Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła -czynnik r417a i zawór na r502 -brak wydajności ?

16 Odpowiedzi, 29562 Wyświetleń

wit

2009-11-18, 17:57:14
Top użytkownik
tak z opóźnieniem ale już po zebraniu sporej ilości informacji...
. nie da rady dać na luz i wyrzucić na gruz... "na układy nie ma rady" -niektórym osobom się naprawia -jak sobie zażyczą... do skutku.

w tej pompie ciepła wymieniłem zawór rozprężny i czynnik na zgodne ze sobą oraz -prawidłowo dobrałem dyszę zaworu.
Zauważalny wzrost wydajności -jednak nadal troszkę za mało. Po 3 miesiącach w miarę poprawnej pracy urządzenia -gwałtowny spadek wydajności i jednoznaczne objawy padającej sprężarki.

Wymiana sprężarki też na używkę z odzysku "stan dobry" (ja bym określił "stan nieznany") Kilka godzin "rzeźby" - męczyłem z przerabianiem i dopasowaniem rurek (oczywiście sprężarka z odzysku miała zupełnie inaczej wyjścia niż oryginalna -i nie chciała się zmieścić w obudowie) -ale naprawa w dużej mierze grzecznościowa i zobowiązania -więc "trzeba było pomóc"...

efekt -stara pompa ciepła -za zupełnie śmieszną kasę -remontowana starymi częściami -też za śmieszną kasę (poza zaworem TZR -bo tu przemyciłem nówkę) hula super -wydajność zupełnie wystarczająca -apetyt na prąd bardziej niż umiarkowany....
od czasu do czasu mam kontakt z nowymi super nowoczesnymi pompami ciepła... i powiedziałbym, że teraz ten stary złom praktycznie w niczym im nie ustępuje... poza wyglądem i imaż.... nie ma pięknie migających kolorowych światełek ani ślicznego ciekłokrystalicznego monitorka i komputerka -a jedynie presostaty i styczniki -ale robi co do niej należy. Znaczy się mocno grzeje ciągnąc niewiele prądu -i od 10 miesięcy robi to niezawodnie.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa