Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie komputera klimą

7 Odpowiedzi, 9299 Wyświetleń

dragossani

2007-06-22, 13:51:33
Nowy użytkownik
Szukam sposobu na wykorzystanie części mocy klimatyzatora typu split na potrzeby chłodzenia komputera. W nowym, odbieranym wkrótce mieszkaniu chcę zamontować klimatyzację. Ponieważ wymaga to prac instalacyjnych pomyślałem o załatwieniu przy jednej okazji kwestii chłodzenia komputera.

Założenia:
Komputer emituje maksimum 500W ciepła które należy odprowadzić z wnętrza obudowy komputerowej, przy zachowaniu minimalnego (najlepiej zerowego) poziomu hałasu.
Parownik w pokoju używany będzie tylko latem przez kilka(naście) godzin na dobę.
Komputer działa przez cały rok ale nie zawsze 24h na dobę, czyli musi być możliwość włączenia/wyłączenia chłodzenia samego komputera, niezależnie od pracy parownika skierowanego na pokój.

Możliwe rozwiązania widzę dwa:
1. Wykonanie odgałęzienia systemu obiegu chłodziwa dla klimatyzatora i przepuszczenie części chłodziwa przez komputerowy zestaw chłodzenia wodnego.
2. Zastosowanie multi-splitu, gdzie na potrzeby komputera pracował by parownik o małej mocy, skierowany wprost do obudowy komputerowej.

Zaletą pierwszego rozwiązania jest prawdopodobnie efektywność. Odpowiednio regulując całość można odprowadzić sporą ilość ciepła. Obawiam się jednak o stopień skomplikowania (jak ze sterowaniem?), awaryjność i koszt całego rozwiązania.

Zaletą drugiego rozwiązania jest prostota. Nie wiem tylko jak z efektywnością i ceną drugiego parownika.

Pytania:
1. Czy to w ogóle da się zrobić? ;-)
2. Jak w praktyce (od strony technicznej) powinna wyglądać pierwsza, a jak druga konstrukcja?
3. Które rozwiązanie jest lepsze ze względu na stopień skomplikowania, awaryjność, łatwość sterowania, cenę, estetykę.

Czy ktoś jest skłonny udzielić mi rad w tej sprawie? Jestem laikiem w kwestiach klimatyzacji więc proszę o tłumaczenie możliwie łopatologiczne.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa