Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Moc chłodnicza klimatyzacji samochodowej ?

12 Odpowiedzi, 22617 Wyświetleń

Arturo

2007-05-28, 15:13:28
Nowy użytkownik
Może zaczne od tego, że w swojej pracy dyplomowej staram się zrobić "klimatyzacje" za wszelką cenę, co jak wiemy jest nierealne. Podane przeze mnie wartości wynikają z obliczeń przy założonych warunkach(patrz poprzedni post). Rzeczywiście 1300m3/h wywołało by huragan wewnątrz auta nie wspominając już o krotności wymian, czy odczuwalnej na skórze temperaturze. Z obliczeń zysków ciepła otrzymałem wartość 1,87 kW, tak więc przy nawiewie 16st C i temperaturze wnętrza 20st C otrzymałem 1300m3/h. Oczywiście można lepiej zaizolować kabine auta oraz zastosować zacienienie bądź folie na szybach aby zmiejszyć zyski i wtedy strumień ciepła zostanie zmniejszony. Nie wiem natomiast czy interesuje pana klimatyzacja auta, czy wentylacja z przewietrzaniem. Jeżeli chodzi o stosowane układy "klimatyzacji" w samochodach, to termodynamiczne parametry podałem we wcześniejszym poście. A co do przedstawionych przez pana danych, to z tego co rozumiem strumień 400m3/h przy temp. pow. nawiewanego 8st C i temp we wnętrzu 22 ma odebrac 2kW ciepla. Tak, więc zgadza sie strumień ten odbierze około 2kW, tylko czy temperatura nawiewu nie jest zbyt mała, przecież nawiewnik jest umieszczony około pół metra od twarzy. Wydaje mnie sie, że nawiew musi być rzędu minium 14-16 st C, a więc trzeba zastosować dodatkową nagrzewnice elektryczna badz recyrkulacje, a wiec przy załóżmy 14 st C na nawiewie i temp we wnatrz 22 i zysków ciepła 1,3 kW przy dobrym zaizolowaniu strumienń powietrza ma 450m3/h, tak więc moc chłodnicy na oko będzie około 5kW, czyli moc sprężarki w granicach 2,5kW, narazie nie zgłębiłem swojej wiedzy na temat sterowania sprężarek samochodowych, więc dalej nie pomoge, jeżeli posiada pan jakieś materiały dotyczące tego tematu to prosiłbym o podesłanie gdyż przydadzą mi się w pracy dyplomowej.Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa