Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Osuszacz buowlany Trotec za niska(?) temp odparowania

3 Odpowiedzi, 6134 Wyświetleń

bertol

2022-03-01, 00:08:06
Nowy użytkownik
Witam
Mam osuszacz budowlany Trotec TTK(Z)400AX pracujący na czynniku R407C o poj. 0.45Kg w którym to sprężarka pracowała na podciśnieniu. Stwierdziłem że jest to wina zapchanej kapilary ponieważ pokrywała się szronem. Wymieniłem więc [kapilarę] na nową która jest położona podwójnie (2x 160cm 1,25/2,4mm - zdjęcie w załączniku) oraz odwadniacz na 10gr. i uzyskałem [-7,51'C] na odparowaniu. Stwierdzając że temp odparowania jest za niska postanowiłem wrócić do oryginalnej kapilary. Przedmuchałem azotem oraz skróciłem ją do 2x150cm ponieważ była przegięta. Uzyskałem wówczas o dziwo odparowanie jeszcze niższe [-11,55'C]. Parownik natomiast w obu przypadkach szroni się dość długo ok 45min do momentu odszraniania. Pytałem znajomego który zajmuję się chłodnictwem i stwierdził, że odparowanie powinno być pomiędzy +2,4'C a +7,85'C.
Czy uważacie że miał rację ? Jak wg Was powinna być prawidłowa temp. odparowania ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-01, 00:37:00 przez bertol.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2022-03-01, 10:25:57
Moderator
Naprawiałem osuszacze co miały t.par poniżej 0?C i to było prawidlowo
  • Odpowiedz

bertol

2022-03-01, 19:24:12
Nowy użytkownik
A czy mogę prosić w jakich granicach powinna być temp par która mogłaby świadczyć że osuszacz działa prawidłowo na R407C ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-01, 20:01:26 przez bertol.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa