Nie wiem co to fałszywe zyski ciepła, jak napisałem wyżej, ciepła dostarczamy do odcinka w którym przepływ jest dwufazowy, nie wpływa to na temperaturę cieczy a na jej ilośc w taki sposób jak napisałem wyżej.Szkoda że nie wiesz.Mi cały czas chodzi o zyski ciepła pomiędzy zaworem i także elektronicznym co niema żadnego znaczenia.Jak piszesz nie ma różnicy jaki to odcinek 12-sto metrowy czy 6-ścio metrowy.Twoje obliczenia są prawie identyczne.około 1 procent zakładając nawet ciąg tego odcinka który biegnie przez kotłownie.Fałszywe zyski ciepła zawsze powodują nieprawidłową pracę elementu ekspansującego w układzie chłodniczym.Jak napisałem wyżej są tym bardziej zauważalne jeśli chłodnica coraz mniejsza a odcinek pomiędzy zaworem a chłodnicą coraz dłuższy.W pewnym momencie dochodzimy do wniosku.Faktycznie jakie przegrzanie mierzymy?I nie pindol że elektroniczny zawór rozprężny będzie prawidłowo pracował jeśli zostanie zamontowany 12-METRÓW przed chłodnicą.On już sam w sobie niepotrzebnie się otwiera aby zaspokoić wg.Twoich obliczeń fałszywych zysków ciepła.To podobnie gdybyś czujnik temperatury elektronicznego zaworu wpiął 12-metrów za chłodnicą.Dlaczego tego rozwiązania nie stosujemy?choć dostępność dla serwisu była by ułatwiona?Mierzyłeś przegrzanie na odcinku 12-stu metrów za zaworem i w miejscu przed wejściem do chłodnicy już odparowującego czynnika chłodniczego?Chyba że jesteś zdania że istnieje izolacja doskonała to nie musiałeś.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-09, 19:38:50 przez klimatolog.)
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY