Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kurs kwalifikacji substancje kontrolowane

7 Odpowiedzi, 8343 Wyświetleń

owca90

2011-08-22, 08:32:53
Nowy użytkownik
Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedzi, jednak nie wyczerpują one tematu.

Głównym pytaniem jest-na co pozwalają kwalifikacje na substancje kontrolowane.
Czy tylko pracę przy czynnikach? Z tego co widzę wielu monterów/serwisantów pracuje przy czynnikach jednak takich kwalifikacji nie posiadają.

Jeśli chodzi o szkołę...bardzo długo nad tym myślałem, politechnika śląska realizuje specjalizację klimatyzacje i wentylacje jedynie w trybie dziennym, poza tym inzynieria środowiska nastawiona jest na projektowanie.

Mechanika i budowa maszyn ze spec. klimatyzacje i chłodnictwo też realizowane są na dziennych.

Pracuję i chciałbym we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę, niechcę iść na energetyke lub mechanike i budowe maszyn z inna specjalizacją, ponieważ szkoda mi czasu mojego i teraz tego zapału do klimatyzacji/wentylacji żeby go 'marnować'' na rok matematyki, fizyki i chemii.

Codziennie w pracy dowiaduję się czegoś nowego, cały czas pracuję w dziale klimatyzacji i wentylacji. Jednak chciałbym się dowiedzieć czegoś na własną rękę, żeby nie być skazanym na ciągłe opieranie się na kimś.

Dlatego główym teraz moim kierunkiem ma być nauka w domu, kursy+ew.książki
w pracy mam dostęp do 4 tomowego zbioru wentylacja, klimatyzacja, ogrzewanie praca zbiorowa (taki w segregatorach) a także do tzw. Recknagel, który podobno też jest dobrą literaturą.

Proszę o pomoc w kursach, co dają w rzeczywistości.

Montaż, eksploatacja klimatyzatorów split-da mi podstawy praktyczne, które znam, jednak w zakresie są także ćwiczenia z wykonywania próżni i odciągania czynnika, których to jeszcze nie potrafię

Substancje kontrolowane-da mi certyfikat i trochę wiedzy teoretycznej, jednak nie wiem na co pozwala mi certyfikat

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa