Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Płukanie opiłków z układu pilne !!!

20 Odpowiedzi, 62694 Wyświetleń

laik

2007-04-21, 05:50:12
Nowy użytkownik
Witam
Ja osobiście używam do płukania czynnika R134a - korzystam z dodatkowego filtra i zestawu adapterów podłączanych do stacji.
W instrukcji obsługi do zestawu płuczącego mam wymienione trzy metody płukania (tylko cytuję - wnioski pozostawiam czytającym)
1. Metoda przedmuchiwana azotem - tania ale mało skuteczna
2. Metoda płukania detergentem - z lektury wynika, że najskuteczniejsza bo może płukać takie same zanieczyszczenia jak czynnikiem plus zanieczyszczenia takie jak: desykant z osuszacza w układzie, mocne zanieczyszczenie układu, zużyty olej ze sprężarki. Wadą jest jak widzę we wcześniejszych postach koszt samego detergentu jak i urządzenia płuczącego. W instrukcji piszą również o możliwości uszkodzenia elementów gumowych.
3. Płukanie czynnikiem - z różnych źródeł mam różne informacje: jedni mówią, że nie da się płukać czynnikiem inni, że da się. Jeśli chodzi o opcje płukania za pomocą stacji to oczywiście sama opcja płukania polegająca na podłączeniu się do zaworów jest mało efektywana i powoduje zużycie filtra wewnętrznego. Ja rozpinam przewody od sprężarki i wypinam osuszacz. Na wejście i wyjście montuję specjalne adaptery i podłączam się do osobnego filtra. Później uruchamiam płukanie tzn. stacja wymusza krążenie płynu, w tym wypadku, w skraplaczu - najpierw w przeciwną stronę do pracy sprężarki (15min) a później w drugą stronę. Po sitku w filtrze i ilości opiłków widzę, że jakoś to się udaje. I tak dalej z resztą układu. Dla pewności montuję jednak filterek na ssaniu do sprężarki, bo nawet płukanie przy pomocy dynamitu nie zagwarantuje nam czystości układu.

Oczywiście wymieniam filtry czy dławiki.
Wadą jest niewątpliwie koszt przystawki do płukania, ale po pięciu płukaniach już mi się zwróciła..

Może pomogłem, może nie ......
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa