Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilość czynnika w układzie.?????????

17 Odpowiedzi, 18207 Wyświetleń

drake

2007-05-31, 22:28:45
Nowy użytkownik
senior napisał(a):ok napisz w 2 zdaniach więcej czegoś pożytecznego niż ja , to może pozwolę Ci mnie zobaczyć
Kolega quatrek wyraźnie napisał że chodzi mu o sprawdzenie splita, więc po cholerę piszesz mu o ustawieniu odparowania skoro jest ono nie REGULOWANE w splicie.
W splitach nie występują zawory rozprężne, tylko przeważnie kapilary czasem dodatkowo przy większych mocach acutrony.
A jeśli już nawet, chcesz koniecznie ustawić to odparowanie i to na poziomie 0 stopni to chyba wziołeś pod uwagę czynnik R22 (i idealne warunki odbiorowe), z którym to nie są już sprzedawane urządzenia. Dla przypomnienia, w nowych splitach jest R407C lub R410A a tam są inne temperatury czynnika na odparowaniu.
Mam nadzieję że jak coś ustawiasz już na 0 stopni odparowania to bierzesz pod uwagę temperaturę medium przepływającego przez parownik, co ma tutaj duże znaczenie, oraz jego czystość.
Idąc dalej a propo ustawiania, to odparowanie jest wynikowe i jest zależne od różnych czynników. I NIE ustawiasz maszyny na odpowiednie odparowanie tylko ustawiasz superheating (przegrzanie) co jest NAJISTOTNIEJSZYM parametrem w każdej maszynie chłodniczej i to od tego parametru zależy czy nasz kompresor będzie pracował 1 rok czy lat 20.

kubowy napisał(a):Drake do tej twojej du..., to jest papier toaletowy. A manometr na ssaniu sprężarki mówi nam o temperaturze odparowania czynnika chłodniczego, ale co ja będę cię uczył.
Wątpie w to, iż byś mnie nauczył czegokolwiek z dziedziny chłodnictwa.

Kolego quatrek jeśli już chcesz koniecznie wiedzieć czy masz dobry stan ilości czynnika chłodniczego w układzie to najprostrzą metodą jest:
Na skraplaczu czyli jednostce zewnętrznej masz tabliczkę znamionową jest tam napisane ile i jakiego czynnika powinno być do tego dodajesz odpowiednio na każdy metr instalacji powyżej 5 mb odpowiednią jego ilość w zależności jaki jest użyty. Czyli maszyna do odzysku, wyciągasz wszystko robisz próżnię, ładujesz wcześniej wyliczony stan w postaci płynu i po zawodach.
Sprawę odparowania olej, koledzy wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą, w którym kościele.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa