Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uprawnienia na substncje kontrolowane

21 Odpowiedzi, 22441 Wyświetleń

gadas

2011-01-15, 10:29:55
Użytkownik
Powiem wam że ja nie mam uprawnień tzn Świadectwa Kwalifikacji i teraz zaczynam się
mocno zastanawiać czy to dobrze czy źle .

Wiem, wiem że źle - pisać mi o tym już nie musicie Smile

Prawda jest taka że głównie 70% mam splity a jak coś większego to jednak z zaprzyjaźnioną firmą robię .
Sam bym przecież bez dźwigu na 4 piętro nie usiłował wnosić kilkuset kilogramów .
Wiec jak do tej pory wszystko co sam robiłem ma poniżej 3kg wszystko co powyżej z firmą co ma wszystkie możliwe uprawnienia ludzi i sprzęt . Współpracujemy tak długo że nie wiem czy ja pracuję u nich czy oni u mnie na zlecenie Smile

Tylko teraz tak się zastanawiam ponieważ nie mogę się doczytać w przepisach .
Czy ŚK do 3kg czynnika głównie nowe klimy na 410A (nowy montaż) te świadectwo mi jest potrzebne ?

Firmy szkoleniowe twierdzą że tak bo biorą kasę od 500 do 1000 zł za szkolenie/egzamin .

Czy ktoś może mi podać adres gdzie znajdę dokładne ustawy lub gdzie się zgłosić by takową informację uzyskać .
Może ktoś już przechodził ścieżkę informacyjną i może coś więcej napisać niż to co tu było opisywane .
Niestety fora i internet nie zawsze bywa najlepszym źródłem informacji .

Co do mnie mam ważne certyfikaty potwierdzające ukończenia szkoleń techniczno-montażowo-serwisowych od kilku producentów . Handlowe też mam Smile

Co robić ? Robić te obecne ŚK które ważne będzie parę miesięcy czy czekać na właściwe akty prawne i udać się na taki egzamin .

Tylko jak już napisałem ja osobiście sam robić zawsze będę tylko małe typu split
wiec wartość 3kg nie będzie nigdy przekroczona .

No chyba że nowa ustawa da nam wytyczne że tyczy się to od 1 grama gazu do nieskończoności Smile

Gdzie w warszawie lub płocku szukać takich informacji
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa