Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kurs kwalifikacji substancje kontrolowane

7 Odpowiedzi, 8335 Wyświetleń

owca90

2011-08-19, 08:52:54
Nowy użytkownik
Witam,
interesuje mnie kurs na świadectwo kwalifikacji w zakresie substancji kontrolowanych, który kończy się egzaminem.

Posiadam już uprawnienia elektryczne sep kat E do 1kV i wiem na co one mi pozwalają, jednak nie moge znaleźć co mi daje świadectwo na substancje kontrolne.

W czym się to przydaje w klimatyzacji/wentylacji? Pytam, ponieważ zauważyłem, że monterzy tego nie posiadają a pracują przy czynniku R410a i innych.

Jakie jeszcze ew. kursy mogą się mi przydać w tej branży?

Po skończeniu technikum elektrycznego spec. klimatyzacje i chłodnictwo i przepracowaniu paru miesięcy jako elektromonter postanowiłem porzucić ten zawód na rzecz klimatyzacji.
Chcę się rozwijać w tej dziedzinie ale nie bardzo wiem jak. Nie ma studiów niestacjonarnych o kierunku i specjalizacji, które by mnie insteresowały, dlatego postanowiłem postawić na kursy.

Chcę pójśc na kurs organizowany przez COCH pt. montaż, obsługa, eksploatacja klimatyzacji typu split oraz własnie myslałem nad substanacjami kontrolowanymi lub na f-gazy, jednak te drugie nie mają jeszcze możliwośći certyfikowania w Polsce.

Uprzedze rady pt; żebym poszedł lepiej do pracy.
Pracuję aktualnie jako specjalista ds. klimatyzacji, wcześniej pracowałem jako pracownik techniczno-handlowy ds. klimatyzacji.
Jako taką wiedzę i doświadczenie w tym mam, jednak ciągle mi mało. Mało interesują mnie sprawy obliczeniowe jak bilanse cieplne, bardziej sfera praktyczna, serwis.

Jeśli ktos zna to proszę o doradzenie w kwestii kursów i ew. literatury fachowej, jednak bez tych typowo do szkół z masą niepotrzebnych informacji nt. co to jest spręż, w jakich warunkach gazy traktujemy jako doskonałe etc.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa