Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wydajność klimatyzacji Samsung WindFree Avant 3,5kW

1 Odpowiedzi, 1112 Wyświetleń

Łukasz Z

2023-11-29, 19:09:23
Gość
Witam serdecznie,
właśnie została zainstalowana u mnie klimatyzacja Samsung Wind Free (AR12TXEAAWKN/EU/AR12TXEAAWKXEU).

Celem jej przetestowania wyłaczylem w mieszkaniu kaloryfery i ustawiłem urządzenie w tryb szybkiego schładzania Fast. W tym czasie w pomieszczeniu panowała temperatura 25 st. Zadałem temperaturę 16st. i zacząłem obserwować. Po ok. 30min wyświetlacz pokazał 19 stopni i w ciągu nastepnych 30minut utrzymywało się to wskazanie.
Po przestawieniu jednostki w normalny tryb pracy temperatura wzrosła momentalnie do 21 stopni i też tak się utrzymywała przez kolejne 30min.
Temp. powietrza wydobywającego się z jednostki to 10-12st. mierzone termoparą. 

Obawiam się, że skoro zimą, przy temperaturze zew. w okolicach 0 stopni klimatyzacja jest w stanie schłodzić pokój o 4 stopnie to latem nie da sobie rady. Czy moje obawy są słuszne? 
Moc jednostki dobrał mi instalator i zastanawiam się czy nie powinienem zmienić sprężarki na 5kW.

Mieszkanie ogółem ma 80mkw. Jednostka wewnętrzna umieszczona jest w salonie (20kmw) połączonym przejsciem z kuchnia (7mkw) i korytarzem na resztę mieszkania.
Wysokość mieszkania to 2.8m.

Jestem jeszcze przed końcem remontu. Czy powinienem wymienić sprężarkę na wieksza?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
  • Odpowiedz

Łukasz Z

2023-11-29, 19:13:57
Nowy użytkownik
Zapomniałem dodać, że jednostka zewnętrzna umieszczona jest na dachu budynku, a długość przewodów to jakieś 15m.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa