Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa Ciepła- dobór komponentów

100 Odpowiedzi, 201500 Wyświetleń

R-40

2010-03-20, 14:19:22
Zaawansowany użytkownik
r.tyrman napisał(a):Czemuż to wykasowałeś swój post mg? Nie jestem chłodnikiem, nie mam wyksztalcenia technicznego, mam tylko ogólne pojęcie o tej materii. Po prostu chcę zasięgnać opinii kilku fachowców przed zleceniem projektu i montażem mojej PCi. Dobrze wszyscy wiecie jak to jest ze specjalistami, jak łatwo trafić na oszołoma, "filozofa-mędrka", pseudofachowca który forsuje swoje teorie nie mając wiele pojęcia o rzeczy. Trafiłem na to forum z nadzieją że mi pomożecie nie oczekując konkretnego "przepisu" na PCi.Przed utworzeniem tego wątku przygotowałem się do zadawania pytań i przeczytałem kilka książek na temat chłodnictwa, klimatyzacji i pomp ciepła. Dzięki nim poszerzyłem swoją wiedze w tej dziedzinie i widzę że muszę pójść dalej tą drogą. (Umiesz liczyć? Licz na siebie Smile ). Pozwolę sobie na kontynuację tego wątku i opiszę postępy moich dociekań i działań nad konstrukcją i uruchomieniem PCi w następnych postach. Pozdrawiam.
Jeżeli odparowanie czynnika odbywa się powyżej sprężarki nierobimy syfonów w pionie.Dobrze będzie jak ssanie zanim trafi do spręzarki zejdzie poniżej sprężarki.Dobrze jest też zabezpieczyć spręzarkę przed zalewaniem ciekłym czynnikiem poprzez wyprowadzenie rurociągu ssawnego powyżej parownika i zejście do sprężary.Bezwzlędnie stosujemy to jeżeli agregat opcjonalnie np. zimą na zewnątrz przebywa w niższej temperaturze niż ośrodek chłodzony.Żelazna zasada- Nigdy nieuruchamiamy układu jeżeli karter sprężarki ma niższą temperaturę niż ośrodek chłodzący .Zalana sprężarka ciekłym czynnikiem.Dalej chyba nietrzeba tłumaczyć konsekwencji.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa