Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Preferred Freezer - chiller

9 Odpowiedzi, 9824 Wyświetleń

bxz

2011-12-24, 12:04:42
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):W Polsce kanał izolowany od wewnatrz np. K-Flexem by nie przeszedł ze wzgledu na przepisy przeciwpozarowe.
Dokładnie. Pozostaje jeszcze kwestia czyszczenia, choć i tak nikt nie czyści... ja tam nie widzę żadnych rewizji...
radekklimat napisał(a):Dorabianie kanałow samemu jest bardzo praktyczne nie tylko ze wzgledu na koszta ale przede wszystkim na mozliwosc dokładniejszego spasowania elementow na miejscu.
Tu się w pełni zgadzam, w kwestii formalnej pozostaje tylko kwestia braku atestu ITB... u Niemców nikt nie chce słyszeć o dorabianiu... ale wiadomo zostawić 80% instalacji i czekać na kształtki - porażka. Tylko wykonanie na miejscu, to użycie blachowkrętów czy nitów, a to "brak gładkiej powierzchni", znowu czyszczenie się kłania...
radekklimat napisał(a):Co do krytyki to połaczenia kanałow pod kontem 90 stopni nie robi sie na ostro tylko łukiem co powoduje mniejsze straty na predkosci przepływajacego powietrza i brak zawirowan co skutkuje mniejszym hałasem, reszta moze byc.
Przy kanałach izolowanych od wewnątrz myślę, że hałas jest niewielki, a dużo łatwiej wykonać takie kolano...
radekklimat napisał(a):Do uszczelnien stosuje sie zwykły silikon
Bo zakłada się, że wszystkie elementy są fabryczne, ale przy łączeniu pióro-wpust czy rzeźbionych kształtkach, gdzie poszczególne blachy łączone są często po prostu na zakład, taka pasta, co jak sobie wyobrażam, twardnieje i poza uszczelnieniem, trwale łączy blachy, daje brak zawirowań...
Ja w Polsce nie widziałem, tego do kupienia ani w żadnej instalacji.

Wracając do kwestii izolowania od wewnątrz - przy jednej strefie ppoż, gdy instalacja staje w przypadku pożaru, jak dla mnie to akceptowalne rozwiązanie, w takich halach bardzo się kurzy i często izolacja jest uszkadzana mechanicznie, izolacja wewnątrz to dobrze wytłumiona instalacja, gdyby zamiast kflex'a użyć pianki FRZ, jaką ostatnio widzę że stosuje się na basenach (jest twardsza i nie "klei się do niej kurz") to całkiem sensowne rozwiązanie. Czy akceptowalny przez polskie przepisy? Pewnie nie, ja takiego rozwiązania nie widziałem.
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa