Dziekuje p. Miroslawowi i p. Wladyslawowi za szybkie odpowiedzi. Jestem teraz pewien, ze kazdy moze zakladac klimatyzacje np. w moim mieszkaniu, w mojej sypialni i to napawa mnie lękiem. Pytanie na forum zadalem dlatego, ze chcac zalozyc klime w mieszkaniu, zaprosilem fachowca (moja propozycja: parownik w pokoju, skraplacz na balkonie, rurki puszczone po scianie na zewnatrz). Obejrzal i powiedzial: a jak ja mam to zrobic? Rece mi opadly! Chodzilo o wyprowadzenie rurek na zewnatrz i podlaczenie do czesci zewnetrznej. Zobaczylem strach w jego oczach i zalamalem sie. Jak moglbym powierzyc tekiej osobie zalozenie instalacji elektrycznej i gazowej w swojej sypialni fachowcowi, ktory pyta sie klienta: jak ja mam to zrobic? Ale teraz juz wiem dlaczego jest to mozliwe:
- brak obowiazku posiadania kwalifikacji
- brak praktycznych szkolen w zakresie instalacji, a wiem to stad, ze sporo czasu spedzilem przy komputerze szukajac informacji o takich szkoleniach w Warszawie - nie ma!!!
I gdzie ci ludzie maja sie nauczyc PRAKTYCZNYCH umiejetnosci? Nawet jezeli maja wyksztalcenie w tej dziedzinie to jeszcze daleko do umiejetnosci - sam pamietam jak to bylo, gdy po studiach poszedlem do pierwszej pracy - byla to nauka zawodu przez wiele miesiecy pod okiem starych fachowcow. Natomiast poczatkujacy rzemieslnik-instalator jest pozostawiony swojej inwencji tworczej (w Warszawie, ale moze w innych miastach jest lepiej, znalazlem jakies kursy w wojewodztwie Wroclawskim). Pamietam czasy gdy byly cechy rzemieslnicze - do niektorych zawodow przydalyby sie i w dzisiejszych czasach. Dla rzemieslnikow - utrudnienie, korzysci dla klientow.
Na koniec jeszcze jedno pytanko: - Powiedzcie panowie, czy gazy w splitach sa szkodliwe dla zdrowia? Co bedzie, gdy podczas snu ulotni sie z klimy gaz R-cośtam-cośtam? Czy sa to chociaz gazy cuchnace?
Pozdrawiam
Rafal Romney
- brak obowiazku posiadania kwalifikacji
- brak praktycznych szkolen w zakresie instalacji, a wiem to stad, ze sporo czasu spedzilem przy komputerze szukajac informacji o takich szkoleniach w Warszawie - nie ma!!!
I gdzie ci ludzie maja sie nauczyc PRAKTYCZNYCH umiejetnosci? Nawet jezeli maja wyksztalcenie w tej dziedzinie to jeszcze daleko do umiejetnosci - sam pamietam jak to bylo, gdy po studiach poszedlem do pierwszej pracy - byla to nauka zawodu przez wiele miesiecy pod okiem starych fachowcow. Natomiast poczatkujacy rzemieslnik-instalator jest pozostawiony swojej inwencji tworczej (w Warszawie, ale moze w innych miastach jest lepiej, znalazlem jakies kursy w wojewodztwie Wroclawskim). Pamietam czasy gdy byly cechy rzemieslnicze - do niektorych zawodow przydalyby sie i w dzisiejszych czasach. Dla rzemieslnikow - utrudnienie, korzysci dla klientow.
Na koniec jeszcze jedno pytanko: - Powiedzcie panowie, czy gazy w splitach sa szkodliwe dla zdrowia? Co bedzie, gdy podczas snu ulotni sie z klimy gaz R-cośtam-cośtam? Czy sa to chociaz gazy cuchnace?
Pozdrawiam
Rafal Romney
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA