Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak zrobić osuszacz powietrza?

10 Odpowiedzi, 31519 Wyświetleń

hunter

2007-11-09, 18:46:41
Nowy użytkownik
a sprowadzenie do punktu rosy za pomocą wody lodowej? tzn, woda w rurkach, powietrze w płaszczu. eliminuje to oblodzenie, komplikuje budowę, i być może koszt. ale nie chodzi tu o zmaksylizowanie wydajności, tylko zbadanie procesu osuszania powietrza.
wtedy można by zrobić coś takiego: mam do dyspozycji wymiennik płaszowo- rurowy. przez płaszcz przetłaczam powietrze. no ale, trzeba by je podgrzać. dodatkowa komplikacjaSada le co tam, lecimy dalej. w rurkach płynie woda lodowa, powiedzmy 3 stopnie, trzeba ją ochłodzić. no i tu właśnie nie mam pomysłu jak to zrealizować. w zbiornik wsadzam parownik z lodówki (no ale znowu mi się będzie obladzało i malała "sprawność" chłodzeniaSad), powiedzmy że skraplacz by mi jakoś podgrzewał powietrze. raczej ciężko, no bo jak go wsadze w rurę?Smileczyli dodatkowa grzałka no podgrzewanie powietrza. jednym słowem układ rośnie i rośnieSmile dodatkowo pompka do przetłaczania tej wody.
Pod względem ilości procesów wymiany ciepła i ich różnorodności, bardzo fajnie, ale czy wogóle dałoby radę coś takiego?
myślałem też o np mniej więcej obliczeniu lub może jest to w jakiś danych technicznych, powierzchni wymiany parownika i skraplacza w układzie danej sprężarki z owej starej lodówki i skonstruowaniu z rurek miedzianych w odpowiednim kształcie owych elementów, żeby nie zajmowały tyle miejsca i np w celu zapobiegnięcia oblodzeniu zastosowanie malutkiej grzałki na parowniku, jak to jest podobno zrobione w lodówkach które "same się rozmrażają". no ale mówicie że sprężarka z lodówki nie wyrobi? a jak zrobię mniejszą powierzchnię? czy wtedy zawór rozprężny będzie działał prawidłowo? pytań dużo, ale jak już wspomniałem, jestem trochę zielony jeżeli chodzi o chłodnictwo, w sensie takim, że nigdy nie miałem większej styczności z urządzeniami tego typuSmile
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa