Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki wynik Regionalnego Szczytu Klimatycznego???

15 Odpowiedzi, 14810 Wyświetleń

AS

2008-11-29, 22:23:14
Zaawansowany użytkownik
AS napisał(a):
awax napisał(a):Jednakże ja osobiście najbardziej jestem zainteresowany zintegrowaniem środowiska branżowego w regionie i nie mam tu na myśli firm czysto handlowych .Uważam,że potrzebna jest organizacja zrzeszająca faktycznie serwisantów,w której Zarząd w większości byłby przez nich reprezentowany.Zdaję sobie sprawę,że firmy jedno,dwuosobowe z braku czasu nie uczestniczą w takich działaniach,ale doprowadziło to do sytuacji gdy o nas decydują producenci,importerzy,hurtownicy itp.
Przeanalizujcie na czym im najbardziej zależy?Przykładem jest certyfikacja będąca w istocie organizowaniem imprez "kawowych"za które musimy płacić.
Przecież Sami musicie przyznać,że nawet czytając to forum da się zauważyć jak wiele pytań o PODSTAWY chłodnictwa się tu pojawia,a przecież większość posiada "świadectwo kwalifikacji"Może więc zaczną nam je wysyłać pocztą ,za pobraniem.Przynajmniej zaoszczędzimy czas.
Niestety zauważyłem,że aby obudzić serwisantów chyba potrzebny jest niezły kopniak i takie również znajdują się w projektach ustaw.
Na marginesie czy Któryś z Kolegów przeczytał je w całości?
Nie sądżcie,że jestem przeciwnikiem udzielania porad,pomocy początkującym.mogę
pierwszy się zgłosić jeżeli są chętni do stworzenia "zespołu" udzielającego bezinteresownie ich.Unikniemy wtedy częstego nieświadomego wprowadzania w błąd młodszych Kolegów.
Pozdrawiam
Władek
Słowo w rozwijającej się dyskusji(taka mała synteza):
1) środowisko jest mocno niezorganizowane i dlatego słabe(niech może każdy odpowie sobie dlaczego niezorganizowane)

2) certyfikat( na razie używam takiego określenia) musi być takim , niejako luksusowym, towarem do zdobycia, aby jego utrata była bardzo bolesna. W tym momencie podniosą się głosy, że jest to może zbyt restrykcyjne, ale ja z ostatniego tygodnia mam pewne obserwacje z tematu, który akurat jest na tapecie. Nawet w dużych firmach z poziomem wiedzy z podstaw chłodnictwa jest różnie.

3) niestety rządzą firmy handlowe , ponieważ one mają kapitał, ale według mnie powinny być tylko firmami handlowymi, czasami dochodzi do paradoksu, z jednej strony handel ale z drugiej strony montaż.

4) pytania o podstawy chłodnictwa nie zwalniają pytających od uczenia się we własnym zakresie. Dostępne są opracowania, nawet na tym portalu jest księgrania internetowa, i za naprawdę niewielkie pieniądze można stworzyć własny podstawowy zbiór branżowych opracowań. Według mnie, powinno się to odbywać na zasadzie wyjaśnienia, rzadzej uczenia. A wiedza zdobyta samemu jest o tyle wartościowa, że powoduje szacunek dla własnej osoby. Niemniej zapisuję się do grupy chłodniczego know how.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa