Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja/ogrzewanie w domu w technologii szkieletu kanadyjskiego

24 Odpowiedzi, 16657 Wyświetleń

adam127777

2019-12-22, 22:25:08
Nowy użytkownik
Dzień dobry,
Jest to mój pierwszy temat/post na forum więc witam wszystkich.

Mam taki projekt - uruchomienie klimatyzacji z opcją ogrzewania. Wiem że do pewnej granicy temperatur - uzupełnienie grzejniki elektryczne.
Dom jednorodzinny z użytkowym poddaszem.
Parter jednostka split 3,5 kW
- 38m2 / 100m3
Pomieszczenia na poddaszu splity po 2,5 kW :
- 13,5 m2 / 30 m3
- 11,5 m2 / 25 m3
- 11 m2 / 25 m3
- 22 m2 / 36 m3

Agregat Gree gwhd42nk6lo 12kW

Zainteresowałem się firmą Gree i systemem multi free match. Jak liczę to jedna jednostka zewnętrzna + 5 splitów wychodzi grubo taniej niż pojedyncze zestawy, o pstrokaciźnie na budynku nie wspominając. Rozumiem że minusem jest długość instalacji ale tu mieszczę się w maks długości obsługiwanej przez agregat. Pytanie czy ma ktoś doświadczenia i jest to system OK, czy jednak lepiej to podzielić na przykład na 2 jednostki zew ?? Jak to się sprawdza, wiadomo że awaria jednostki zewnętrznej ubija cały system do czasu jej naprawy.

Zastanawiam się również nad wielkością agregatu i splitów w splitach u-crown nie ma mniejszych niż 2,6 na te pokoje na poddaszu to aż nadto myślę, z kolei parter jak poopuszczam latem rolety nie przekracza 26 stopni przy dłuższych upałach więc 3,5kW powinna dać radę co o tym myślicie ?
Na poddaszu już jest zdecydowanie cieplej latem więc tam te 2,5kW bez problemu sobie poradzą.
Zaletą Kanadyjczyka jest to że nie trzeba grzać/chłodzić ścian - więc myślę że będzie OK, czy jest ktoś kto ma klimatyzację w Kanadyjczyku i może podzielić się spostrzeżeniami ??

Jeszcze ważna kwestia chciałem zabudować w ścianie kanał 110/55 (wentylacyjny) z przeznaczeniem na przeciągnięcie tym kanałem całej instalacji do splitów czy do tego kanału zmieści się instalacja do 4 splitów ?? i czy da się to tak przeciągnąć przez taki posty 3m kanał czy będzie problem ?

pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-12-22, 22:27:20 przez adam127777.)
  • Odpowiedz

Tomm

2019-12-27, 09:25:09
Użytkownik
Jaką masz wentylację w domu ?
  • Odpowiedz

adam127777

2019-12-28, 11:03:15
Nowy użytkownik
Tomm napisał(a):Jaką masz wentylację w domu ?
rekuperacja - nawiew tylko na parter do salonu 2 punkty, a wyciąg parter pom. gospodarcze, poddasze: korytarz i łazienka.

Dodam że temat dzieje się na śląsku okolice Mikołowa, jeśli ktoś jest chętny do wyceny tego nie widzę przeciwwskazań, to co zaproponowałem to zdaję sobie sprawę może nie być to co być musi.
Podstawowym założeniem to fakt że nie chcę mieć kilku jednostek zew. mulitsplit jeśli na dwa agregaty to tylko ze względów że jak jeden padnie nie tracę całości ogrzewania/chłodzenia, ale obydwa będą w jednym miejscu.

Poniżej rzuty i jak wyobrażam sobie rozmieszczenie urządzeń.

[Obrazek: cbc8b3fa03db930cmed.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-12-28, 14:06:55 przez adam127777.)
  • Odpowiedz

darek80

2020-01-02, 10:38:03
Nowy użytkownik
A nie prościej u góry 1 kanałowy na korytarzu?
4 kanały z powietrzem do 4 sypialni.
1 odprowadzenie skroplin grawitacyjnie do łazienki obok.
Powrót powietrza na korytarz podcięciem pod drzwiami.
Możesz wtedy zamiast multi kupić 2 single: 1 parter i 1 kanałowy.
ALE tylko 1 sterownik na całe piętro.
Możesz zobaczyć mój post z pytaniem sprzed paru miesięcy - mam już tak zainstalowane. Ale że przeprowadzka przede mną to jeszcze nie odpiszę jak to się sprawdza.
  • Odpowiedz

adam127777

2020-01-02, 22:46:56
Nowy użytkownik
Hm, rozważałem, z założenia ma to by ogrzewanie + klimatyzacja. Więc imho split lepiej wymiesza powietrze niż kanałówka - ale może nie mam racji. Ukrycie kanałówki pod sufitem na korytarzu nad schodami również proste nie jest ponieważ jest tam załamanie połaci dachowych, niewielkie okno dachowe do doświetlenia klatki schodowej, pakowanie tam kanałówki nie jest najlepszym pomysłem tak myślę. Poza tym jestem zrażony 'specjalistami' którzy montowali mi wentylację i rozprowadzenie gorącego powietrza z kominka.

Uważam że do ogrzewania ciepłe powietrze powinno być doprowadzane maksymalnie nisko w pomieszczeniu natomiast do chodzenia wręcz przeciwnie - wiem split wisi od sufitem ale można kierować nawiewem dużo lepiej niż z kanałówki.

Przetrzepałem całe forum, twój temat również nie jestem przekonany do kanałówki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-01-02, 22:48:06 przez adam127777.)
  • Odpowiedz

Arek.gd

2020-01-06, 13:40:16
Nowy użytkownik
Nie wiem jakie ocieplenie masz w tym szkielecie , ale u mnie w szkielecie metraż niewiele mniejszy kanałówka 3,5kw ogarnia całość do -10' . W niższych temperaturach potrafią się sporadycznie włączać grzejniki elektryczne na parterze.
Nie wiem czy te 14kw u ciebie to wartość sporo nie przesadzona bo inwerterowi ciężko będzie pewnie zejść na tyle nisko z poborem i będzie pracował na zasadzie on/off

u mnie w tej chwili temp 22' na zewnątrz +2' pobór 300-350W czyli pewnie oddawane na pewno mniej niż 1KW. Jednostka 14KW nie będzie chyba wstanie zejść aż tak nisko.
  • Odpowiedz

adam127777

2020-01-06, 19:52:05
Nowy użytkownik
No właśnie zrobiłem sobie domorosłe wyliczenia zapotrzebowania na ciepło i dla PC wyszło +/- 6kW.
Wartości z pierwszego postu wynikają z faktu że mniejszych niż 2.1 jednostek wew. Gree nie ma. Z kolei jedyny agregat do którego można podłączyć 5 jednostek to ten 12 kW, stąd między innymi również pomysł by rozdzielić na 2 agregaty mniejsze. Do kanałówki nie jestem przekonany z 2 powodów o których już pisałem.

Możesz napisać jak sprawdza Ci się chłodzenie latem ?
Problemem jest to że takie budownictwo ciągle jest słabo rozkminione w PL, tzn o ile wykonawcy szkieletówki już wiedzą co robią o tyle inni fachowcy walą wszystko jak w murowany i potem takie jajca wychodzą. Czekam jeszcze na wyceny ale już widzę że nikt nie bierze tego raczej pod uwagę.

Wiadomo lepiej sprzedaż 14 kW niż 8 kW .... a że nie będzie dobrze działać no cóż.

Szkieletor standardowy rzekłbym - 14cm wełna miękka o lambda 0,33 i 5 cm twardej pod tynk (nie pamiętam ale słabsza izolacyjność). Dach 20 cm.

Czy ktoś mi może powiedzieć co się stanie (jak to będzie działać) jak do agregatu 5kW podepnę 4 jednostki 2.1 kW ?? tzn czy system zadziała tak agregat rozłoży równomiernie moc po 4 jednostkach czy któraś będzie nie jechać bo nie będzie miała na czym ??
  • Odpowiedz

Arek.gd

2020-01-07, 13:06:39
Nowy użytkownik
U mnie ocieplenie trochę wieksze 25cm ściany 30cm dach.
Jeśli chodzi o chłodzenie latem dół nigdy mi się nie przegrzewa nawet bez klimy dlatego na lato zamykam wyloty z kanałówki idące na parter i tylko góra jest chłodzona.
Sprawdza się całkiem dobrze o ile pozwolę klimatyzacji cały czas panować nad temperaturą. Na początku włączałem dopiero jak już było naprawde za ciepło u góry i to był błąd, kanalówka powinna chodzić poprostu cały czas, z małą mocą ale stale, wtedy się sprawdza.
Do szybkiego wychłodzenia lepsze splity
  • Odpowiedz

adam127777

2020-01-30, 22:27:20
Nowy użytkownik
Temat na półmetku, mam na stole 4 oferty na Gree ostatecznie ciut w inne konfiguracji :
2 x GWHD(21)NK6LO
4 x Lomo luxury GWH(07)QB-K6DNB2A/I
1 x U-Crown GWH18UC-K3DNA4F/I

powyższe w cenach między 18k a 23k

Ale mam również propozycję Daikina w cenie ~22,5k zl
1 x 4MXM68N
3 x CTXM15N
1 x FTXM25N
1 x FTXC50B / RXC50B

Ceny z montażem na 8% VAT. Czy za Gree w powyższej konf 18k zł nie jest podejrzanie nisko ??

Tak jak nie myślałem o Daikinach czy Mitsu to teraz się zastanawiam.
Teoretycznie na Daikina 3 lata gwarancji i wg danych katalogowych pracuje na grzaniu 'tylko' do -15/-18st.
Gree 5 lat no i niby do -22 / -24st pracuje na grzaniu.

Co myślicie ? Pomijam na razie wygląd jednostek wew. chodzi mi o techniczne kwestie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-01-31, 05:56:02 przez adam127777.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-01-31, 16:01:11
Top użytkownik
Chińczyki oszukują.
  • Odpowiedz

adam127777

2020-01-31, 17:33:56
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Chińczyki oszukują.
Co masz na myśli ?? Bo tak jak pisałem rozrzut w Gree mam na wycenie 5 tyś wszystkie są oszukane ?? Wierzyć mie się nie chce to ile taka instalacja (2 agregaty + 5 jednostek wew) powinna kosztować żeby było dobrze ?
  • Odpowiedz

obser

2020-02-01, 15:35:45
Top użytkownik
Na 8% trzeba się dobrze zastanowić, czy zakładać. Jako firma trzeba wystąpić dla pewności myślę o indywidualną interpretację. Znajomy już zapłacił ponad 27 tyś i jest na etapie WSA, bo jego Urząd Skarbowy interpretuje , że montaż wykracza poza obrys mieszkania (skraplacz) i powinno się stosować 23%, a że mocno siedział w mieszkaniówce to mu się od 2015 roku nazbierało. Wiadomo, Klient zadowolony, nikt go nie ściga. Zobaczymy jak się to skończy, bo jest zawzięty i jak WSA podtrzyma postanowienie, to będzie walczył w NSA. Ale kasiorkę już musiał wybulić.
Co do wartości robocizny, to naprawdę każdy ma inne koszty, inne podejście i każda robota jest inna. Ja 2 lata temu montowałem 2 splity za 11 tyś netto i powiem, że nie doszacowałem prac i do instalacji chyba dopłaciłem. Facet miał wymagania i kasę. Musiałem zdemontować część dachu i podbitki (tzn. nie ja, ale ja ogarniałem i wynajmowałem firmę dekarską), lakierowanie skraplaczy, dość skomplikowane dedykowane zasilanie. A splity popularne 12, więc za montaż wyszło prawie 2,5 raza tyle co za urządzenia. Gość uzgodnił i patrzył na łapki i pilnował, aby wszystko było jak należy. Już teraz od takich "całościówek" trzymam się z daleka.
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-01, 17:21:01
Top użytkownik
Wkurzające jest to, że podatek vat sam się nie robi . Trzeba działania przedsiębiorstwa aby powstał produkt, który można opodatkować. US powinien się cieszyć , że człowiekowi chciało się zabiegać i pozyskać nabywcę dzięki czmu wpłynęło 8% vatu.Jakby siedział na dupie to by gówo dostali.
  • Odpowiedz

obser

2020-02-02, 14:28:56
Top użytkownik
No ale bolało, bo nieraz wychodziły nadpłaty i wnioski o zwrot Vat-u, a oddawać kasy Państwo nie lubi.
  • Odpowiedz

adam127777

2020-02-02, 16:46:40
Nowy użytkownik
Hm ale to ja mam się zastanawiać jakie mi oferty dają i czy te 8% jest OK - wszystkie oferty mam na 8%.
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-02-03, 08:56:56
Top użytkownik
Czysto hipotetycznie US nałoży karę na firmę... firma padła albo już jej nie ma .
US ma fakturę z 8% VAT wystawioną na twoje nazwisko twój adres do kogo pójdzie po zaległy VAT ?

Może bardzo uprościłem ale podobnie jest przy samochodach .

Handlarz kupuje auto w Niemczech w netto wewnątrzwspólnotowe nabycie...
Auto przechodzi przez kilku kupców tureckich o niemieckich nazwiskach Abdullah ibn Abd al-Aziz Al Su?ud
po czym w PL sprzedaje z VAT marża i on jest kryty .
US zgłasza się po VAT po VIN do klienta jako ostatniego nabywcy .

US ma zawsze rację
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2020-02-03, 10:04:30
Top użytkownik
No, ale firma istnieje i wg prawa jest poborcą podatku VAT (jak i też dochodowego od pracowników PIT-4). Za te dwa podatki komornika masz migiem, bo US twierdzi, iż to nie są twoje pieniądze, tylko masz je pobrać i przekazać. Zobaczymy jak się to skończy, bo na razie II instancja,jak będzie źle to na pewno skończy się na NSA. O ściąganiu z Klientów nawet mowy nie było, dostał nakaz i 7 dni terminu.
  • Odpowiedz

Amfan

2020-02-03, 10:12:59
Top użytkownik
W Polsce obowiązuje podstawowy podatek 23% , reszta to wyjątki / ulgi. Zakończysz rok na minusie to na 100% masz kontrolę.
  • Odpowiedz

adam127777

2020-02-07, 06:52:08
Nowy użytkownik
Ostatecznie stanęło jednak na Gree, Daikin okazał się być jednak po wyborze sensownej jednostki na parter ciut za drogi.
Parter Amber Prestige 3,5 ze względu na wyższą sprawność na grzaniu (szkoda że jest tylko biały)
Poddasze multi GWHD(28)NK6LO + 4 x Lomo Luxury 2,1

Jestem ciekaw jak się to będzie sprawowało w ogrzewaniu.

Co do 8%, zdaje się ze w zeszłym roku nastąpiły jakieś zmiany i tego typu instalacje do domu bez problemów można na 8%, ale jak już ktoś pisał najmojsza racja po stronie US zawsze.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-02-11, 07:24:03 przez adam127777.)
  • Odpowiedz

adam127777

2020-03-03, 21:13:09
Nowy użytkownik
Więc tak, działam od niecałego tygodnia na ten moment jestem zadowolony.
Pobór prądu dla całej klimy na temperaturach zew. +4 st oscyluje na poziomie poboru konwektora z najzimniejszego pokoju na poddaszu (1 z 4). Dla temperatur w okolicy 0 st, jest około 2-2,5 razy większy podejrzewam że grzałka jakaś się załącza. Z prognoz pogody wychodzi że na ujemnych temperaturach raczej ciężko w najbliższym czasie będzie sprawdzić, ale zobaczymy.

Jedyna sprawa jak mnie męczy to ustawienie temp. na grzaniu na klimie ustawiam 21 st, w pokoju jest więcej o ~2-2,5 st, termometr jest ~7m od klimatyzatora, w rogu pokoju na szafce. Czy ktoś kto grzeje mógłby się wypowiedzieć jak to wygląda u niego ?
  • Odpowiedz

adam127777

2021-01-19, 17:48:18
Nowy użytkownik
Mam takie pytanie - nie twierdzę że coś źle działa ale chciałbym zasięgnąć informacji czy za bardzo kombinuję czy jednak działa jak działać powinno. Chodzi o grzanie.

Dwa agregaty 3,5 kW AmberPrestige (10m rur) oraz 4x LomoLux 2,1 kW na GWHD(28)NK6LO (~65-70m rur)

Zestaw multi działa na sprężarce 2,4 kW i tutaj najmniejszy pobór prądu oscyluje w okolicy 800W, odnoszę wrażenie że dmucha różnymi temperaturami z jednostek wew. (czyli najpierw dmucha cieplejszym a następnie mniej ciepłym powietrzem ale wyraźnie cieplejszym niż temp. w pokoju), generalnie długie cykle pracy sprężarki z modulacją w zakresie 0,8 kW - 2,8 (tyle zaobserwowałem przy ostatnich -20 stopniach nad ranem kiedy)

Zestaw Prestige 3,5kW (1,2 kW sprężarka dwustopniowa) działa jakby inaczej, tzn klimat ciągle dmucha powietrzem o stałej temp ~40 stopni (zauważalnie cieplejszym niż Multi) moduluje w grzaniu od 0,7 kW do 1,8 kW (tak zauważyłem choć nie siedzę przy niej 24h / dobę).

Generalnie utrzymują obydwie założoną temperaturę w domu ale niepokoi mnie cykl pracy Amber, duży cykli włącz wyłącz, oczywiście jak się włącza to moc rośnie powoli od 02 do tych kilkuset W. Wszystkie jw chodzą na minimalnym nawiewie i dają radę, Amber chodzi 24h/dobę, Multi z uwag na instalację w sypialniach są włączone od 6:00 do 22:00.

Pytanie czy przejmować się tym działaniem jednostki 3,5 kW czy to tak jest OK ? Po instalacji poruszałem temat z firmą instalacyjną i powiedzieli że jest OK.

Jeszcze jedna różnica jaką zauważyłem to Prestige przechodzi defrost stosunkowo często (widzę po lodowisku pod jednostką) tymczasem Multi przez ostatnie dni chyba w ogóle nie robiła defrostu, po nią jest sucho. Amber szroni wymiennik nierównomiernie, na wysokości jest prawie cały zaszroniony za wyjątkiem 2 pasów poziomych w miescu niektórych rur poziomych w wymienniku.

Czy tylko wymyślam czy jest coś na rzeczy ??

Zdaję sobie sprawę że nikt nie zrobi serwisu przez forum chodzi mi o to czy to jest normalne (klimy są jednak dość różne) czy nie ??
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-01-20, 08:18:32
Top użytkownik
Jedź do kogoś kto ma salon Daikina i jedz do kogoś kto ma salon z uruchomionym Gree wtedy dopiero zobaczysz jaka jest prawda . Jak coś taniego to bez wątpienia Gree będzie najtańsze a w tej cenie nic lepszego nie kupisz bo w chwili obecnej mają takie ceny że czapki z głów spadają .

Co do jakości wykonania to ja wolę Daikina podobno ale ja tego nie widzę że Toshiba jest lepsza .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

januszk

2023-05-26, 10:28:22
Użytkownik
Widząc jak niektórzy mają problemy przy tradycyjnej to polecam prefabrykaty. Ale i tak wszystko zależy od ekipy.

Dobrze jest zdecydować sie na kogoś z doświadczeniem Mogę tutaj dać namiar na firmę, która zajmuje się stawianiem takich domów z prefabrykatów:
https://greenhomes.pl/oferta/

Firma ma duże doświadczenie nawet w bardziej skomplikowanych realizacjach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-07, 09:21:48 przez januszk.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2023-05-26, 12:48:59
Moderator
Opcją dobrą to system mini vrf, jeden rurociąg do wszystkich jednostek bez plataniny rur, fakt że trochę kosztuje więcej niż multi no ale coś za cos
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa