Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odprowadzenie skroplin na dach

5 Odpowiedzi, 4201 Wyświetleń

Emateu

2023-05-08, 11:17:58
Nowy użytkownik
Dzień dobry. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie, czy mogę w kamienicy odprowadzać skropliny na dach? Czy muszę odprowadzić je do rynny? Jestem na etapie pisania wniosku i nie wiem, jak to przedstawić na wizualizacji... Najlepiej dla mnie byłoby na dach, ale Pan od spraw technicznych budynku podczas rozmowy był troche zniesmaczony moim pomysłem, lecz chyba bezpodstawnie, ponieważ panowie od instalacji mówią, że nie ma przeciwwskazań do skroplin na dachu.. 
W załączeniu bardzo podstawowy zarys Smile przedstawiający miejsce montażu jednostki zewnętrznej oraz gdzie chciałbym odprowadzać skropliny.

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-05-08, 11:21:02 przez Emateu.)
  • Odpowiedz

kwiatyyy1

2023-05-08, 11:30:38
aircondition
super miejsce , nie widze za bardzo w czym jest problem , z dachu do rynny , wiec o co kaman ?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-05-08, 17:28:09
Zaawansowany użytkownik
Jak deszcz pada też jest zniesmaczony? Wink Najśmieszniejsze jest, że obok z rynny leci na dach...
  • Odpowiedz

Filip82

2023-05-14, 19:50:56
Nowy użytkownik
Śmiało wypuszczaj na dach
  • Odpowiedz

irroda

2023-06-13, 07:48:05
Zaawansowany użytkownik
Każdy monter typu , "wczoraj hydraulik, dziś elektryk, jutro chłodniarz" powie, że można i śmiało wypuszczaj na dach, bo żadnemu się nie chce położyć 2 czy 3 metry rurki ,
ale jak ktoś ma szerszą wyobraźnię, to powie, że nie można i ma rację, bo po tej wodzie zostanie zaciek na blachodachówce,
jak pada deszcz, to na cały dach i jednostajnie i odbarwień niema, jak będzie leciała woda punktowo w postaci strugi, to zrobi się zaciek i będzie to widać.

Pan techniczny ma rację , a "janusze montażu " patrzą, żeby tylko taniej o 7 zł było i 3 metrów rurki nie musieli montować, byle szybciej i byle na odpierdol !!! - Prawdziwy "janusz montażu " nie założy nawet rurki pionowej w dół, tylko podczepi odpływ z pexa do uchwytu agregatu i wystawi armatę pół metra i niech kapie na dach, bo to nie jego dach i nie jego odbarwienie na dachu będzie.
  • Odpowiedz

aminokwas

2023-06-14, 15:03:00
Zaawansowany użytkownik
No tak. I wtedy będzie leciał Michał Sołowow swoim prywatnym helikopterem, spojrzy w dół i powie: "skopany montaż klimy, bo zaciek jest od skroplin."
I poleci dalej...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa