Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wyłącznik serwisowy nagrzewnicy

50 Odpowiedzi, 53122 Wyświetleń

bxz

2010-12-18, 13:47:05
Zaawansowany użytkownik
Rozumiem że zamierzasz ograniczyć górną temp nawiewu, to skoro tak to wiedz, że maksymalna to 35-40, a co w przypadku gdy temperatura obsługiwanego pomieszczenia przekroczy 22? No tak przepuścisz sygnał z wentylatora przez termostat kanałowy z temp zadaną 22, potem presostat, potem termostat ograniczający nawiew do 50, potem zabezpieczenia farbryczne nagrzewnicy.... To dalej jest proste.
I działa przez klika miechów. Potem przychodzi zima. Nagrzewnica załącza się 300 razy dziennie. I ja się pytam: ile to lat pochodzi? Co pierwsze padnie? Ja obstawiam nagrzewnica.
Z mojego doświadczenia: konieczne pulser, tcc (3fazy) - alternatywa nagrzewnica wstępna i wtórna (wszystkie koszty x2 (odrobinę mniejsze), ale za to niezależność, gdy jedna padnie)
A gdzie filtr???
No to teraz policz sobie wszystko (z przewodami koniecznie, skrzynką...) i robocizną, bo wszystko przyjdzie osobno z nie do końca jasną dokumentacją.
A teraz zobacz ile kosztuje taka centralka AllInOne z płynną regulacją w hurtownii: 200 pln drożej.
A jak rezygnujesz z regulacji mocy to popieram jak najbardziej: jest szansa ze przyjadę do spalonej, wytłumaczę czemu się spaliła, że takich oszczędności się nie robi, a to są skutki. Zrobię w normalnych pieniądzach. Zostawię wizytówkę i mam klienta. Bo jemu już wytłumaczę czemu tak chcę zrobić, a nie inaczej i że to dla jego dobra, a na kolejnych montażach zarobię i to nieraz niejednokrotnie więcej niż Ty na tej chałturce xD
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa