Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

O uprawnieniach jeszcze raz

8 Odpowiedzi, 10150 Wyświetleń

Romney

2006-10-08, 00:33:23
Nowy użytkownik
Dziekuje p. Miroslawowi i p. Wladyslawowi za szybkie odpowiedzi. Jestem teraz pewien, ze kazdy moze zakladac klimatyzacje np. w moim mieszkaniu, w mojej sypialni i to napawa mnie lękiem. Pytanie na forum zadalem dlatego, ze chcac zalozyc klime w mieszkaniu, zaprosilem fachowca (moja propozycja: parownik w pokoju, skraplacz na balkonie, rurki puszczone po scianie na zewnatrz). Obejrzal i powiedzial: a jak ja mam to zrobic? Rece mi opadly! Chodzilo o wyprowadzenie rurek na zewnatrz i podlaczenie do czesci zewnetrznej. Zobaczylem strach w jego oczach i zalamalem sie. Jak moglbym powierzyc tekiej osobie zalozenie instalacji elektrycznej i gazowej w swojej sypialni fachowcowi, ktory pyta sie klienta: jak ja mam to zrobic? Ale teraz juz wiem dlaczego jest to mozliwe:
- brak obowiazku posiadania kwalifikacji
- brak praktycznych szkolen w zakresie instalacji, a wiem to stad, ze sporo czasu spedzilem przy komputerze szukajac informacji o takich szkoleniach w Warszawie - nie ma!!!
I gdzie ci ludzie maja sie nauczyc PRAKTYCZNYCH umiejetnosci? Nawet jezeli maja wyksztalcenie w tej dziedzinie to jeszcze daleko do umiejetnosci - sam pamietam jak to bylo, gdy po studiach poszedlem do pierwszej pracy - byla to nauka zawodu przez wiele miesiecy pod okiem starych fachowcow. Natomiast poczatkujacy rzemieslnik-instalator jest pozostawiony swojej inwencji tworczej (w Warszawie, ale moze w innych miastach jest lepiej, znalazlem jakies kursy w wojewodztwie Wroclawskim). Pamietam czasy gdy byly cechy rzemieslnicze - do niektorych zawodow przydalyby sie i w dzisiejszych czasach. Dla rzemieslnikow - utrudnienie, korzysci dla klientow.

Na koniec jeszcze jedno pytanko: - Powiedzcie panowie, czy gazy w splitach sa szkodliwe dla zdrowia? Co bedzie, gdy podczas snu ulotni sie z klimy gaz R-cośtam-cośtam? Czy sa to chociaz gazy cuchnace?

Pozdrawiam
Rafal Romney
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa