Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Myjka Wysokociśnieniowa

66 Odpowiedzi, 119496 Wyświetleń

Czesio

2016-10-31, 08:21:12
Użytkownik
MariOo napisał(a):I do tak zawalonego splita potrzebujesz termoanemometr aby stwierdzić że kwalifikuje sie do gruntownego mycia

Zacznijmy od początku, tabelki są częścią dokumentacji przeglądu technicznego urządzeń zainstalowanych z odzysku z innej placówki. Inwestor zlecił nam przegląd jak zostało to zrobione. Między innymi babolami jakie zostawili monterzy był pięknie wybielony parownik i ładnie oskrobany wyjący wirnik. Na pierwszy rzut oka OK.
Mogli to porządnie umyć na warsztacie a poszli na łatwiznę i wzięli za to kasę.

Nie wiem co znaczy tak zawalonego splita. Jeżeli chodzi Ci o splita z którego śmierdzi, ma od strony filtra zawalony parownik, zarośnięty wirnik pokryty grzybem to moja odpowiedź brzmi- nie. Wtedy trzeba bezwzględnie umyć gruntownie i jestem w stanie to przedstawić klientowi i doliczyć dodatkowe koszta. Po myciu sprawdzam sobie czy przepływ jest zgodny z fabrycznym i dokumentuje go tak jak i inne parametry.

Idąc na ,,przegląd techniczny klimatyzatora'' sprawdzam między innymi takie elementy jak filtr, parownik, wirnik i jeszcze słyszę od właściciela że rok temu był serwis i psikał, to na pewno sprawdzam przepływ powietrza i wygląda to tak: parownik zabity ale ładnie wygląda z zewnątrz, wirnik oskrobany pędzelkiem a przepływ 200-300m3/h a powinien mieć 500-700m3/h dla małych splitów, DTR podaje również przepływ powietrza jednostki zewnętrznej, wydajność urządzenia w kW lub Btu i to mierzę. Jeżeli te wymienione parametry odbiegają znacznie od normy to nawet nie ma sensu podłączać manometrów. Własnie na tym polega przegląd techniczny i to przedstawiam w protokole po wykonaniu takowego i wykazuje potrzebę gruntownego czyszczenia, oczywiście jeżeli wcześniej nie było ustalone dodatkowej stawki ryczałtem za konserwacje.

Mycie jednostki wewnętrznej(całościowo od ściągnięcia obudowy, zabezpieczenie, poprzez mycie, suszenie i składnie) trwa minimum godzinę nawet do dwóch a to jeden z pierwszych elementów który ma wpływ na wydajność całego urządzenia tak jak i czystość skraplacza.

Ja już dawno przestałem wykonywać ,,przegląd techniczny i konserwacje klimatyzacji'' za 150zł ponieważ to jest pic na wodę, foto montaż... nie przynosi ani zysku ani satysfakcji z pracy.

Głównie chodzi mi oto że jak pójdziesz na przegląd techniczny klimatyzacji to jak ustalisz 150-200zł za niego to klient myśli że w tym jest wszystko. Sprawdzisz stan techniczny, parametry, jak trzeba umyjesz ciśnieniowo parownik i skraplacz, ,,dobijesz'' czynnika i dasz gwarancje. Sumiennie pracując to 3-4godziny plus materiały.
Ekonomicznie nie uzasadnione.

Czy ja jestem jedynym dziwakiem na forum?
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa