radekklimat napisał(a):W Polsce kanał izolowany od wewnatrz np. K-Flexem by nie przeszedł ze wzgledu na przepisy przeciwpozarowe.Dokładnie. Pozostaje jeszcze kwestia czyszczenia, choć i tak nikt nie czyści... ja tam nie widzę żadnych rewizji...
radekklimat napisał(a):Dorabianie kanałow samemu jest bardzo praktyczne nie tylko ze wzgledu na koszta ale przede wszystkim na mozliwosc dokładniejszego spasowania elementow na miejscu.Tu się w pełni zgadzam, w kwestii formalnej pozostaje tylko kwestia braku atestu ITB... u Niemców nikt nie chce słyszeć o dorabianiu... ale wiadomo zostawić 80% instalacji i czekać na kształtki - porażka. Tylko wykonanie na miejscu, to użycie blachowkrętów czy nitów, a to "brak gładkiej powierzchni", znowu czyszczenie się kłania...
radekklimat napisał(a):Co do krytyki to połaczenia kanałow pod kontem 90 stopni nie robi sie na ostro tylko łukiem co powoduje mniejsze straty na predkosci przepływajacego powietrza i brak zawirowan co skutkuje mniejszym hałasem, reszta moze byc.Przy kanałach izolowanych od wewnątrz myślę, że hałas jest niewielki, a dużo łatwiej wykonać takie kolano...
radekklimat napisał(a):Do uszczelnien stosuje sie zwykły silikonBo zakłada się, że wszystkie elementy są fabryczne, ale przy łączeniu pióro-wpust czy rzeźbionych kształtkach, gdzie poszczególne blachy łączone są często po prostu na zakład, taka pasta, co jak sobie wyobrażam, twardnieje i poza uszczelnieniem, trwale łączy blachy, daje brak zawirowań...
Ja w Polsce nie widziałem, tego do kupienia ani w żadnej instalacji.
Wracając do kwestii izolowania od wewnątrz - przy jednej strefie ppoż, gdy instalacja staje w przypadku pożaru, jak dla mnie to akceptowalne rozwiązanie, w takich halach bardzo się kurzy i często izolacja jest uszkadzana mechanicznie, izolacja wewnątrz to dobrze wytłumiona instalacja, gdyby zamiast kflex'a użyć pianki FRZ, jaką ostatnio widzę że stosuje się na basenach (jest twardsza i nie "klei się do niej kurz") to całkiem sensowne rozwiązanie. Czy akceptowalny przez polskie przepisy? Pewnie nie, ja takiego rozwiązania nie widziałem.
NO
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY