ma oddać sprawę firmie x i będzie w porządku. Kołomyja z tego jeszcze większa niż z F-Gazami. No i ten miecz od 5 tysi.
  • Odpowiedz

Whisky

2019-12-19, 16:56:15
Top użytkownik
Sąsiad sprowadza samochody i kobita mu powiedziała że jest importerem zużytych opon, oleju z silnika i czynnika klimatyzacji, musi mieć podpisaną umowę z firmą która mu będzie utylizować te 4 opony z samochody a jak nie to za każdy kg 4,8zł. Doliczyliśmy jakieś 4 800zł kary za opony plus kary za BDO brakuje jeszcze za czynnik i olej... nie wiem co o tym myśleć :/
  • Odpowiedz

jurny_drwal

2019-12-19, 18:10:33
Użytkownik
Życie polskiego przedsiębiorcy nie jest łatwe. Można na 100% mieć porządek w papierach biorąc pod uwagę US, RODO, FGAZY i BDO?
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-19, 19:16:33
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś dawno temu jadąc samochodem w trójce leciała taka audycja do której dzwonią ludzie i wypowiadają się na różne tematy.Zadzwonił wtedy facet który miał kiedyś kontrole.Wszystko było super Panie były zaskoczone bo dawno nie widziały takiego porządku w papierach po czym wypisały za coś tam mandat 500zł i pojechały
  • Odpowiedz

maryś

2019-12-20, 14:15:48
Nowy użytkownik
Kody odpadów branżowe jakie wyszukałem
  • Odpowiedz

obser

2019-12-20, 15:29:29
Top użytkownik
A mnie na bogato zrobiono:
  • Odpowiedz

Patrykk

2019-12-20, 16:19:56
Użytkownik
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wniosek można tylko raz złożyć i jest bezwzględny zakaz zmiany wpisu ?
chyba że ja to źle interpretuję:
Jakie sankcje karne grożą podmiotom zobowiązanym do uzyskania wpisu do Rejestru BDO, za działanie niezgodne z przepisami?
za brak wniosku o wpis do rejestru, zmianę wpisu do rejestru, wykreślenie z rejestru lub złożenie wniosku niezgodnego ze stanem faktycznym ? kara aresztu albo grzywny
  • Odpowiedz

obser

2019-12-20, 16:57:28
Top użytkownik
Korektę możesz złożyć, a kara to Sybir. Najgorsze, że będziesz musiał branżę zmienić na ogrzewnictwo.
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-20, 17:05:14
Zaawansowany użytkownik
obser 20 01 32 Leki inne niż wymienione w 20 01 32 Big Grin
  • Odpowiedz

Amfan

2019-12-22, 10:57:48
Top użytkownik
No to teraz będzie śmieci w lasach , bo trzeba mieć podpisaną umowę z firmą zajmującą się odpadami. Jak wiadomo za odpady się płaci .Za 2 stare zderzaki się zapłaci firmie śmieciarskiej żeby było w papierach ok , a 20 się wywiezie do lasu.
  • Odpowiedz

MarioO

2019-12-22, 12:13:26
Zaawansowany użytkownik
Lasy są już monitorowane wiec wywożą i zostawiają na drogach dojazdowych do wiosek i małych miasteczek bo wiedzą że gmina posprząta a od nowego roku znów podwyżki i to duże za śmieci komunalne.Ostatnio jadę a w rowie wielki tv kineskopowy leży Każda gmina ma punkt do którego sie taki sprzęt oddaje bezpłatnie.To też wynika z braku informacji i świadomości bo nie wierze że ktoś zadał sobie trudu aby wsadzić tv do auta i wyrzucić w rowie jak mógł pokonać tę samą drogę do punktu wyznaczonego przez gminę na legalu.
  • Odpowiedz

Patrykk

2019-12-22, 20:17:19
Użytkownik
jeszcze by kasę dostał, ja ostatnio za stare graty które leżały od dawna ( elektrośmieci) dostałem 5,30 PLN, płacą po 10 gr /kg Big Grin
  • Odpowiedz

obser

2019-12-31, 12:36:21
Top użytkownik
MariOo napisał(a):obser 20 01 32 Leki inne niż wymienione w 20 01 32 Big Grin

A byś się zdziwił, używam do dezynfekcji preparatu który można zakwalifikować w tym kodzie Smile
A po drugie też pewnie z czegoś jest to ściągnięte i nikt nie będzie wymagał, abyś produkował wszystkie wymienione odpady. Lepiej napisać za dużo, niż bawić się potem w aktualizację. W ogóle to z tym bdo, to burdel i każdy to interpretuje inaczej, urzędnicy, specjaliści, z kim się kontaktowałem, to każdy miał inne zdanie na ten sam temat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-12-31, 12:42:04 przez obser.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa