llort napisał(a):llort napisał(a):ELEKTROMECHANIKU SOFTSTART nie należy do układów regulacji wydajności chłodniczej tylko do układu rozruchu silnikówCzytać książki należy ze zrozumieniem.Szczególnie ten pierwszy tom
Twoja filozofia ma rozszerzony zakres.Jak i węch.Natomiast skromność na poziomie NARCYZA.Nie lubisz jak ci się wytyka błędy?Może tym spowodowana Twoja wypowiedż powyżej.Idziesz dobrym tropem.Nie ma dobrego chłodniarza niewykorzystującego filozofi w codziennej pracy.
Jak sam kol. napisałeś < trzeba książki czytać ze zrozumieniem >.
Ja nap. > swego rodzaju soft start <.
Nawet polskie sprężarki produkowane w Zakładach Mechanicznych w Tarnowie na przełomie lat 70-80 ( nawet na R12 ) miały regulowaną wydajność przez odciążenie płyt zaworowych.
Np. 8XF15 miała 8cylindrów ( 4 głowice ) sterowanie płytami zaworowymi odbywało się olejem z pompy smarującej. Mogły pracować 1, 2, 3 lub 4 głowice.
W podobnych na R 22 niekiedy były montowane rozdzielacze oleju sterującego z 5 pozycjami umożliwiające start silnika bez obciążenia ( swego rodzaju softstart ) i o tym pisałem i nie z książki ale z doświadczenia ( kilka lat od 80 do 85roku przy takich pracowałem jako konserwator.
Mnie nie bawi wypisywanie > pseudomądrości < na forum i głupia polemika z takimi Fachmanami jak TY.
Powodzenia.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY