Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

własnoręcznie zrobiona pompa ciepła

47 Odpowiedzi, 62355 Wyświetleń

pno8472

2013-03-04, 14:05:03
Nowy użytkownik
coldtherm napisał(a):
pompa-ciepla napisał(a):Nie do końca rozumiem część z pump downe-em. Zawór elektromagnety przed zaworem rozprężnym jest zamykany gdy sprężarka jeszcze pracuje i tym samym wypompowuje czynnik do skraplacza. Presostat niskiego ciśnienia wyłącza sprężarkę. Zawór elektromagneyczny pozostaje zamkniety gdy sprężarka nie działa. Dzięki temu zapobiegamy skraplaniu się czynnika w sprężarce. Czy o to chodzi?

kolego opisałeś właśnie to co sugerowałem pump-down /odessanie
co do bezpieczeństwa smarowania to w przypadku wypłukiwaniu oleju ze sprężarki stosuje się grzałkę karteru spr lecz podejrzewam ze to nie twój problem bo możesz nie mieć wziernika na karterze
obstaje prze odessaniu w razie konieczności dodał bym zawór zwrotny zaraz za sprężarką na gorącym gazie
ponieważ po pierwsze urządzenie jest już wcześniej eksploatowane a po drugie te zawory w spr rotacyjnych są zawodne

Chciałbym zapytać jeszcze o ten zawór zwrotny za sprężarką. Interesuje mnie jego poprawny rozmiar(i ewentualne straty na zaworze). Wmontowałem zawór 3/8 - taki sam rozmiar jak wyjście tłoczne sprężarki. Zawór jest źródłem hałasu(czy jest to normalne?), poza tym przed zaworem rura jest cieplejsza od tej za zaworem w granicy 1K(co by oznaczało ze są straty). Dla zaworu podany jest parametr 1,6m3/h
http://coolstore.pl/product-pol-898-Zawo...130-3.html
W przypadku sprężarki podany jest rozmiar "tłoków" 20.8cc/rev, niestety nie umiem wyliczyć objętości pompowanego gazu na godzinę (może ktoś pomoże? Smile). Przydało by się pewnie wiedzieć ile jest obrotów na godzinę.
http://www.embrital.com/NJ208P.pdf
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-04, 14:14:54 przez pno8472.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa