Crocens -uwzględniałeś wsp przejmowania ciepła na powierzchni izolacji -czy tylko samą izolację i straty przewodzenia przez nią?
ja liczyłem dla troszkę większych średnic rury i większych wydajności...
a co do NIEWIELKICH zakłóceń pracy TZR -pewne dławienie następuje w rozdzielaczu chłodnicy -a rura pomiędzy TZR i rozdzielaczem ma pewną pojemność -więc mimo przymknięcia tzr przez krótki moment dociera do chłodnicy czynnik z tej pojemności -podobnie -zwiększenie otwarcia tzr -najpierw wypełnia tą pojemność -i czujnik temp z opóźnieniem reaguje na zmiany temp rurociągu ssacego. zazwyczaj nie stanowi to żadnego problemu -jednak czasem przy kilku metrach odsunięcia zaworu tzr od chłodnicy daje się zaobserwować niewielkie 1-2*C pływanie przegrzania.
-nie zawsze to występuje ale się zdarza -widywałem w pomiarach.
ja liczyłem dla troszkę większych średnic rury i większych wydajności...
a co do NIEWIELKICH zakłóceń pracy TZR -pewne dławienie następuje w rozdzielaczu chłodnicy -a rura pomiędzy TZR i rozdzielaczem ma pewną pojemność -więc mimo przymknięcia tzr przez krótki moment dociera do chłodnicy czynnik z tej pojemności -podobnie -zwiększenie otwarcia tzr -najpierw wypełnia tą pojemność -i czujnik temp z opóźnieniem reaguje na zmiany temp rurociągu ssacego. zazwyczaj nie stanowi to żadnego problemu -jednak czasem przy kilku metrach odsunięcia zaworu tzr od chłodnicy daje się zaobserwować niewielkie 1-2*C pływanie przegrzania.
-nie zawsze to występuje ale się zdarza -widywałem w pomiarach.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY