Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie całoroczne klimatyzacją

19 Odpowiedzi, 43944 Wyświetleń

Praktyk66

2014-12-15, 14:18:36
Nowy użytkownik
Zdecydowanie mozna ogrzewac klimatyzacją mieszkanie . Pierwszy raz spotkałem sie z tematem jakieś 8 lat temu . Facet ogrzewał 2 klimami kanałowymi DAIKIN 2 poziomowe mieszkanie w kamienicy o powierzchni 150 m2 .Oczywiscie były to jednoski on-off z grzałkami karteru .Układ dodatkowo rozbudowany był o czerpnie świeżego powietrza i dodatkową nagrzewnicą elektryczną . Wtedy jego koszty opłat za energię elektryczną kształtowały się w styczniu i lutym na poziomie 500 zł ( opłaty zawierały także energię zużywana na potrzeby mieszkania )

Zainspirowany jego rozwiazaniem w moim poprzednim małym mieszkaniu 38m2 zastosowałem ogrzewanie za pomocą 2 splitów ściennych inwerterowych FUJITSU ( 7 i 12 ) . Przed klimami miałem ogrzewanie elektryczne - grzejniki konwekcyjne z elektronicznymi termostatami , programowane obnizenie temperatury itd ) Zastosowanie klimy sprawiło obniżenie kosztów ogrzewania o jakieś 60% przy jednoczesnym podniesieniu temperatury ( z 20 na 21 stałe ustawienie ) . Przy klimie takze już nie stosowałem obnizania temperatury w czasie kiedy bylismy w pracy lub w nocy ..

6 lat temu zamieniłem moje młe mieszkanie na większe 58m2 wysokość 2,70 ( budynek z 1962 roku cegła) . Oczywiście zastosowałem ogrzewanie klimatyzacją . Z uwagi na wysokość mieszkania ( możliwość schowania jednostki i kanałów ) zastosowałem klimatyzator kanałowy inwerter ARY24 Fujitsu . Jednostka wewnętrzna schowana ponad stropem podwieszanym w przedpokoju , agregat na dachu ( mieszkam na 4 pietrze) . W tej chwili wszedłem w 6 sezon grzewczy - najwyższe rachunki za prąd w styczni i lutym wynosza około 350 zł za miesiac - trzeba uwzglednić także wszystkie urzadzenia domowe które zapracowują na ten rachunek ( piekarnik elektryczny , pralka , zmywarka , telewizory oświetlenie ) . Po odjęciu tych kosztów uważam że najwyzszy koszt ogrzewania wynosi około 220 zł/m-c w nazimnieszych miesiącach .Nie będe już wspominał o komforcie latem jaki daje klima bo to już chyba nie ulega wątpliwości .

Moje pomysły sprzedałem dalej - ma na koncie kilka pawilonów handlowych ogrzewanych splitami ściennymi i mieszkanie koleżanki ( kanałowiec LG - drugi sezon grzewczy) .
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa