AS napisał(a):awax napisał(a):Jednakże ja osobiście najbardziej jestem zainteresowany zintegrowaniem środowiska branżowego w regionie i nie mam tu na myśli firm czysto handlowych .Uważam,że potrzebna jest organizacja zrzeszająca faktycznie serwisantów,w której Zarząd w większości byłby przez nich reprezentowany.Zdaję sobie sprawę,że firmy jedno,dwuosobowe z braku czasu nie uczestniczą w takich działaniach,ale doprowadziło to do sytuacji gdy o nas decydują producenci,importerzy,hurtownicy itp.Słowo w rozwijającej się dyskusji(taka mała synteza):
Przeanalizujcie na czym im najbardziej zależy?Przykładem jest certyfikacja będąca w istocie organizowaniem imprez "kawowych"za które musimy płacić.
Przecież Sami musicie przyznać,że nawet czytając to forum da się zauważyć jak wiele pytań o PODSTAWY chłodnictwa się tu pojawia,a przecież większość posiada "świadectwo kwalifikacji"Może więc zaczną nam je wysyłać pocztą ,za pobraniem.Przynajmniej zaoszczędzimy czas.
Niestety zauważyłem,że aby obudzić serwisantów chyba potrzebny jest niezły kopniak i takie również znajdują się w projektach ustaw.
Na marginesie czy Któryś z Kolegów przeczytał je w całości?
Nie sądżcie,że jestem przeciwnikiem udzielania porad,pomocy początkującym.mogę
pierwszy się zgłosić jeżeli są chętni do stworzenia "zespołu" udzielającego bezinteresownie ich.Unikniemy wtedy częstego nieświadomego wprowadzania w błąd młodszych Kolegów.
Pozdrawiam
Władek
1) środowisko jest mocno niezorganizowane i dlatego słabe(niech może każdy odpowie sobie dlaczego niezorganizowane)
2) certyfikat( na razie używam takiego określenia) musi być takim , niejako luksusowym, towarem do zdobycia, aby jego utrata była bardzo bolesna. W tym momencie podniosą się głosy, że jest to może zbyt restrykcyjne, ale ja z ostatniego tygodnia mam pewne obserwacje z tematu, który akurat jest na tapecie. Nawet w dużych firmach z poziomem wiedzy z podstaw chłodnictwa jest różnie.
3) niestety rządzą firmy handlowe , ponieważ one mają kapitał, ale według mnie powinny być tylko firmami handlowymi, czasami dochodzi do paradoksu, z jednej strony handel ale z drugiej strony montaż.
4) pytania o podstawy chłodnictwa nie zwalniają pytających od uczenia się we własnym zakresie. Dostępne są opracowania, nawet na tym portalu jest księgrania internetowa, i za naprawdę niewielkie pieniądze można stworzyć własny podstawowy zbiór branżowych opracowań. Według mnie, powinno się to odbywać na zasadzie wyjaśnienia, rzadzej uczenia. A wiedza zdobyta samemu jest o tyle wartościowa, że powoduje szacunek dla własnej osoby. Niemniej zapisuję się do grupy chłodniczego know how.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Jaki wynik Regionalnego Szczytu Klimatycznego???
15 Odpowiedzi, 14810 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY