Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór klimatyzatora z funkcją grzania przy temp. -30

7 Odpowiedzi, 13343 Wyświetleń

mysiul

2020-08-24, 04:59:20
Nowy użytkownik
Witam serdecznie, rozważam zakup klimatyzatora o mocy 7 kw z funkcją dogrzewania w zimie. Najbardziej podoba mi się sprzęt marki Gree - Amber Prestige R32 i mam pytanie czy jest jeszcze coś lepszego w podobnej cenie?
  • Odpowiedz

jack63

2020-08-24, 05:44:27
Zaawansowany użytkownik
Jesteś pewien, że on grzeje przy -30 oC? A jeżeli nawet, to jakie ma COP lub moc grzewczą przy tej temperaturze?
Coś mi się to nie widzi, bo odparowania były by poniżej -35 oC a tego żadna znana mi sprężarka wg. producenta nie potrafi.
Gree to taki średni chińczyk. Jest całe mnóstwo lepszych sprzętów. Dla mnie klasą dla siebie są Daikin czy Mitsubishi.
  • Odpowiedz

skibax84

2020-08-24, 10:48:57
Nowy użytkownik
mysiul napisał(a):Witam serdecznie, rozważam zakup klimatyzatora o mocy 7 kw z funkcją dogrzewania w zimie. Najbardziej podoba mi się sprzęt marki Gree - Amber Prestige R32 i mam pytanie czy jest jeszcze coś lepszego w podobnej cenie?
od listopada 2017 mam 2 x 5 kw - po jednej na piętro . 131 m2 kanadyjczyk - działa jak trzeba . Mam pewne zastrzeżenia - np co to krzywej grzania ... ale w tym roku zamierzam poeksperymentować z oszukiwaniem czujnika temp. Tj dla zadanej 22 (obecna 20) w domu (na dworze -5 - - 10) klima dąży szybko do uzyskania 22 za wszelką cenę (wysoka temp nawiewu - praktycznie nie moduluje) , na innym piętrze dla zadanej 18 przy 16 wewnątrz - leci przyjemnie ciepłe ale nie gorące powietrze ) .. drażnić też może iż klima grzeje do +1-2 stopni powyżej zadanej , wyłącza się i ponownie włączy dopiero kiedy temp jest o 1 mniej niż zadana ... (tryb grzania) inaczej zachowuje się w auto.... ale wtedy kiedy zaczniemy gotować potrafi zacząć chłodzić .. itd.. przy minus 15 działa... mniejszej temp niestety nie było aby sprawdzić minus 30...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-08-24, 10:54:36 przez skibax84.)
  • Odpowiedz

jack63

2020-08-24, 12:42:12
Zaawansowany użytkownik
skibax84 napisał(a):klima dąży szybko do uzyskania 22 za wszelką cenę (wysoka temp nawiewu - praktycznie nie moduluje) , na innym piętrze dla zadanej 18 przy 16 wewnątrz - leci przyjemnie ciepłe ale nie gorące powietrze ) .
Czy to są dwa takie same urządzenia? Napisz jakie.
skibax84 napisał(a):drażnić też może iż klima grzeje do +1-2 stopni powyżej zadanej , wyłącza się i ponownie włączy dopiero kiedy temp jest o 1 mniej niż zadana ... (tryb grzania)
Czy zmieniałeś położenie czujnika temp powietrza? Jeżeli nie to bież pod uwagę iż pomiar jest dokonywany na wlocie powietrza do wymiennika JW, a ten ostatni jest z reguły dość wysoko gdzie panuje wyższa temperatura niż w strefie przebywania ludzi. A różnice temperatur w objętości pomieszczenia mogą być spore. Nawet kilka K.
skibax84 napisał(a):inaczej zachowuje się w auto.... ale wtedy kiedy zaczniemy gotować potrafi zacząć chłodzić ..
Tryb auto jest z reguły bez sensu. Chodzi o to aby zbyt często nie zmieniać trybu pracy urządzenia. Histereza jest duża. Nawet +-2 oC.
Taka "nerwowość" automatyki świadczyła by o spreężarce on/off a nie inverterze lub o inverterze, ale z kapilarą zamiast EEV, co było i jest częstym rozwiązaniem u chińczyków. Do tego źle oprogramowany regulator temp. i mamy takie efekty.
  • Odpowiedz

mysiul

2020-08-25, 19:35:12
Nowy użytkownik
A który model będzie lepszy amber prestige cz u-crown?
  • Odpowiedz

BikeBarian

2020-08-30, 21:50:27
Nowy użytkownik
Obydwa na R32 grzeją do -30st i wg. producenta w tej temperaturze maja 80% swojej nominalnej wydajności. Rożnica jest taka ze Amber tylko w wersji 2.5 i 3.5KW jest tak samo cichy jak U-Crown. Wersja 5KW już jest duzo głośniejsza gdzie w U-Crown wersja 5KW jest tylko nieznacznie głośniejsza od 2.5 i 3.5KW. To samo dotyczy jedn. zewn. U-Crown ma duzo cichsza jedn. zewn. Mam U-Crowny (nie RAC tylko Multi Split - grzeja do -22) i w trybie super cichym na prawdę sa to niesłyszalne urzadzonka.
Jest jeszcze nowy mitsubishi na R32 z linii Hyper Heat MXZ-2F53VFHZ ale w tej cenie kupisz kilka GREE Wink. Grzeje do -25 z 75% mocy i do -15 ze 100% mocy.

Wiecej szczegolow i wykresow znajdziesz w tym pdf-ie:
https://gree.pl/wp-content/uploads/2019/...9-druk.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-08-30, 21:51:01 przez BikeBarian.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-08-31, 08:15:43
Moderator
Bardzo dobry wybor
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa