Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja mieszkania

2 Odpowiedzi, 5918 Wyświetleń

Mario87

2018-01-25, 20:28:47
Nowy użytkownik
Witam,

Wiem że temat wentylacji mieszkań był już poruszany wielokrotnie, ale głowię się nad tematem już dłuższy czas i nie mam niego pomysłu. cała moja wiedza na temat fizyki jest w tym temacie zaprzeczeniem. Mam nadzieję że ktos z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać lub doradzi co może być powodem takich cudów. Mianowicie mieszkam w bloku. W kuchni mam dwa kanały. Jeden kanał wentylacyjny, drugi kanał kominowy czyli pod okapy. Obydwa kanały są obok siebie i wszystkie mieszkania w pionie podłączone są do tych kanałów. Problem polega na tym, że jak sąsiad z dołu włączy swój okap to ja czuje jego zapachy. Ale co zaskakujące wlot powietrza z zapachami nie odbywa się przez kanał kominowy tylko wentylacyjny. Wentylacja działa z wentylatorem na górze i cały czas jest ciąg, jednak jak sąsiad włączy okap to ciąg jest zwrotny i wdmuchuje mi powietrze wraz z zapachami. Byłem u sasiada sprawdzić czy przez przypadek jego okap nie jest podpięty do wentylacji, ale nie. Okap ma wpięty do kanału kominowego, czyli poprawnie. Ja w kanale kominowym mam zamontowana kratkę zwrotną więc przez mój okap te zapachy też nie wlatują.
Nie rozumiem jak to się dzieje że wdmuchuje mi powietrze z kanału wentylacyjnego, gdy sąsiad włączy okap podpięty do kanału kominowego.
Jesli macie jakieś pomysły proszę o info bo ja już zachodzę w głowę co jest nie tak.
  • Odpowiedz

januszk

2025-12-18, 09:49:36
Użytkownik
Zarządzam działem zakupów w firmie produkcyjnej. Używamy różnych nakrętek - zwykłe sześciokątne, samokontrujące, koronowe. Problem w tym że mamy 5 różnych dostawców i to komplikuje zarządzanie zapasami. Czy da się to uprościć?
  • Odpowiedz

azet

2025-12-18, 10:57:31
Użytkownik
Konsolidacja dostawców to dobry kierunek. Szukaj hurtowni która ma pełen zakres nakrętek w różnych klasach wytrzymałości (5, 8, 10, 12) i wersjach (standardowe, samokontrujące DIN 985, koronowe, kołnierzowe). Ważne żeby mieli też różne pokrycia - ocynkowane, nierdzewne A2/A4. Jeden dostawca oznacza prostsze zamówienia, jeden punkt kontaktu, możliwość negocjacji lepszych warunków przy większym wolumenie, łatwiejsze zarządzanie płatnościami. Sprawdź czy potencjalny dostawca ma doświadczenie z klientami przemysłowymi i czy może zapewnić ciągłość dostaw. Polecam zerknąć na takie miejsca jak https://www.nycz.pl/produkty/nakretka-sz...ca-din-985 gdzie można znaleźć szeroki wybór nakrętek różnego typu. Przy przejściu na jednego dostawcę negocuj warunki umowy ramowej - stabilne ceny przez określony czas.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2026-01-02, 12:19:30 przez azet.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa