Bogdan_New_Jersey napisał(a):...bynio mnie pewnie opieprzy ze to kocioł. Dobra bynio, czyli ten kocioł włącza ten blower a raczej fan w blower żeby przewentylować ten piecWitam
Ja Ciebie opieprze
, w piecu piecze się chleb a kocioł służy do wytwarzania energii cieplnej. Ten ,,sensor'' to elektroda jonizacyjna. A jeżeli chodzi o kondensacje to kotły kondensacyjne mają zamkniętą komorę spalania, natomiast tradycyjne dostępne są z otwartą lub zamkniętą komorą spalania.Zamknięta lub otwarta komora spalania ? określają sposób doprowadzenia powietrza do kotła.
Zamknięta komora ? kocioł może pobierać powietrze do spalania bezpośrednio z zewnątrz budynku np. przez ścianę zewnętrzna, z szachtu kominowego itp. Przy gazie ziemnym nie potrzebna jest wówczas wentylacja nawiewna do pomieszczenia kotłowni ? kratka wentylacyjna w ścianie zewnętrznej budynku, przez którą powietrze z zewnątrz napływa do pomieszczenia kotłowni. Pomieszczenie w którym znajduje się kocioł nie jest wychładzane przez zimne powietrze napływające do niego z zewnątrz, co jest szczególnie istotne jeśli kocioł znajduje się np. w łazience.
Dodatkową zaletą kotła z zamkniętą komorą spalania jest brak możliwości przedostania się spalin do pomieszczenia kotłowni.
Otwarta komora spalania ? kocioł pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym się znajduje. Wówczas odpowiednia ilość powietrza potrzebna do spalania będzie doprowadzana przez kratkę w ścianie budynku.
Kotły kondensacyjne pracują z wyższą sprawnością od tradycyjnych, czyli lepiej wykorzystują paliwo zapewniając niższe koszty ogrzewania. Osiągają sprawność do 109%, podczas gdy tradycyjne tylko do 90% (92%).(tekst z portlu kotły pl)
Pozdrawiam
To tak na szczęśliwe zakończenie.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY