Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wyciek oleju przez zawór sterujący sprężarki DENSO 7SB16C

4 Odpowiedzi, 7838 Wyświetleń

jalu

2021-06-17, 13:36:04
Nowy użytkownik
Witam Wszystkich,

Próbując znaleźć informacje o moim problemie trafiłem tutaj.

Problem to drobny wyciek oleju ze sprężarki klimatyzacji "DENSO 7SB16C" (fabryczna sprężarka w moim samochodzie Audi A4 B5 2000r). Około tydzień temu zauważyłem przypadkowo (podczas innej naprawy) drobny wyciek oleju. Upewniłem się, że wycieka olej z gniazda zaworu sterującego sprężarki. Krople żółto-zielonego oleju pojawiają się bardzo powoli tylko wtedy, gdy sprężarka pracuje, natomiast gdy nie jest używana olej z zaworu sterującego nie wycieka. Sam olej w wiszących kropelkach wygląda na czysty. Klimatyzacja w samochodzie działa, sprężarka załącza się bez żadnych podejrzanych odgłosów.

Poszukałem w sieci i ustaliłem, że "DENSO 7SB16C" to sprężarka tłokowa ze zmienną wydajnością z mechanicznym zaworem sterującym. Pod tymi adresami widoczne są zdjęcia tego zaworu i jego rysunek techniczny (z wymiarami):
  • https://e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/ZAWO...yzacja/748
  • https://akli.pl/zawor-sterujacy-sprezark...sb16c.html

Ten mechaniczny zawór różni się od wielu podobnych tym, że posiada tylko dwa o-ringi, nie ma natomiast trzeciego "zewnętrznego" o-ringa (bezpośrednio pod talerzem osadczym zaworu) i tutaj pojawia się moje pytanie:

- Czy często się zdarza, że taki mechaniczny zawór sterujący (mój ma zapewne 21 lat) może mieć nieszczelność wewnętrzną (np. puszcza uszczelnienie ruchomego wewnętrznego trzpienia/elementu sterującego) i wymiana tych dwóch zewnętrznych o-ringów nic nie da, bo olej będzie się przedostawał przez dwa otwory (znajdujące się blisko talerza zaworu)? Może więc lepszym rozwiązaniem byłoby kupno i zamontowanie nowego zaworu?

Dziękuję i pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-18, 07:49:31 przez jalu.)
  • Odpowiedz

hrabiap

2021-06-18, 21:15:59
Użytkownik
Odzysk czynnika. Demontaż zaworu. Wyczyścić z kamiennego nalotu który na pewno po tylu latach tam jest obudowę sprężarki i zaworu założyć nowe oringi. Test ciśnieniowy . Uzupełnienie czynnika z dodaniem pewnej ilości oleju... I tu wiadomo do wróżki Bo nie wiadomo jak długo jest wyciek ile tego oleju brakuje...im dłużej zwlekasz z naprawą tym większe koszty .
  • Odpowiedz

jalu

2021-06-24, 15:07:58
Nowy użytkownik
Nie będąc pewny, czy zawór nie ma przecieku wewnętrznego (wtedy wymiana jego dwóch zewnętrznych o-ringów nie dałaby nic) kupiłem nowy zawór, dokładnie na tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/2603012-zawor-...6464941699

Oryginalny zawór jak i na zdjęciach z aukcji mają zabezpieczoną górną śrubę przed obrotem zaschniętym klejem, jednak zawór który do mnie dotarł nie ma takiego zabezpieczenia, a sama śruba jest wkręcona płycej.

Pytanie:
Czy ta "górna" śruba jest tylko zaślepką, czy też jednak jest śrubą regulacyjną i należy po zamontowaniu nowego zaworu i uzupełnieniu czynnika roboczego dokonać regulacji wytwarzanego przez sprężarką ciśnienia sprężania (na pracującej klimatyzacji przez obracanie tą śrubą i obserwowanie na manometrze wysokiego ciśnienia tłoczenia, jakie wysokie i niskie ciśnienia byłyby właściwe dla tej sprężarki - dokładnie to sprężarka Denso 7SB16C (oznaczenia VW/AUDI 8D0260805B), w układzie zgodnie z naklejką producenta powinno się znajdować 750g czynnika R134a i 250cm3 oleju)?

Dziękuję i pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-06-24, 15:18:34 przez jalu.)
  • Odpowiedz

AdamIksinski

2024-07-24, 12:41:19
Nowy użytkownik
Cześć. Mam pytanie czy udało Ci się rozwiązać ten problem?
Mam podobny przypadek, zakupiłem również nowy zawór, ale po montażu jest nieszczelność.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa