Radek W. napisał(a):Nie miałem jakoś problemów z instalacjami na gorące pary - zawsze wszystko ładnie wychodziło, choć fakt - nie przerabiałem nigdy istniejącej instalacji...jak ładnie sensownie położone rurki to i ładnie śmiga...
jak instalacja kiedyś skopana przez "amatora" - rurki o dziwnych średnicach -spadki nie w tą stronę syfonów brak lub niepotrzebne syfony czy w złych miejscach... i inne radosne rzeźby... to przeróbka tego na odtajanie GG to straszna muka....
a i roboty na etapie pierwszego montażu znacznie mniej niż przy przeróbce już działającej instalacji... zawsze łatwiej zrobić dobrze od podstaw niż po kimś poprawiać...
takie poprawianie -to często konieczność orurowania układu od początku.... a więc koszty... kolega pytał jak najprościej najtaniej zrobić....
a GG to całkowita przeróbka.... sporo dodatkowej pracy i koszt tego.... o ile montując układ od zera klient łyknie cenę.... to przy "drobnej naprawie " HI HI - trudno uzyskać godziwą zapłatę za kilka godzin dodatkowej pracy....
takie chłodnie w starych salach weselnych to zazwyczaj straszne złomy... przeróbka na GG może wyjść drożej niż warta stara instalacja chłodząca...
jakiś stary agregat o wydajności około kilowata -chłodnica często z odzysku po większym meblu -styczniki sm1 i termostat od lodówki -to wartość złoma poniżej 5 stówek...
kilka -(a nawet kilkanaście) roboczogodzin przeróbki -(chłodniarz-serwisant + pomocnik) -sam oceń cenę przeróbki na odtajanie gorącym gazem... ja bym złoma za 5 stów nie podjął się przerabiać na odtajanie GG...
a montując od zera nową instalację -odtajanie GG niewiele by zwiększyło koszt sumaryczny...
pozdrawiam.
Witek.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY