Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wartość studiów

22 Odpowiedzi, 21731 Wyświetleń

irroda

2009-12-20, 03:12:28
Zaawansowany użytkownik
niewiem jak to w twoim przypadku było, ale u mnie studentów można było podzielić na dwie grupy:
1 - idą na praktyki tam gdzie nie trzeba chodzić , dostają wpis do indeksu i są przeszczęśliwi, że miesiąc nic nie robili, a inni za free biegali po budowie.
2 - wybierają firmy które realizują ciekawe inwestycje i można się czegoś nauczyć, są zadowoleni, że łapią fach i nawet nie oczekują zapłaty.

z pracą jest ciężko, ale praktyka jest międzyinnymi poto aby złapać kontakt z firmą, jak się wykażesz to masz spore szanse po ukończeniu szkoły na zatrudnienie u nich.

ja idąc na praktykę wybrałem firmę gdzie pozwolono mi brać czynny udział w pracach, otrzymałem służbowy drelich i na budowę, jako "kot" przez 2 dni demontowałem izolacje z waty szklanej=przeje... , później montaż kotłowni, składanie pieców, automatyka, nawet spawać gazami potrafie-niestety nie na szczelność Smile, po praktyce szef zaprosił na rozmowe kierowników ekip z którymi działałem i po ich opini otrzymałem 900 pln i zapytanie czy nie chce do końca wakacji bo roboty jest sporo, a wiadomo od studenta zusu itp sie nie płaci.

Jeżeli chodzi o studia to oczywiście dostarczają wiedzy w danej branży, ale dają jeszcze coś - pewność siebie, powodują szersze myślenie i dają wstęp do pewnych tematów np:przetargi, kosztorysowanie, organizacja pracy, planowanie - o których ja nie miałem zielonego pojęcia po średnim technikum.
Zostają jeszcze znajomości, spora część rocznika będzie w branży i mimo rozrzucenia po kraju można się spotkać na inwestycjach.

A wartość dodana to opóżnienie zawarcia związku małżeńskiego Smile
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa