Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła do ogrzewania domu

15 Odpowiedzi, 25648 Wyświetleń

PYTON

2009-02-09, 23:45:12
Nowy użytkownik
Widzisz awax dlatego pierwszy model Daikina w tym wydaniu był kompletnym niewypałem dla warunkó naszego kraju. Testowali to w Szwecji a tam wilgotnośc jest nieporównywalna. Teraz ponoć poprawili i jest ok. Interesuje mnie ten temat bo przecież to urządzenia chłodnicze a montują je na dobrą sprawę hydraulicy ciekaw jestem kto to będzie serwisował.
Zamontowałem jed. zew z odzysku w domu mojej matki do systemu podłogowego i latało całkiem ok do pókisię nie popsuło - sprzęt z odzysku. chciałem sprawdzić czy działa.
W pompach ciepła stosowanych do ogrzewania domków i wody urzytkowej chodzi o to aby nakład był stosunkowo nieduzy i zwrócił się dość szybko, dlatego należy przeliczyć dokładnie czy opłaca się robić wymiennik gruntowy czy lepiej dopłacić do dodaktowego żródła energi. Awax ma racje ta pompa ma dodatkowa grzałkę 6 Kw.
to dobrze bo nawet na wypadek awari coś nam podgrzeje naszą chate.
W opini pomp panuje przekonanie że to wieczne urządzenia, ale my chłodziarze doskonale wiemy że to nie prawda. Sprężarka nie może pracować całą wiecność
podobnie jak inne elementy w urządzeniu serwisowane lub nie prędzej czy póżniej zurzyją sie nawet w Daikinie.
Moim zdaniem tworzenie wymienikó gruntowych pionowych czy też poziomych jest zbyt kosztowne w stosunku do dopłaty za energie za te "pare" dni w roku.

W październiku zamontowałem splity MHI invertery w nowo powstalym biurze (tani budynek parterowy) są one podstawą ogrzewania. Bałem się co będzie ostrą zimą, ale spisały się na medal.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa