SerwisantCr napisał(a):Ja bym na twoim miejscu sprawdził przedewszystkim skraplanie i nie reguluj żadnego zaworu rozpręznegorady spóźnione -jak napisałem powyżej -pompa naprawiona w styczniu chodzi super.
a zawory rozprężne jednak się reguluje -gdy trzeba i warunek konieczny -jeśli się umie...
tyle, że trzeba co nieco widzieć o ciepłach przegrzania, o warunkach pracy całego układu i każdej jego części... oraz mieć czym opomiarować układ.
można regulować i "na czuja" - obserwując szron na rurze ssawnej jednak naprawdę trzeba się znać.... w pompie ciepła glikol -woda obserwacja szronu zazwyczaj odpada.... z braku takowego.
I z praktyki -dużo trudniej reguluje się zawory TZR w urządzeniach gdzie parownik odbiera ciepło od płynu a czujka jest na rurze w powietrzu jak np. wymiennik płytowy freon -woda czy freon -glikol -a czujka zaworu na rurze ssawnej za wymiennikiem.
dodam, że po wymianie zaworu rozprężnego w tej pompie ciepła regulowałem nowy zawór TZR , a potem po wymianie sprężarki regulowałem powtórnie..
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY